Hírek
23200 hír az adatbázisban
Fontos évfordulót ünnepel az LG
Marketinginfo.hu - 2016-12-21 12:02
Márkák

50 évvel ezelőtt, 1966-ban gördült le az első televízió a dél-koreai cég jogelődje, a Goldstar gyártósoráról.

A készülék piacra dobása nemcsak az akkor még Goldstar nevű cég, de egész Dél-Korea számára nagy pillanat volt, hiszen ez volt az első tévé, amit az iparosodás útjára lépett országban gyártottak. Az azóta eltelt fél évszázadban a vállalat a világ egyik legnagyobb tévé gyártójává vált, amely innovációival maga is meghatározta a tévézés fejlődésének útját.

A hetvenes évek elején egyre elterjedtebbé váltak a monokrómot felváltó színes tévék, és 1972-ben az USA-ban már többet adtak el belőlük, mint fekete-fehérből. A 80-as években megjelent a katódsugaras készülékeket leváltó LCD technológia, majd a 2000-es években beköszöntött a plazmatévék korszaka - de csak rövid időre, mert az évtized végére az LCD-k kiszorították őket a piacról.

Az SD, azaz standard felbontású készülékeket a kétezres évek közepétől elkezdték felváltani a csaknem egymillió képpont felbontású HD, azaz high-definition tévék. A következő lépcsőfok a 1920x1080-as Full HD volt, majd megjelentek a fejlődés jelenlegi csúcsát képviselő 4K vagy Ultra HD készülékek. Ezek a tévék 8,3 millió pixelükkel már igazán természetes, élethű színekkel tárják elénk a valóságot.

A tévétechnológia fejlődésének újabb fordulatát az elmúlt néhány évben megjelenő OLED technológia hozta, melyet az LG az elsők között terjesztett el a piacon. Az OLED különlegessége, hogy míg a LED háttérvilágítással rendelkező LCD készülékeken a fekete szín szürkés derengéssel jelenik meg, addig az OLED képes a tökéletes fekete szín megjelenítésére, mivel az OLED képernyők képpontjai saját, önállóan vezérelhető fényforrással rendelkeznek. A fekete megjelenítése esetén pedig teljesen ki is tudnak kapcsolni, így a tökéletes fekete mellett a színek elképesztően élethűek lesznek rajta és egymilliárd színárnyalatban mutatják meg nekünk a világot.

Az elmúlt 50 évben a tévédizájn is rengeteget változott. A katódsugaras technológiát követő LCD panelek megjelenésével a dobozt felváltotta a lapos képernyő, mely szinte évről-évre vékonyabb lett. A káva nélküli, néhány milliméter vékony OLED készülékek már nem csak funkcionálisan támogatják a tévézés élményét, hanem letisztultságot, elegáns összhatást is adnak szobának.

És hogy merre halad tovább a tévézés a közeljövőben? A technológiai fejlődés szélsebes tempót diktál, így biztosak lehetünk benne, hogy egyre szebb képet adó és egyre okosabb készülékek érkeznek majd. Valószínűleg tovább finomodik a képernyők felbontása, és egyre szélesebb körben terjednek majd a HDR, azaz a magas dinamikatartomány megjelenítésére képes készülékek, amelyek minden korábbinál élethűbb képet biztosítanak majd. Olyan, ma még csak üzleti célra fejlesztett innovációk jelenhetnek meg az otthoni tévékben is, mint az LG nemrég bemutatott elölről és hátulról is nézhető OLED képernyője, az okos tévék pedig bővülő kényelmi funkciókkal egyre inkább a digitális, okos otthon központi részévé válnak.NYOMTATÁS       FÓRUM       KÜLDÉS E-MAILBEN      
Kapcsolódó cikkek:

  Újgenerációs TV-képernyőkkel lép piacra az LG

További hírek ebben a kategóriában

Marketing Summit 2023: márkák, ü...
Hibrid divat, avagy a sneaker és...
A lakosság 95 százaléka rendszer...
A Miller Genuine Draft prémium s...