Hírek
21829 hír az adatbázisban
Tokaji és egri bor nyerte a Magyar Borszakírók Köre díját
Marketinginfo.hu + MTI - 2017-01-06 15:26
PR

A tokaj-hegyaljai Szent Tamás Szőlőbirtok és Pincészet 2013-as Szent Tamás Furmintja és az egri Thummerer Pince 2012-es Egri Bikavér Grand Superiorja nyerte el első alkalommal a Magyar Borszakírók Köre Nagydíját.

A 2016 áprilisában megalakult, jelenleg 22 tagot számláló szakmai egyesület által szervezett, meghívásos verseny első körébe azok a hazai fehér- és vörösborok kerülhettek be, amelyek a tagok szavazatai alapján 2016-ban "kiemelkedő minőségükkel a legigényesebb fogyasztói elvárásoknak is megfelelnek, illetve nemzetközi összehasonlításban is versenyképesnek bizonyulnak" - tájékoztatta az MTI-t a Magyar Borszakírók Köre.

A borszakírók kizárólag olyan borokra adhatták voksukat, amelyek a verseny évét megelőző öt évjárat szőlőterméséből készültek, és maradékcukor-tartalmuk nem haladja meg a 12 gramm/litert.

Az eredetileg 18 magyarországi borvidékről és 3 határon túli területről származó 56 fehér- és 48 vörösbort tartalmazó lista három szavazati körben folyamatosan szűkült, és a minősítő kóstolóra a legtöbb voksot szerzett és így a Super 12 listára került 12-12 fehér- és vörösbor kapott meghívást.

A fehérek között Tokajt 6, Egert 3, Balatonfüred-Csopakot, Pannonhalmát és a határon túliakat 1-1, a vörösök esetében Egert, Szekszárdot és Villányt 3-3, a határon túliakat 2 és Etyeket 1 bor képviselte.

A vakteszten a Magyar Borszakírók Körének 12 tagja vett részt, akik két bizottságban, két körben, mindkét alkalommal más-más sorrendben kóstolták és értékelték a borokat. A versenyt az a bor nyerte, amelyik a legmagasabb összesített pontszámot kapta.

A díjakat ünnepélyes keretek között január 28-án adják át a Debreceni Borbarátok Egyesülete szervezésében a debreceni Déri Múzeumban megtartandó rendezvényen.NYOMTATÁS       FÓRUM       KÜLDÉS E-MAILBEN      
Kapcsolódó cikkek:

  Soproni és egri borok nyerték a 2018-as Magyar Bor Nagydíjat
  Egyedi palack készül az Egri borvidék borai számára
  Magyar bor a világ száz legjobb bora között
  Hungarikum lett az Egri Bikavér
  Bormarketing: Riedel poharakat kapott a tokaji furmint
  Demeter Csaba az év egri bortermelője 2014
  Kiemelkedő lesz a 2013-as tokaji bor
  Négy termékkel bővült a hungarikumok gyűjteménye
  Aranyérmes lett a Törley Londonban

További hírek ebben a kategóriában

Díjazták a legjobb konferencia é...
Dubicz borok a Sziget-fesztiválo...
Magyar sikerek a londoni Decante...
A S.Pellegrino Young Chef közép-...