Hírek
21634 hír az adatbázisban
A Dacia megerősítette vezető pozícióját
MTI + Marketinginfo.hu - 2017-05-02 09:59
Márkák

Az Automobile Dacia tavaly 5,3 milliárd euróra növelte kereskedelmi forgalmát, ezzel megerősítette vezető helyét a romániai cégek rangsorában-közölte Liviu Bocsaru, a Renault-Nissan csoport Dacia pénzügyi igazgatója

A Daciának úgy sikerült az előző évinél 8,3 százalékkal nagyobb forgalmat és (kétszázalékos növekedést jelentő) 101 millió eurós nettó nyereséget elérnie, hogy valójában kevesebb autót gyártott, mint 2015-ben. Minden eddiginél jobban fogyott ugyanis a márka legdrágább modellje, a Duster hobbiterepjáró, amiből mintegy 190 ezret értékesítettek, 20 ezerrel többet, mint 2015-ben.

Bár a 2010 óta gyártott SUV karrierje a végéhez közelít (az idén év végén ugyanis újabb Duster-modelleket dobnak piacra), tavaly a romániai autógyár kapuján kigördült több mint 320 ezer jármű csaknem 60 százaléka Duster volt.

A cég kereskedelmi forgalmának 90 százalékát az export teszi ki: a Dacia tavaly az előző évinél 8,4 százalékkal több (109 ezer) autót értékesített az EU-ban, 2,6 százalékos piaci részesedést érve el, de afrikai és ázsiai piacokon is nőtt a kereslet a román márka iránt.

Romániában viszont feleannyi autót sem tud eladni a Dacia, mint a 2008-as válság előtt. Az új autók hazai piaca csak töredéke a nyugatról behozott használt járművekének, amelyeket - Bocsaru szerint - semmilyen adó nem terhel.

A francia csoport tavaly újabb csaknem 200 millió eurót fektetett be Romániában, ebből 175 milliót a Dacia-üzemek korszerűsítésére, az új Logan, Logan MCV és Sandero modellek gyártósorainak kialakítására. A Renault romániai beruházásai 2000 óta mintegy 2,5 milliárd euróra rúgnak. A romániai autógyár tavaly 14 ezer alkalmazottat foglalkoztatott.

A Dacia 2013-ban került az élre a legnagyobb romániai cégek rangsorában, megelőzve az OMV-Petrom olajvállalatot, amely 2016-ra 3,55 milliárd eurós kereskedelmi forgalmat jelentett.NYOMTATÁS       FÓRUM       KÜLDÉS E-MAILBEN      
Kapcsolódó cikkek:

  Legjobb évét zárta tavaly a román Dacia
  A francia Renault növelné a Dacia járművek gyártását
  Több járművet gyártott a Dacia Romániában
  Nyereséget ért el tavaly a Renault
  Kevesebb járművet gyártott a Dacia
  Románia lesz az új európai gazdasági tigris?
  Csökkent a Dacia gyártása Romániában
  Kezdhet pánikolni a Dacia
  Dél-Kelet Európa legnagyobb forgalmú cége lett a Dacia
  Két rossz hónapon van túl a Dacia
  Top 25-ben a Dacia Oroszországban
  Nyugaton hódít a Dacia
  Román fejlesztésű pickup a Renault-tól
  Millió fölött a Duster
  EU-s pénzből fejleszt a Dacia

További hírek ebben a kategóriában

Kép: Danone A Danone-nál az Alpro
2019-04-15 10:59
Olimpikonnal debütál a sloggi
Rita Ora a DEICHMANN új nagyköve...
Két kategóriában lett befutó a d...
A Volkswagen Haszonjárművek 1,8 ...