Hírek
21860 hír az adatbázisban
Kevés tejet isznak a gyerekek
Marketinginfo.hu - 2016-10-06 12:00
Kutatás

Felmérést végzett az MDOSZ a Danone Higgy az Álmaidban focikupa országos programján.

A gyerekek 30%-a mindössze heti 1-2 alkalommal iszik tejet, 8%-uk pedig egyáltalán nem fogyasztja a számukra alapvető fontosságú tápanyagokat tartalmazó folyadékot, derült ki az MDOSZ nem reprezentatív, országos felméréséből. A Magyar Dietetikusok Országos Szövetségének ajánlása szerint a gyerekeknek naponta fél liter tej, vagy ennek megfelelő kalciumtartalommal rendelkező tejtermék, például joghurt, kefir vagy túró fogyasztása javasolt. A Danone Higgy az Álmaidban Focikupán részt vett, 6-15 évesek körében végzett felmérés szerint ugyanakkor a gyerekek szeretnek mozogni, 55%-uk a testnevelés órákon túl is jár sportfoglalkozásra.

A Magyar Dietetikusok Országos Szövetségének szakemberei játékos foglalkozásokkal, illetve testtömegindex méréssel várták az idén tavasszal 6 városban megrendezett Danone Higgy az Álmaidban Focikupa résztvevőit, valamint az őket kísérő gyerekeket. Az egészséges életmódra ösztönzés mellett a rendezvényeken résztvevő dietetikusok felmérték a gyerekek étkezési szokásait és ismereteiket az egészséges táplálkozásról, legfőképpen a tej fontosságáról.

A megkérdezett gyerekek 62%-a naponta iszik tejet. Azonban még így is aggasztóan magas, 30% azoknak az aránya, akik hetente mindössze 1-2 pohárral, 8% pedig azoké, akik egyáltalán nem fogyasztanak tejet. Natúr joghurtot minden harmadik gyerek (33%) naponta, míg ugyancsak 33%-uk hetente 1-2 alkalommal fogyaszt.

"Naponta ugyanis legalább fél liter tej vagy ennek megfelelő kalciumtartalommal rendelkező tejtermék lenne szükséges, elsősorban a megfelelő csontozat kialakulásához, de átlagosan ennek kb. a felét fogyasztják" - mondta Kubányi Jolán, a Magyar Dietetikusok Országos Szövetségének elnöke.

A felmérésben részt vett gyerekek nagy része, 79%-a tudja, hogy azért kell tejet inni, mert sok kalcium van benne, ami erősíti a csontokat. Az azonban kevésbé ismert, hogy a tejben sok a D vitamin, ami segíti a kalcium felszívódását. Mindössze a válaszadók 35%-a tudta jól, több mint fele azonban a C vitaminra tippelt. A válaszokból tehát az derül ki, hogy a gyerekek fogékonyak az egészséggel kapcsolatos tudnivalókra, ismereteik azonban felszínesek.

A felmérésből ugyanakkor az is kiderül, hogy a gyerekek legnagyobb része napi ötször étkezik. Abban az esetben, ha valamelyik étkezés mégis elmarad, akkor az az uzsonna: a válaszadók 21%-ánál előfordul, hogy nem étkezik délután. Míg a gyerekeknél nagyrészt a szülő illetve az iskola határozza meg az étkezések idejét, fontos az, hogy a rendszeresség felnőtt korban is megmaradjon, hiszen ez javíthatja a szellemi teljesítményt, kivédheti a figyelem, a koncentráció csökkenését, valamint mérsékli az elhízás veszélyét is. Akárcsak a testmozgás, amire szintén kitért a kérdőív: a válaszadó gyerekek 55%-a jár hetente egyszer vagy többször sportfoglalkozásra az iskolai tornaórákon túl is, 22%-uk a barátaival focizik rendszeresen, 20%-uk azonban csak a testnevelés órákon sportol.

NYOMTATÁS       FÓRUM       KÜLDÉS E-MAILBEN      
Kapcsolódó cikkek:

  A Danone-nál az Alpro
  Tejfogyasztást népszerűsítő kampány indult
  Kampány a Bio tejért
  Utazás Amerikába a Danone támogatásával
  Állami gondozott gyerekeknek szervez focikupát a Danone
  Zidanehoz viszi a gyerekeket a Danone

További hírek ebben a kategóriában

A vásárlók csekély része érti az...
Az okostelefon nyomkodásával a m...
A magyarok több mint 60 százalék...
Biztosnak érzik állásukat a magy...