Hírek
20073 hír az adatbázisban
Opel-felvásárlás
MTI + Marketinginfo.hu - 2017-07-11 14:57
Márkák

Az Európai Bizottság jóváhagyta, hogy a francia PSA Peugeot-Citroen francia autóipari konszern felvásárolja az Opelt; az ügylet nem ütközik az uniós jogba.

Az Európai Bizottság a felvásárlás európai és nemzeti autópiacra gyakorolt hatására fókuszáló vizsgálatát követően megállapította: az a tény, hogy mindkét autógyár személygépkocsik és könnyű haszongépjárművek gyártásában, valamint nagy- és kiskereskedelmében tevékenykedik, nem vet fel versenyjogi aggályokat.

A vizsgálat azt is megállapította, hogy a gépjárművek gyártásával és értékesítésével kapcsolatban a két vállalat együttes részesedése viszonylag kicsi az érintett piacokon. A vállalatok mindössze az észt és a portugál piacokon értek el 40 százalékot meghaladó piaci részesedést.

A bizottság kimutatta, hogy az összeolvadással létrejövő vállalkozás továbbra is erős versenyben marad olyan gyártókkal, mint a Renault, a Volkswagen, a Daimler, a Ford, a Fiat és más ázsiai versenytársakkal.

A nagy- és kiskereskedelmi piacokat illetően a bizottság kizárta annak lehetőségét, hogy a felvásárlás káros hatással lehet a PSA konszern és az Opel által használt forgalmazási csatornákra, valamint a független forgalmazókra, importőrökre és kiskereskedőkre.

A PSA 2,2 milliárd euróért vásárolja meg a General Motorstól az Opelt és annak brit ikertestvérét, a Vauxhallt. A franciák terveiről annyit lehet tudni, hogy költséghatékonyabbá kívánják tenni az Opel működését. Az Opel/Vauxhall 38 ezer alkalmazottat foglalkoztat hét európai országban, ennek felét Németországban.

Tekintettel arra, hogy a PSA saját fejlesztési központjaiban 13 ezer alkalmazottat foglalkoztat, az Opelnél valószínűleg létszámcsökkentésre kell számítani. Az Opel németországi alkalmazottainak munkahelyét kollektív szerződés garantálja 2018 végéig.

Az adásvételi ütemterv szerint az Opel az év második felében kerülhet a PSA konszern tulajdonába és ennek legkorábbi dátuma július 31. lehet.NYOMTATÁS       FÓRUM       KÜLDÉS E-MAILBEN      
Kapcsolódó cikkek:

  Az Opel pozíciója erősödése
  Rekord bevételt könyvelhettek el 2017-ben a globális autóipari beszállítók
  Elektromosautó-gyárrá alakul az Opel a tervek szerint
  Létszámcsökkentés az Opel -nél
  Olasz szakember került az Opel Southeast Europe élére
  160 Opelt vásárolt a Magyar Posta
  Az Opel új tulajdonosa fejlesztene a magyarországi gyártást?
  Az Opel sikermárkává vált 25 év alatt
  Nincs garancia az Opel munkahelyek megőrzésére
  Az Opel átmenetileg kiszorulhat több piacról
  A PSA megveszi az Opelt
  Rekordévet zárt az Opel magyarországi gyára
  Új autó TOP 3 2016-ban: Ford, Suzuki, Opel

További hírek ebben a kategóriában

Kötelezettségvállalással zárult ...
Bővíti európai gyárát Rácalmáson...
A Hunguest Hotels üzemelteti maj...
Jelentett a Scania