Hírek
21135 hír az adatbázisban
Minden harmadik német vállalatnak van már „okos” terméke
Marketinginfo.hu - 2017-05-04 14:54
Kutatás

A német vállalatok fele foglalkozik már Ipar 4.0 megoldásokkal legalább kísérleti vagy bevezetés előtti fázisban.

Egyharmaduknak piacképes efféle terméke is van - mutatta ki az IFUA Horváth & Partners nemzetközi vezetési tanácsadó cég és a német EBS Gazdasági és Jogi Egyetem felmérése, amely 106 iparvállalat döntéshozóinak megkérdezésén alapul.

A válaszadók szerint különösen az olyan "okos működés" (Smart Operations) hoz kiváló eredményeket, mint például az adatvezérelt szolgáltatások kialakítása. Ezzel jelentősen emelni lehet a hatékonyságot, illetve információt lehet gyűjteni, s adatokon alapuló szolgáltatásokat lehet bevezetni. Így értékes elemekkel lehet szélesíteni a termék- és szolgáltatás-kínálatot.

Az "okos működés" területén viszonylag kicsi még a verseny, de az elkövetkező években számottevően megnő a jelentősége. A válaszadók szerint az "okos működés" gazdasági jelentősége az elkövetkező három évben legalább 50 százalékkal magasabb lesz, mint az "okos gyáré" (Smart Factory) és az "okos termékeké" (Smart Products). Az Ipar 4.0 két utóbbi területével a német vállalatok egyharmada még nem foglalkozik.

Az Ipar 4.0 technológiák közül egyértelműen az "okos termékek" állnak a középpontban. Ezen a területen a német vállalatoknak mindössze 27 százaléka nem tett még semmiféle erőfeszítést, a többiek dolgoznak rajta. Az olyan "okos termékek" segítségével, mint a szenzorok vagy a mikrovezérlők még rendkívül komplex folyamatok és magas darabszám esetén is alacsonyan tartható a hibaarány.

A negyedik ipari forradalomban a középvállalatok teljesítenek különösen jól. Ehhez fel kell ismerni a releváns technológiai trendeket és azok gazdasági jelentőségét, elő kell teremteni a szükséges erőforrásokat, és sikeresen végig kell vinni a projekteket. A kisebb cégeknél szűkösek az erőforrások, a nagyon nagyok pedig lassúak - így az Ipar 4.0 bajnokai a középvállalatok.

Az Ipar 4.0 más néven a negyedik ipari forradalom. Az első volt a gőzgépek megjelenése, a második a tömeggyártásé, a harmadik a mechatronikai gépekkel történő automatizálás. Most a kiber-fizikai rendszerek jelennek meg a termelésben, a gyártóipar digitalizációja folyik.NYOMTATÁS       FÓRUM       KÜLDÉS E-MAILBEN      
Kapcsolódó cikkek:

  Ideje felkészülni a vállalkozásoknak az Ipar 4.0-ra
  Okospad a Corvin Sétányon
  Elővigyázatosság az okos karácsonyi ajándékokkal
  Jól megy a német vállalatoknak
  11 okoskaspó közül választották ki a legjobbakat
  Nokia néven az okos egészségügyi eszközök
  Dögös tech trendekkel jön az idei SMART 2017 konferencia
  Okos jégkocka a Martini-től
  Xerox: egyre okosabbá válnak a csomagolások
  Scania alkalmazások az Apple okosórához
  Jönnek az okosruhák?
  A Scania önműködő közlekedési rendszere

További hírek ebben a kategóriában

A magyar szülők 20 százaléka gyű...
Optimisták a magyarországi válla...
Egyelőre kevés projekt fut a blo...
A digitális kultúra befolyása