Hírek
22762 hír az adatbázisban
Pepsi Vloggerőpróba – az influencer marketing egy új megközelítése
Marketinginfo.hu - 2017-02-09 13:23
Márkák

Negyedik hete tart a Pepsi legújabb kampánya, a Vloggerőpróba, melynek keretein belül 4 hazai vlogger - Szilva, Unfield, Goodlike és I HaveNo Idea Hungary - különböző, a téli évszakhoz kapcsolódó feladatokat old meg

A felhasználók hétről hétre követhetik az eseményeket a Pepsi weboldalán, illetve YouTube-on, sőt, az egyes fordulók kimeneteleit is megtippelhetik. A legtöbb pontot összegyűjtő felhasználó pedig nem kevesebb, mint 1.000.000 forint készpénzt nyer a játék végén.

A Pepsinek nem volt könnyű dolga, ugyanis a téli kampányüzenetének ("A tél egy pillanat. Hozd ki belőle a legtöbbet.") kifejtett magyarázatát kellett célcsoportrelevánsan megjelenítenie, mégpedig úgy, hogy az mindenki számára érdekessé és könnyen nézhetővé váljon. Így esett végül a választás a vloggerekre, illetve az erőpróba műfajára.

A Pepsi Vloggerőpróba sikere elsősorban a spontaneitásában rejlik, a vloggereknek ugyanis a pillanat hevében kell döntéseket hozniuk, és eszerint cselekedniük, ami rengeteg lehetséges forgatókönyvet szülhet. A szereplők egészen az erőpróba előtti percekig nem is tudják, hogy mire vállalkoznak, cserébe megvan a lehetőségük arra is, hogy ne vállalják be az adott feladatot. A szabad akarat tényezőjének, és a folyton formálódó tartalomnak köszönhetően a Vloggerőpróba egy félig reality, félig dokumentumfilm jellegű, és igencsak szórakoztató websorozattá tud válni.
Az influencer marketing, mint jelenség nem új keletű, viszont újabb és újabb tapasztalatokat szülhetnek az esetleges együttműködések. Míg egy hazai celeb esetében arról beszélünk, hogy "adja valamihez a nevét", addig a vloggereknél, YouTube-sztároknál ez igencsak máshogy néz ki.

"Ha felkérünk egy vloggert, hogy működjön együtt a márkánkkal, akkor nem csupán az arca lesz a kampánynak, hanem tényleges alakítója és szerkesztője is." - mondta Buzder-Lantos Nikoletta, a PepsiCo marketingvezetője.

Az influencer marketing egyik legfontosabb hozadéka, hogy feketén-fehéren láthatjuk, a videókat hányszor és hányan tekintették meg, kiknek tetszett, illetve kiknek és miért nem. A másik fontos elem pedig annak a ténye, hogy nem fogunk elbeszélni a célcsoportunk mellett, mivel minden vlogger egy szubkultúrának is nevezhető, hardcore videófogyasztó réteget fed le az online társadalomból. A Vloggerőpróbához is úgy lettek összeválogatva a szereplők, hogy minél nagyobb réteget szólítsunk meg: lifestyle, beauty, gaming közösségek, de maguknál a karaktereknél is más-más jegyek a hangsúlyosak: cuki, nagyszájú, rosszfiú vagy éppen tízezres fordulatszámon pörög és közben még vicces is tud lenni.

A vloggerek nemcsak a saját stílusjegyeiket beleszőve szerkesztik a kampány anyagait, de a saját, már kialakult közösséget magával rántó csatornájukon terjesztik is azt. Ezáltal az egész rendszer átláthatóvá válik, és sikerül vele minimalizálni is a kommunikációs defektusokat. Nagyjából odaadjuk a mikrofont nekik, és azt mondjuk "te jobban szót értesz velük, mondd el nekik inkább te", ezt viszont egyelőre még csak most kezdik sokan felismerni.

Ezzel nagyjából sikerül meglépni a szokványos productplacement fogalmi körét, ugyanis a Pepsi Vloggerőpróbában nem belekortyolnak egy dobozos kólába a vlogbejegyzésük alatt, hanem szervesen együtt élnek a márkával, és az általa közvetíteni kívánt üzenettel. Ehhez nagyban hozzájárul az is, hogy kvázi nincs időkorlát. Míg a fiatalabb korosztályt egyre kevésbé tudja lekötni egy másfél-kétperces videó - sőt, ez az időlimit egyre csak szűkül -, addig szívesen megnéznek akár 15-20 perces vlogbejegyzéseket is kedvenc előadóikkal, ezáltal pedig van idő magyarázni, illetve bővebben kifejteni, elmagyarázni, hogy mit is szeretne közvetíteni felénk egy márka.

A Vloggerőpróba első körében, a versenyzőknek egy jeges szabadulószobává alakított, mozgó hűtőkamionból kellett kiszabadulniuk 30 perc alatt. Az első egy hét alatt összesen 41 percnyi videós tartalom - ha a képernyőre frissen visszatérő Buda Márton bejelentkezéseit nem számoljuk bele -, illetve közel 400.000 megtekintés született.
A koncepció kialakítását és teljes körű koordinációját az Adamsky Budapest végzi, a közösségi média felületeket a HPS Digital kezeli.A kampányt a PepsiCo részéről Buzder-Lantos Nikoletta marketingvezető irányítja, az operatív feladatokért pedig Brandt Ilona brand manager a felelős.NYOMTATÁS       FÓRUM       KÜLDÉS E-MAILBEN      
Kapcsolódó cikkek:

  Az influencer marketing legnagyobb kihívásai
  Érkezik az Influencer Festival
  Jön az influencer marketing csúcstalálkozója
  Őrületes foci a Pepsivel
  Influencer Festival Budapesten
  A Liverpool magyar kapusa a Pepsi arca lett
  Influencer marketing blog a Morpho-tól
  786 ezren követték figyelemmel a Pepsi Facebook reality főszereplőjét
  A Pepsi kalandora útja a Facebookon
  Lezárult a Pepsi Vloggerőpróba
  Elveszít egy generációt a Coca-Cola és a Pepsi?
  Influencerekkel teszteli kamerás szemüvegét a Snapchat
  Influencerek és a Coca-Cola
  Márkák és az influencer marketing
  Retróra váltott a Pepsi
  NFL-lel folytatódik a Pepsi kampánya
  Influencerkutatást indít a Vermis
  Influencer kampány a Rémy Cointreau-nál

További hírek ebben a kategóriában

Egy kés, ami mindig kéznél van (...
Visszahívta több százezer járműv...
Melyik motorolajat válasszuk? (x...
Első újrahasznosított Barbie
Értékesítő
A Műhelysor Kft. építőanyag kereskedelemmel foglalkozó cég értékesítő kollé...