Hírek
22232 hír az adatbázisban
Kutatás: nőtt az ünnepi költségvetés 2016-ban
Marketinginfo.hu - 2017-01-05 10:11
Kutatás

A Provident Pénzügyi Zrt. saját ügyfélkörében az ünnepek során végzett 500 fős kutatása szerint bár kis mértékben, de megnőtt tavalyhoz képest a háztartások ünnepi költségvetése.

Ugyan minden tizedik megkérdezett számára anyagilag megterhelő volt a karácsonyi időszak, a válaszadók 78%-a szerint emiatt nem jár majd lemondásokkal az újév.
A Provident által végzett 500 fős felmérés azt vizsgálta, hogy a magyar háztartások átlagosan mekkora összeget költenek az ünnepi időszakban, milyen forrásokat vesznek igénybe a kiadások fedezésére, és anyagi szempontból mire számítanak 2017-ben.

A tavalyi évhez képest kissé megnőtt a háztartások ünnepi költségvetése: a felmérésben résztvevők kétharmada ugyanannyit (37%) vagy valamivel többet (30%) költött, mint 2015-ben. A kutatásban résztvevők ötöde húsz és ötvenezer forint közötti összegből, 30%-uk ötven és százezer forint közötti összegből oldotta meg a karácsonyi és szilveszteri kiadásokat, míg a válaszadók 14%-a kevesebb, mint húszezer forintot költött idén.

Bár minden második megkérdezett anyagilag megterhelőnek érezte az ünnepeket, a felmérésben résztvevők 78%-a úgy gondolja, hogy a decemberi kiadások miatt nem kell semmiről lemondania az újév első felében, s csupán minden tízedik válaszadó tervez év elején kölcsönt felvenni.

A Provident kutatásból kiderült az is, hogy a magyar háztartások többsége előre tervez a karácsonyi költségekkel, és többnyire saját erőből fedezi az ilyenkor felmerülő kiadásokat. A felmérésben résztvevők kétharmada hitelfelvétel nélkül oldotta meg az ünnepeket. A válaszadók 30%-a előre félretett erre az időszakra, míg 36%-uk az adott pillanatban rendelkezésre álló összeget osztotta be. Minden tizedik megkérdezett vett föl kölcsönt egy pénzintézettől, 8%-uk pedig a munkahelyén kapott év végi jutalomból fedezte az ünnepekkel járó plusz költségeket.

Az év végi ünnepek során csupán minden ötvenedik megkérdezettnek volt arra lehetősége, hogy az ünnepek idején elutazzon pihenni valahová. A kutatásban résztvevők 93%-a otthon töltötte az ünnepeket, 5%-uk pedig csak rokonlátogatás céljából tervezett utazást.

A legnépszerűbb ajándékok továbbra is az elektronikai eszközök, mobiltelefonok és tabletek, a megkérdezettek 15%-a leginkább az ilyen típusú ajándékoknak örült. Minden tizedik válaszadó számára valamilyen háztartási eszköz jelentette a legnagyobb örömöt idén karácsonykor.

A kutatás arra is rákérdezett, hogy ha lett volna plusz 100 ezer forintjuk az ünnepekre, mire fordították volna a válaszadók. Az eredmények alapján 48%-uk a családjának és barátainak vásárolt volna ajándékot, míg minden tizedik megkérdezett egy utazásra költötte volna ezt az összeget.
NYOMTATÁS       FÓRUM       KÜLDÉS E-MAILBEN      
Kapcsolódó cikkek:

  Hogyan duplázhatod vagy akár triplázhatod meg céged ügyfélkörét?
  Több pénzünk jutott az ünnepekre
  Szorongat az év végi kiköltekezés
  Nem tudják a gyerekek, mire költ a család
  A legtöbbet az egyedüli gyerekre költenek a szülők

További hírek ebben a kategóriában

Miért nem adnak a cégek visszaje...
Nagy az egyetemisták vállalkozó ...
Szembeszökő kettősség jellemzi a...
A vezérigazgatók minden eddiginé...