Hírek
23030 hír az adatbázisban
LEGO Lánchíd és Hősök tere
Marketinginfo.hu - 2016-09-22 17:02
Design

Közel 20 ezer LEGO kockából épültek fel a magyar nevezetességek: a Lánchíd és a Hősök tere.

Megépült LEGO kockákból a Lánchíd és a Hősök tere (Millenniumi Emlékmű). Dóczy Balázs, hivatalos LEGO építő közel 20 ezer kockával 4 hónapon keresztül dolgozott Budapest legemblematikusabb épületeinek LEGO kiadásán, amelyre a LEGO Hungária kérte fel.

A LEGO építmények kivitelezésekor az alkotókedven túl a precizitás és a kreativitás is elengedhetetlen volt, nem kevés fantáziára volt szüksége az építőnek, hiszen például a Lánchíd Marschalkó János szobrászművész által tervezett kőoroszlánjainak LEGO kiadása sem létezik, illetve a Hősök terén található Kossuth Lajos-szobor szakálla is külön kihívás volt.

"Nagyon eltérő a két építmény, más-más kihívásokkal szembesítettek, de mindkettő tervezését nagyon élveztem. Mivel a Millenniumi Emlékműnél sokkal több kutatómunkát kellett végeznem, és így alaposan megismertem a történetét, kicsit jobban a szívemhez is nőtt: összesen 28 szobrot tartalmaz (és 11 lovat), amiket először egyszínűre akartam megépíteni, hasonlóan a Zeneakadémia homlokzatán található szobrokhoz. Viszont a kiegészítők (palástok, fegyverek, sisakok, fejfedők) nem léteznek ugyanabban a színben (pl. fekete vagy zöld). Emiatt jött az ötlet, hogy legyenek színesek, mintegy 'keljenek életre' a szobrok.

Ezután alapos kutatómunka következett, hogy megismerjem mind a 28 szobrot részletesen, és ennek megfelelően tudjam őket minifiguraként elkészíteni. Javaslom minden érdeklődőnek, hogy üssön fel egy lexikont, és vesse össze a LEGO minifigurákat a valódi szobrokkal, és döntse el maga, hogy ez mennyire sikerült"- mesélte el Dóczy Balázs, az építő. A LEGO Lánchíd hídpályáját hosszanti irányban meg kellett rövidíteni, mert nem lett volna praktikus a valódi híd arányait követni. A valóságban ugyanis sokkal hosszabb a Dunán átívelő útpálya a boltíves pilonokhoz képest. Így viszonylag nagyok és kidolgozottak lehettek a pilonok és az oroszlánok.

"A hét vezér fejfedőivel eléggé megszenvedtem, mert - érthető módon - a LEGO viszonylag kevés ősmagyar sisakot készített az elmúlt 20 évben. Vagyis csak a létező darabokból tudtam válogatni, és azokkal visszaadni minél jobban a vezérek öltözékét. Egyébként a középső oszlop tetején álló Gábriel arkangyal szobrán dolgoztam a legtöbbet. Először elemekből építettem szárnyat neki, de aztán mégis a kész szárny mellett döntöttem. Messze a minifigurák tervezése volt a legbonyolultabb feladat, és rengeteg különleges, nehezen beszerezhető darabot használtam fel hozzájuk. A személyes kedvencem Könyves Kálmán, illetve Kossuth Lajos, akinek még a jellegzetes szakállához is sikerült megfelelő darabot találnom" - mesélte el Dóczy Balázs.

A két LEGO alkotást a LEGO Hungária magyarországi központjában helyezték el. A nagyközönség a LEGO Lánchidat a LEGO Kreatív Sziget roadshow keretein belül tekintheti meg november 5-én és 6-án, Budapesten, a Westend City Centerben.

NYOMTATÁS       FÓRUM       KÜLDÉS E-MAILBEN      
Kapcsolódó cikkek:

  LEGO stúdió a Nyíregyházi Egyetemen
  Jelentett a Lego
  Különleges mozdony LEGO-ból
  Ajándék utazás a Gyermekvasúton
  Lego közösségi ter
  Outdoor kampány a LEGO-tól
  Burger King automata LEGO-ból

További hírek ebben a kategóriában

Különleges fényképnyomtatási tec...
Díszpárna, ami életre kelti napp...
Kreatív ötletek a karácsonyi vil...
A megnyerő névjegykártya titkai ...