Hírek
22818 hír az adatbázisban
Bejelentették a DesignEuropa-díj döntőseit
Marketinginfo.hu - 2016-10-18 10:07
Design

Nyolc formatervet válogattak be a döntőbe, amelyek a legjobb formatervezési mintákat és termékterveket vonultatják fel az EU minden részéről, de azon kívülről is. A döntősök közt van magyar designer is.

A DesignEuropa-díj az Európai Unió Szellemi Tulajdoni Hivatalának (EUIPO) díja, amellyel a formatervezési minták és azok menedzselése terén tanúsított kiválóságot tüntetik ki a lajstromozott közösségi formatervezési minták (RCD) jogosultjai körében.

A döntősöket és az életműdíj kitüntetettjét a DesignEuropa-díj zsűrije választotta ki. A nagytekintélyű zsűri tagjai az üzleti életből, valamint a formatervezési minták és a szellemi tulajdon területéről érkeztek. Az ipari, valamint a kis- és feltörekvő vállalatok kategória nyerteseit november 30-án, a DesignEuropa díjátadó ünnepségén jelentik be Milánóban.

A zsűri elnöke, Robin Edman így kommentálta a döntősök kiválasztását: "a döntősök és a győztesek kiválasztásakor többféle szempontot mérlegeltünk, többek között a termékek piaci hatását, azt, hogy a formatervezési minta miként járult hozzá a vállalat teljesítményéhez, az esztétikumot, a szellemi tulajdon kezelését, valamint a formatervezési minta társadalomra gyakorolt hatását".

A döntőbe került formatervezési minták az ipari kategóriában:

Pulcina presszókávéfőző (RCD tulajdonosa és gyártó: Alessi S.p.A., formatervező: Michele De Lucchi):

A zsűri értékelése szerint a Pulcina megmutatta "a kis dolgokban rejlő szépséget". A Pulcina döntőbe kerülése kapcsán a zsűri felhívta a figyelmet arra, hogy az Alessi mennyire pozitívan menedzseli a szellemi tulajdont, illetve hogyan használja a lajstromozott közösségi formatervezési minták rendszerét. Az Alessi által a tehetséges külső formatervezőkkel folytatott együttműködés fontos eleme egy olyan, hosszú múltra visszatekintő politikának, amely a formatervezési innovációt és kiválóságot helyezi a középpontba.

Raval biciklitároló (RCD tulajdonosa és gyártó: Escofet 1886 S.A., formatervezők: Gerard Arqué és Martin Caneda):

A Raval biciklitároló egy olyan vállalat megoldása a modern városi mobilitásra, amely már 130 éve folytat üzleti tevékenységet. A zsűritagok a Raval befogadó jellegét, fenntarthatóságát és empátiáját díjazták, és kiemelték, hogy a vállalat jól használja a lajstromozott közösségi formatervezési minták rendszerét.

Thule Urban Glide babakocsi (RCD tulajdonosa és gyártó: Thule IP AB, formatervezés: házon belül, a Veryday designstúdió támogatásával)

A Thule formatervezői a svéd Veryday designstúdióval együttműködve azon dolgoztak, hogy a Thule formanyelvét átültessék a Thule Urban Glide sport babakocsiba, még a 2013-as piaci bevezetés előtt. A zsűri a formaterv eredetiségét, jó műszaki konstrukcióját, praktikusságát, társadalmi érzékenységét és a különböző életstílusokhoz való alkalmazkodását emelte ki.

XDiavel motorkerékpár (RCD tulajdonosa és gyártó: Ducati Motor Holdings S.p.A., formatervező: Ducati Design Centre)

A 2015-ben bevezetett XDiavel modellel a Ducati sikeresen lépett be a sport cruiserek piaci szegmensébe. A nevezés értékelésekor a zsűri kiemelte a formaterv komplexitását és általános esztétikai minőségét, és megállapította, hogy a vállalat által a komplex tervezés és fejlesztés terén követett megközelítés lehetővé teszi, hogy alkalmazkodjon a piaci tendenciákhoz, de ugyanakkor új irányt is szabjon a trendeknek.

A döntőbe került formatervezési minták a kis- és feltörekvő vállalatok kategóriájában:

Aria lámpa (RCD tulajdonosa és gyártó: Slamp, formatervező: Zaha Hadid Design)

A nemzetközileg elismert, híres építész, Zaha Hadid által tervezett Aria lámpa formatervében a zsűri a kézműves megmunkálás és a technológia emocionális, rugalmas elegyítését értékelte. A Slamp jól használja az RCD-rendszert, és jó példája az olyan designorientált vállalkozásnak, amely következetes szellemitulajdon-oltalmi stratégiát folytat.

Flap hangelnyelő panel (RCD tulajdonosa és gyártó: Caimi Brevetti, formatervezők: Alberto és Francesco Meda)

A Flap hangelnyelő elemeket apa és fia, Alberto és Francesco Meda tervezte a Caimi Brevetti számára. A zsűri tagjai különösen azt értékelték, ahogy a termék vegyíti a vizuális és tapintható elemeket, és összekapcsolja az ipari formatervezést a beltéri designnal. A zsűri azt is kiemelte, hogy a vállalat szellemitulajdon-menedzselési stratégiája keretében "kifinomultan és intelligensen használja az RCD-rendszert".

IDO pad (RCD tulajdonosa és gyártó: Szőnyi Anna)

Az IDO-t köztéri padként tervezte meg az alkotója mindössze két alkotóelemből - fából és acélból. A zsűri értékelésében kiemelte, hogy a termék rendkívül sokféle magatartás- és interakciós formába illeszthető bele. Az IDO egy olyan termék, amely a lajstromozott közösségi formatervezési minta által biztosított oltalom mellett került a fiatal formatervező rajzasztaláról a piacra.

Mooove lámpa (RCD tulajdonosai és gyártók: David Saupe és Aaron Rauh)

A Mooove szabadalmi oltalom és lajstromozott közösségi formatervezési mintaoltalom alatt is áll, ami azt szemlélteti, hogy a fiatal vállalat igen hatékonyan használja megalapozott és jól menedzselt szellemitulajdon-stratégiáját. A zsűri a termék elegáns vonalait és rugalmasságát, valamint a funkcionalitás és esztétikum közötti finom egyensúlyt díjazta.

Az életműdíj nyertese: Giorgetto Giugiaro

A DesignEuropa első életműdíját Giorgetto Giugiaro, az ipari formatervezés egyik legnagyobb neve kapja, aki hat évtizedes pályafutása alatt több mint 200 autó formatervét alkotta meg. Olyan autók formatervét készítette el, mint a Volkswagen Golf, a Lotus Esprit, a Fiat Panda és a Maserati Bora 3200 GT. Karrierje során a világ szinte mindegyik nagy autógyártójával dolgozott már. Vezetői készsége és a munka iránti elkötelezettsége fiatal formatervezők nemzedékeit ihlette meg.

Giugiaro nevét világszerte a gépjárműipar egyik legsikeresebb formatervezőjeként emlegetik. Különböző gyártóknál közvetlenül irányította több mint 300 sorozatgyártású modell és több mint 200 kutatási prototípus elkészítését. A világ közútjain a vezető autógyártók mintegy 60 millió olyan járműve fut, amelyek mind az ő kreativitásának köszönhetően készültek el.NYOMTATÁS       FÓRUM       KÜLDÉS E-MAILBEN      
Kapcsolódó cikkek:

  Átadták a Magyar Formatervezési Díjakat
  Ismét megrendezésre kerül a Design Hét Budapest
  Red Dot díjas az SCA
  Design elismerések az LG-nek
  Nyolc elismerést gyűjtött be a Logitech
  Design díjas az IKEA mobiltöltős dolgozólámpája

További hírek ebben a kategóriában

A megnyerő névjegykártya titkai ...
Így válaszd ki a tökéletes menny...
Az angol lakberendezési stílus a...
Hogyan dobják fel otthonodat a d...