Hírek
20073 hír az adatbázisban
Vadnyugati állapotok a munkaerőpiacon
Marketinginfo.hu - 2017-07-18 16:35
Kutatás

Már a kezdő szakmunkásokat is lasszóval kell fogni, a legtöbb esetben a többéves munkatapasztalat sem feltétlenül kritérium a jelentkezések elbírálásánál - derül ki a Profession.hu második negyedéves jelentéséből.

Több mint 34 700 új állást hirdettek meg a cégek a legnagyobb álláskereső oldalon az elmúlt három hónapban. Ez a szám 11 százalékkal lépte túl a tavalyi második negyedéves eredményt, ami már akkor is rekordnak számított.

Soha nem adtak fel még ennyi álláshirdetést a Profession.hu-n a munkaadók: az elmúlt három hónapban havonta átlagosan közel 4000 cég hirdetett online, és 45 000 új regisztrálóból több mint 24 000-en fel is töltötték az önéletrajzukat a profession.hu rendszerébe. Mindkét esetben közel ötödével nőttek a számok 2016 második negyedévéhez képest. A feladott hirdetések számát tekintve az idei május +22 százalékkal erősebb volt, mint a tavalyi, ami összefüggésbe hozható az egyre súlyosabb szezonális vendéglátó-ipari munkaerőigénnyel és a szakmunkás munkaerőhiánnyal. Jó hír azonban, hogy az egy hirdetésre jutó jelentkezések száma továbbra is magasnak számít a nemzetközi mezőnyben.

Nem csökken az állásportálok szerepe

Ezek az adatok alátámasztják az álláskereső oldalak létjogosultságát a változó toborzási gyakorlatok mellett is, hiszen a cégek továbbra is ebben a hirdetési formában bíznak leginkább. A Profession.hu év elején közzétett, 5 évnyi adatot magában foglaló kutatása szerint a cégek 73 százaléka keres álláskereső oldalak segítségével új dolgozókat. Szintén fontos itt kiemelni, hogy a megkérdezettek jelentős része (83%) pedig jobban szeret állásportálon keresztül jelentkezni az adott pozícióra, mint például a cégek saját felületein.

Szakmunkásokra van a legnagyobb szükség

A legtöbb hirdető a szakmunka (21%), a fizikai, segéd, betanított munka (13%), valamint értékesítés, kereskedelem (8%) kategóriájában keres munkavállalókat. Az élénkülő építőipari beruházásoknak és a külföldre költözött munkaerőnek köszönhetően az elmúlt három hónapban 61%-kal több betanított munkást kerestek a munkáltatók, mint tavaly ilyenkor. A legnagyobb munkaerőhiány a bolti eladókból, fizikai és betanított munkásokból, valamint programozókból van.

Csökkenő munkáltatói elvárások

Szintén a munkaerőhiányra utal, hogy csökkennek a jelentkezők irányában támasztott elvárások: a meghirdetett pozíciók 65.5 százalékban elegendő a közép, vagy alapfokú végzettség. Az állások több mint háromnegyedénél egyáltalán nem elvárás a tapasztalat, illetve 1-3 év hasonló munkakörben betöltött idővel is beérik a munkáltatók. Ennek többnyire megfelel a jelentkezők tanulmányi és szakmai háttere is: az online álláskeresők 67,3 százaléka középfokú, 8,23 százalékuk pedig alapfokú iskolai végzettséggel rendelkezik, többségüknek 3 évnél kevesebb munkatapasztalata van.

Az értékesítési és az irodai munkák a legvonzóbbak

A legtöbb jelentkezés az értékesítés, kereskedelem kategóriába tartozó állásokra érkezett, ezen belül még mindig a területi képviselői munkák a legnépszerűbbek. A második legtöbben az adminisztrációs, asszisztensi irodai munkákat keresik, ezek után következnek csak a szakmunkának számító bolti eladó, pénztáros pozíciókra, vagy a fizikai, segéd, betanított munkás pozíciók iránt érdeklődők, ami megint csak a fehér- és kékgalléros munkák iránti kereslet-kínálat távolodásából adódó problémát erősíti.

Továbbra is Budapestre koncentrálódik a munkaerőpiac nagy része

Területi szórás alapján a munkavégzés helye a legtöbb állás esetében még mindig a főváros (55%), illetve Pest megye (14,7%). A legkeresettebb munkavállalók a fővárosban is a bolti eladók, a betanított munkások, illetve idén a harmadik helyre szorultak, de még mindig az élmezőnyben szerepelnek a programozó fejlesztők.
NYOMTATÁS       FÓRUM       KÜLDÉS E-MAILBEN      
Kapcsolódó cikkek:

  Munkaerőpiac és toborzás 2018-ban
  Újabb rekordok dőltek meg a munkaerőpiacon
  Akik helyett a pénz dolgozik
  Egyre inkább aranyat ér a lojális munkaerő
  Rekordot döntött az álláshirdetések száma a profession.hu-n
  Nem könnyű szakképzett munkaerőt találni
  Új korszak köszöntött be a munkaerőpiacon
  Nők a munkaerőpiacon
  Egyre nő a karrierváltók száma
  Kihívások a munkaerőpiacon
  Élmény lesz az állásinterjú?
  A munkaerőpiac számokban
  Rugalmasságra vágynak a fiatal munkavállalók
  Kevés az önmegvalósító a munkaerőpiacon

További hírek ebben a kategóriában

Növekszik a magyarok takarítási ...
Tarolt a sonka és a csokinyúl hú...
A CSR megjelenések
Igény sincs az állatbarát munkah...