Hírek
21405 hír az adatbázisban
A villanyautó-tulajdonosok 77 százaléka újra e-autót vesz majd
Marketinginfo.hu - 2017-06-09 14:06
Kutatás

Az év végéig meghosszabbították a tisztán elektromos hajtású autók vásárlásának támogatási pályázatát.

Az 1,5 millió forintos ártámogatás lehetősége eredetileg május elsején szűnt volna meg, ám az összesen 5 milliárd forintnyi keretösszegnek máig csak a töredékét hívták le: míg a keret több mint 3 000 villanyautó támogatását teszi lehetővé, április végéig csupán mintegy 230 pályázat érkezett. A Használtautó.hu legutóbbi kutatásában több mint ezer, az e-autók iránt érdeklődő felhasználóját kérdezte meg arról, hogy a milyen tapasztalatokkal, ismeretekkel, illetve tervekkel rendelkeznek a villanyautókkal kapcsolatban.

A felmérés eredményei szerint a válaszadók a villanyautózás legfőbb előnyének sorrendben az olcsó üzemeltetést, a környezetbarát működést és a kisebb meghibásodási lehetőséget tartották. A legjelentősebb hátránynak a villanyautók iránt még csak érdeklődők leginkább (67%) a túl magas vételárat, míg az ilyen járművek tulajdonosai a töltési infrastruktúra hiányát (61%) találták.

A felhasználók különösen vidéken tartják elégtelennek a töltőállomásokkal való ellátottságot: míg a fővárosban 5-ös skálán átlagosan 3,28-ra értékelték ezt a tényezőt, addig a vidéki helyzet 1,31-as átlagot kapott. Nem csoda, hogy a villanyautójukat 70 százaléknyian jellemzően otthon töltik fel, és töltéskor a tulajdonosok 71 százaléka többnyire megvárja, míg az autó teljesen feltölt.

"Jelenleg mindössze alig több mint 200 regisztrált töltőállomás van Magyarországon, ami kevesebb mint fele a Szlovákiában vagy Csehországban található 440-450 darabnak - mondta el Katona Mátyás, a Használtautó-csoport autós portálja, az Autonavigátor.hu főszerkesztője. - Ez a szám hamarosan megháromszorozódhat az önkormányzatoknak megítélt, összesen 409 töltőpontra szóló pályázati támogatás nyomán."

A zajmentesség sem mindig előny

A villanyautót használók a leggyakoribb felmerülő problémaként a hangtalan üzem miatt lecsökkent észlelhetőséget említették (25 százalékukkal fordult már elő ilyesmi), míg az útközben bekövetkező lemerülés okozta bosszúságot 11 százalékuk tapasztalta már meg. A hideg időben, fagypont alatt bekövetkező hatótáv-csökkenést szinte mindegyikük észlelte már, ennek mértéke zömmel 10 és 40 százalék között alakult.

Mégis könnyű megszeretni

A villanyautót vezetők 55 százaléka értékelte az ötös skálán legalább 4-essel a zöld rendszám motiváló erejét. Az ingyenes parkolás mellett ez olyan előnyöket biztosít, mint kedvezményes áramtarifa, illetve mentesülés a regisztrációs adó, a cégautóadó és a gépjárműadó fizetésétől.

A villanyautók tulajdonosai 59 százalékban biztosan, míg 18 százalékban nagy valószínűséggel állítják, hogy következő autójuk is elektromos meghajtású lesz. A bővülés jelenlegi ütemét látva azonban kétségesnek tűnik, hogy a kedvező folyamatok elegendőek lesznek-e néhány éven belül megsokszorozni az érdeklődők számát annak érdekében, hogy 2020-ra teljesüljön a Jedlik Ányos tervben szereplő 30 ezres villanyautó-állomány elérése.NYOMTATÁS       FÓRUM       KÜLDÉS E-MAILBEN      
Kapcsolódó cikkek:

  Magyarországon járnak a legjobban az e-autó tulajdonosok
  A NEXT-E konzorcium 250 gyors elektromos töltőállomást telepít
  Örülnénk-e z elektromos autók- és a robotizálásnak?
  Áttörés lesz az elektromos autózásban
  TOSA projekt a teljesen elektromos hajtású buszokért
  Az ABB elektromos gyorstöltő állomás a Lidl számára
  Elektromos töltőállomások a Danubius-nál
  A hibridek és a villanyautók a flottapiacon
  IFUA: duplázódhat az egy töltéssel megtett kilométer
  Összefog a Google és a Ford
  Elektromos autóba ülteti dolgozóit az SAP
  Magyar partnerre talált a BMW
  Villanyautót hoz ki az Opel
  Villanyautókat népszerűsít a Ferling PR

További hírek ebben a kategóriában

Nem indulunk el kártya nélkül kü...
Az egyetemi hallgatók harmada má...
Idén a többség nem egyszer akar ...
A magyar munkavállalók stabilnak...