Hírek
22246 hír az adatbázisban
Állandósul a szakemberhiány
Marketinginfo.hu + MTI - 2016-09-14 10:09
Kutatás

Változatlanul pozitív a magyar munkaadók munkaerő-felvételi kedve, már több mint egy éve érezhető a munkaerőhiány a Manpower legfrissebb előrejelzése szerint. A kereskedelemben a munkaadók ötöde tervez felvételt.

A Manpower kedden bemutatott, 751 magyarországi munkaadó megkérdezésével készült felmérése szerint a magyar munkaadók 15 százaléka tervez létszámbővítést a következő három hónapban, csupán 5 százalékuk számol elbocsátással, míg 76 százalékuk semmiféle változtatásra nem készül. A felvételt és elbocsátást tervezők arányának különbségéből meghatározott munkaerőpiaci mutató értéke szezonálisan kiigazítva plusz 11 százalék. A felvételi szándék enyhén csökkent az előző negyedévhez képest, és megegyezik az előző év azonos időszakában mérttel.

Dalányi László, a ManpowerGroup magyarországi irodájának ügyvezetője szerint a magyar munkaerőpiacon állandósulni látszik a szakemberhiány. A legerősebb felvételi kedvet a gyártás területéről jelentették, ahol a mutató értéke plusz 24 százalék. A kereskedelemben a munkaadók csaknem ötöde tervez felvételt, plusz 12 százalékos mutatót jeleztek. A legkevésbé optimista várakozások a köz- és szociális szférában, a közüzemi szolgáltatások, valamint a mezőgazdaság, vadászat, erdészet és halászat területén vannak, ezekben az ágazatokban plusz 4, plusz 3, illetve plusz 2 százalék a mutató értéke.

A gyártás területén mutatkozó magas felvételi kedv Dalányi László szerint azt jelzi, hogy a magyar munkaadóknak egyre inkább számolniuk kell a környező országokban működő konkurenciával. Az e területen működő cégek jelenleg egymástól próbálják elcsábítani a munkavállalókat, a szakemberhiány a versenyképességet veszélyezteti - mondta az ügyvezető.

Bár egyre több munkaadó látja be, hogy a bérek emelése nélkül nincs esélye a munkaerőért folytatott versenyben, a magyar piaci viszonyok és a bérekre rakódó magas közterhek nem teszik lehetővé, hogy regionális szinten is versenyképes fizetéseket ajánljanak a munkavállalóknak. Ez a szakember szerint azért is jelent komoly gondot, mert a gyártás - ezen belül kiemelten az autóipar - húzóágazatnak számít.

A felmérés szerint a következő negyedévben mind a nyolc régió munkaadói növekvő felvételi kedvvel számolnak. A legnagyobb mértékű bővülést a dél- és a nyugat-dunántúli munkaadók várják, itt a mutató plusz 19, illetve plusz 17 százalékon áll. A leggyengébb felvételi kedvet az Észak-Alföldről jelentették, ahol a mutató értéke plusz 1 százalék.

A cégméret szerint a legnagyobb mértékben a 250 dolgozó feletti nagyvállalkozásoknál számítanak létszámbővítésre, ahol plusz 18 százalék a mutató értéke, az 50-249 embert foglalkoztató közepes cégeknél plusz 11 százalék, a 10-49 személyt foglalkoztató kis cégeknél plusz 9 százalék, míg a mikro vállalkozásoknál plusz 8 százalék.
NYOMTATÁS       FÓRUM       KÜLDÉS E-MAILBEN      
Kapcsolódó cikkek:

  Szakemberhiány korlátozza a mesterséges intelligencia terjedését
  A szakemberhiány enyhülésére számít a Mapei
  Előrejelzés 2020-ra
  Előrejelzés 2019-2020-ra
  A szakemberhiány hatalmas gondot jelent a cégvezetők számára
  Fizetésemelési hullám a szakemberhiány miatt
  Előrejelzés 2017-2018-ra
  Már nem csak szakmunkásokból van hiány
  A német cégek 40 százaléka munkaerőhiánnyal küzd
  A kis cégeknél a legégetőbb a munkaerőhiány
  A munkaadók 19 százaléka létszámbővítést tervez
  A munkaerőhiány sokat lendített a munkaerő-kölcsönzési piacon is
  Kevesebb elbocsátás várható
  A gyártás és a kereskedelem húzza a magyar munkaerő-piacot
  A hazai cégek negyede szerint probléma a munkaerőhiány

További hírek ebben a kategóriában

Miért nem adnak a cégek visszaje...
Nagy az egyetemisták vállalkozó ...
Szembeszökő kettősség jellemzi a...
A vezérigazgatók minden eddiginé...