Hírek
22459 hír az adatbázisban
A Regio játék újabb felmérése
Marketinginfo.hu - 2017-02-17 14:52
Kutatás

Egy magyar szülő átlagosan 5000 forintot fordít - jelmezzel, kiegészítőkkel és arcfestékkel együtt - a farsangi időszakra a REGIO JÁTÉK adatai szerint.

A hagyományos maskarák mellett a rajzfilmek és a kreativitás is nagy szerepet játszik idén: fába szorult féreggel, fogtündér-lyukas fog testvérpárral és Darth Vaderrel is találkozhatnak a farsangolók. A játékáruház friss felmérése szerint ugyan a játékválasztásnál még nincs jele, a jelmezek esetében egyre inkább visszaszorulnak a nemi sztereotípiák.

A magyar családok legkorábban a farsangi bál előtt 4 héttel kezdenek készülődni az ünnepségre, a legsűrűbb időszak viszont a mulatságot megelőző 1-2 hét. "A szülők negyede saját kezűleg készíti el a jelmezt, de előfordul, hogy a gyermek időközben meggondolja magát, ilyenkor pedig már csak a készen vásárolt öltözék jelenthet megoldást. Ebben az időszakban kb. 5000 forint az átlagos kosárérték, melybe már a kiegészítők, például a bohócorr vagy varázspálca, és az arcfesték is beletartoznak" - mondta Gyaraki Dávid, a REGIO JÁTÉK marketingvezetője. "A farsangi maskara kiválasztásában legtöbb esetben aktívan részt vesznek a szülők is, ám a fő szempont az, hogy a jelmez tetsszen a gyermeknek (60%), majd az ár (38%), a tartósság (21%) és a márka (3%) befolyásolja a végső döntést."

Mozi- és rajzfilmek inspirálják a legkelendőbb jelmezeket

2017. toplistás jelmezei között az aktuális mozi- és rajzfilmek karakterei uralkodnak. "A legnagyobb sláger ebben az évben Batman és a Star Wars szereplők - Darth Vader vagy a rohamosztagosok -, de nagy kedvenc a Mancs őrjárat is, a lányok körében pedig harmadik éve töretlen a Jégvarázsból ismert Elza hercegnő népszerűsége" - egészítette ki a REGIO JÁTÉK marketingvezetője. Idén a legkelendőbb jelmezek döntő többsége fiús: Gyaraki Dávid szerint egyértelműen érződik a piacon egy új, a Jégvarázshoz hasonló, erős lányos karakter hiánya. A felmérés szerint a szülők a kreativitást is segítségül hívják farsangkor: találkozhatunk fába szorult féreggel, fogtündér és lyukas fog testvérpárral, pattogatottkukorica-árussal és dobókockával is a forgatagban.

Már gyermekkorban is élnek a nemi sztereotípiák

A játékáruházlánc felmérésében arra is kíváncsi volt, hogy mekkora jelentőséget tulajdonítanak a szülők a nemi szerepeknek jelmez- és játékválasztás során. "Azt találtuk, hogy bizonyos esetekben valóban nem felcserélhető a nemek szerepe, de sok berögződéssel találkozunk, például hogy a vasalás a nők feladata - ezen pedig a gyártók sem segítenek, ha csak rózsaszín játékvasalókat készítenek. A válaszadóink kétharmada játékporszívót is kizárólag kislánynak, míg tízből nyolcan barkácskészletet, távirányítós autót vagy robotépítőt fiúnak ajándékoznának" - ismertette az eredményeket Gyaraki Dávid. A jelmezek tekintetében más a helyzet: 2-2 egyértelműen lányos (angyal, virág) vagy fiús (kalóz, focista) karaktert neveztek meg a szülők. "Míg orvosnak, bűvésznek vagy kiskutyának bárki beöltözhet, addig a tudós- vagy ördögjelmez a válaszadók egyharmada szerint, a rendőrruha pedig minden második vélemény alapján inkább a fiúk kiváltsága" - zárta a marketingvezető.

Top 10 jelmez a REGIO JÁTÉK statisztikái szerint 2017-ben:

1. Darth Vader maszk
2. Batman maszk
3. Batman
4. Star Wars rohamosztagos maszk
5. Kalóz
6. Hercegnő/tündér
7. Ninja
8. Tűzoltó
9. Elza (Jégvarázs)
10. Mancs őrjárat
NYOMTATÁS       FÓRUM       KÜLDÉS E-MAILBEN      
Kapcsolódó cikkek:

  Digitális jelmeztervezés magas minőségben
  Többet költöttünk klasszikus játékra tavaly
  Tudatosságot igényel a biztonságos játékvásárlás
  Milliárdokat költenek a magyarok játékokra az ünnepek alatt
  10-bol 3 magyar munkahely családbarat
  Szűlői költségek nyáron
  Nagyot ment tavaly a hagyományos játékpiac
  A Regio Játék árbevétele közel 40 százalékkal nőtt tavaly

További hírek ebben a kategóriában

Az informatikai szakemberek élet...
A fiatalok csupán 31 százaléka t...
Az elektromos mobilitásra való á...
Többen dolgoznak rövidített munk...