Hírek
20073 hír az adatbázisban
Eredményes éven van túl a Mol
MTI + Marketinginfo.hu - 2017-04-19 11:11
Márkák

Eredményes éven van túl a Mol-csoport, miközben az olajiparban problémát okoznak a csökkenő árrések.

Problémát okoznak az olajipari termékek hozamának és a kőolaj világpiaci árának mérséklődése is - mondta Hernádi Zsolt, az olajipari vállalat elnök-vezérigazgatója a közgyűlést követő sajtótájékoztatón, Budapesten.

A múlt év teljesítményét értékelve ismertette: 2016-ban a Mol növelte kitermelését azokon a területeken, amelyekről sokan azt mondták, már kimerülőben vannak. Növelte továbbá az értékesítést, valamint az értékláncot, és elkezdte a cég az új hosszú távú stratégia szellemében a kiskereskedelmi megközelítést, a benzinkutak értékesítőhelyekké történő átalakítását.

Emlékeztetett, hogy szintén a Mol 2030 elnevezésű stratégia keretében a cég egyre nagyobb hangsúlyt helyez a vegyiparra, ezáltal 2021-ig mintegy 1,9 milliárd dollárt, a következő tíz évben pedig 2,5 milliárd dollárt költ iparági beruházásokra.

Hernádi Zsolt az MTI kérdésére, hogy meddig növekedhetnek idén az üzemanyagárak, folytatódik-e a jövedéki adó csökkenése ellenére az utóbbi hetekben tapasztalt emelkedés, úgy nyilatkozott: ezt nem tudja előre megjósolni a vállalat, a benzin és a gázolaj átlagára nem csupán a jövedéki adó mértékétől függ, hanem befolyásolja a kőolaj világpiaci ára és a forint/dollár árfolyam.

Kifejtette, hogy a Mol tartósan hordónkénti 40-60 dolláros olajárral számol, ugyanakkor ez nem zárja ki, hogy nem lesznek kiugrások, részben egy esetleges kereslet-kínálati egyensúlyvesztés, illetve politikai feszültségek hatására. Hozzátette, hogy az olajkonszern általában úgy számol, hogy egy százaléknyi kínálati kiesés, 10 százalékos áremelkedést produkál. Hernádi Zsolt szerint a jövedéki adó még ingadozhat az idén, a forint árfolyamot viszont nem látja előre a Mol.

A Mol részesedésének kivásárlásával kapcsolatban az INA horvát olajvállalatból az elnök-vezérigazgató azt válaszolta: a Mol nem hallott a horvát fél decemberi nyilatkozatától eltérő véleményt, a magyar olajkonszern várja a horvát kormány következő lépését. (A horvát kormány decemberben jelentette be, hogy Horvátország visszavásárolja az INA részvényeit a Moltól.)

A Mol akvizíciós terveit firtató újságírói kérdésre pedig azt mondta: a készletmennyiség fenntartása érdekében szükség lesz akvizíciók végrehajtására a jövőben, azonban pontosabb információt egyelőre nem közölt az elnök-vezérigazgató.
NYOMTATÁS       FÓRUM       KÜLDÉS E-MAILBEN      
Kapcsolódó cikkek:

  A MOL az IBM szolgáltatásait választotta
  Új magyarországi kommunikációs igazgató a MOL-nál
  Csökkent a Mol nyeresége és forgalma
  Osztalékról határozott a MOL
  Csökkent a Mol eredményessége
  Lezárta az Agip felvásárlást a Mol
  A MOL-csoport első féléves eredményei
  Csökkenő olajár ellenére nőtt a MOL nyeresége
  Norvégiában a MOL
  A MOL-csoport 2014. évi eredményei
  Nőtt a Mol időszaki eredménye
  Nőtt a Mol eredménye

További hírek ebben a kategóriában

Kötelezettségvállalással zárult ...
Bővíti európai gyárát Rácalmáson...
A Hunguest Hotels üzemelteti maj...
Jelentett a Scania