Hírek
20360 hír az adatbázisban
Megállt a GKI konjunktúraindexének javulása
Marketinginfo.hu - 2017-02-27 09:07
Kutatás

Az üzleti bizalmi indexen belül februárban az ipari érezhetően romlott, a többi ágazaté kisebb-nagyobb mértékben emelkedett.

Az iparban rosszabb lett az elmúlt és a következő időszaki termelés valamint a rendelésállomány - beleértve ebbe az exportrendeléseket is - megítélése. A válaszolók a szokásosnál kissé magasabbnak érezték a készletállományt is. Az építőipari kilátások viszont februárban már a negyedik egymást követő hónapban javultak, s 28 havi csúcsukra emelkedtek. Bár a magasépítő cégek továbbra is sokkal optimistábbak, a javulás idén eddig a mélyépítők cégek körében volt ugrásszerű. Az előző háromhavi termelés megítélése valamelyest, a rendelésállomány értékelése számottevően javult januárhoz képest. A kereskedelmi bizalmi index februárban harmadik hónapja emelkedett, de ezzel is bennmaradt az elmúlt három évet jellemző viszonylag keskeny sávban. Az eladási pozíció és a készletek megítélése javult, a rendeléseké viszont kissé romlott. A szolgáltatói bizalmi index februárban visszaemelkedett a tavaly nyári szintre.

Az általános üzletmenetről és az előző időszaki forgalomról alkotott vélemény kedve-zőbb lett, de a forgalmi kilátások kissé romlottak.
A foglalkoztatási szándék az iparban háromhavi javulás után visszaesett az októberi szintre, romlott a kereskedelmi és a szolgáltató cégek körében is, miközben az építőiparban erősödés volt tapasztalható. Ugyanakkor kissé tovább mérséklődött a lakosság munkanélküliségtől való amúgyis alacsony szintű félelme. Az áremelési szándék az építőiparban a decemberi és januári nagy ugrás után februárban kissé visszafogottabb lett, a többi ágazatban viszont nem változott. A cégek nagyobbik fele - az iparban csaknem háromnegyede - változatlan árakra számít. Erősödött viszont a fogyasztók inflációs várakozása. A magyar gazdaság kilátásainak megítélése minden ágazatban és a fogyasztók körében is érezhetően romlott, legkevésbé az építőiparban és a lakosság körében.

A GKI fogyasztói bizalmi index februárban három hónapos emelkedés után kis mérték-ben csökkent. A lakosság saját pénzügyi helyzetének következő egy évét a januárinál valamivel rosszabbnak, várható megtakarítási képességeit viszont kissé jobbnak ítélte. Az emberek a nagy értékű tartós fogyasztási cikkek vásárlási lehetőségét a korábbihoz hasonlónak minősítették.
NYOMTATÁS       FÓRUM       KÜLDÉS E-MAILBEN      
Kapcsolódó cikkek:

  Januárban év végi csúcsához képest is javult kissé a GKI konjunktúraindexe
  Új történelmi csúcson a GKI konjunktúraindexe
  A csúcshoz képest csökkent októberben a GKI konjunktúraindexe
  Szeptemberben újabb csúcsot döntött a GKI konjunktúraindexe
  Augusztusban is csúcsközelben maradt a GKI konjunktúraindexe
  Júliusban történelmi csúcsára jutott a GKI Konjunktúraindexe
  Júniusban történelmi csúcsára jutott a GKI konjunktúraindexe
  Májusban hároméves csúcsára került a GKI konjunktúraindexe
  Áprilisban kissé nőtt az üzleti, de nagyot csökkent a fogyasztói bizalom
  Tizenkilenc éves csúcspontján a GKI építőipari konjunktúraindexe
  GKI - havi prognózis
  Harmadik hónapja emelkedik a GKI konjunktúraindexe
  Októberben hároméves mélypontjára csúszott a GKI konjunktúraindexe
  Szeptemberben hibahatáron belül emelkedett a GKI konjunktúraindexe
  Augusztusban visszatért idei mélypontjára a GKI konjunktúraindexe
  Júliusban érezhetően emelkedett a GKI konjunktúraindexe
  Csökkent a GKI konjunktúraindex
  Harmadik hónapja csökken a GKI konjunktúraindex
  Negatív jelek a gazdaságból

További hírek ebben a kategóriában

Hangalapú lehet a vásárlás is
A grillkolbász a kertipartik slá...
Energiaitalon pörög Budapest
Tízből hat magyar a szelektív hu...