Hírek
21405 hír az adatbázisban
Nők a munkaerőpiacon
Marketinginfo.hu - 2017-05-31 15:30
Kutatás

A nők munkaerőpiacon betöltött szerepe továbbra is központi kérdés a foglalkoztatással és a karrierépítéssel kapcsolatban.

A Jobline Női Karriernap szervezőcsapatának friss kutatása az aktuális helyzetet és a női munkavállalók tapasztalatait vette górcső alá. A felmérésben több mint 2200, különböző életkorú, foglalkozású és családi állapotú nő vett részt.

Negatív tapasztalat, negatív hozzáállás

A női karrierépítés fogalma ma már a legtöbb esetben nem hordoz magában negatív töltetet. A magyar családmodell megkívánja a két keresőt a családban, így egy átlagos magyar nőnek, anyának természetes, hogy a munka területén is teljesíteni kell. Azonban, ha valaki az álláskeresés vagy a munkája során a neme miatt legalább egyszer diszkriminációt tapasztal, az egész témával kapcsolatban borúlátóvá válik. A jelen felmérés válaszadóinak 84 százaléka már találkozott megkülönböztetéssel, és emiatt a karrierépítéssel kapcsolatos alapvető hozzáállása is megváltozott.

(NEM) mindegy, hogy nő vagy férfi

Legalábbis a számok és a tapasztalatok ezt mutatják. A több mint 2200 megkérdezett nő 55%-a ugyanis érzett már előítéletet a kiválasztás, illetve a mindennapi munkavégzése során. "Más kapott meg egy lehetőséget, mivel azt hitték, hogy a gyerekem sokat fog betegeskedni" - írta az egyik válaszadó. "Előfordult, hogy ugyanabban a pozícióban dolgozó férfi kolléga szakmai véleményét helyeselték a többiek, holott én ugyanazt mondtam, csak nem vették figyelembe" - osztja meg tapasztalatait a kérdőívben egy másik nő.

Az eredmények és a tapasztalatok arra engednek következtetni, hogy habár egyre több nő bizonyítja, hogy megállja a helyét akár egy cég alkalmazásában, akár saját vállalkozásban, még mindig jelentős azoknak a munkaadóknak az aránya, akik első körben a nehézségeket, és nem a lehetőségeket mérlegelik egy női munkavállaló esetében. A felmérésben megkérdezettek által leggyakrabban említett előítéletek: "a nők kevesebbet tudnak, kisebb a terhelhetőségük, a család a munka rovására megy, nem elég határozottak, érzelmileg befolyásolhatóak, nem valók vezetőnek, technikai tudásuk alacsony".

Mind a törvényhozás, mind a munkáltatók részéről érezhető a változtatásra való törekvés, amely csekély mértében javította is a női munkavállalók elhelyezkedését. Az aktuális kutatás adataiból kiderült, hogy míg az 1980 előtt születettek 68%-a tapasztalt valamilyen előítéletet, addig az utánuk következő Y generáció tagjainál ez az arány már 50%-ra csökkent.NYOMTATÁS       FÓRUM       KÜLDÉS E-MAILBEN      
Kapcsolódó cikkek:

  Munkaerőpiac és toborzás 2018-ban
  Újabb rekordok dőltek meg a munkaerőpiacon
  Egyre inkább aranyat ér a lojális munkaerő
  Nem könnyű szakképzett munkaerőt találni
  Vadnyugati állapotok a munkaerőpiacon
  Új korszak köszöntött be a munkaerőpiacon
  A Coca-Cola kutatás a nőkről
  A fiatal nőknél a kávé, a férfiaknál az energiaital a menő
  A nők a jövő vezetői?
  A nők pesszimistábban látják a jövőt
  A magyar nők tudatosabbak a pénzügyekben, mint a férfiak
  A digitális fejlődés a kulcs a női egyenjogúsághoz
  Nők az üzleti életben
  Egyenlő jogok férfiaknak és nőknek
  A vidéki nők döntenek
  Csak illúzió a nők jövedelemhátránya?

További hírek ebben a kategóriában

Nem indulunk el kártya nélkül kü...
Az egyetemi hallgatók harmada má...
Idén a többség nem egyszer akar ...
A magyar munkavállalók stabilnak...