Hírek
22566 hír az adatbázisban
Óriásmozaik kartondobozokból
Médiainfó - www.mediainfo.hu - 2016-06-24 09:11
Outdoor/indoor

Guinness rekordot dönthet a több mint 3.500 dobozból készült műalkotás.


A világ legnagyobb italos kartondobozokból álló mozaikképét készítette el az Italos Karton Környezetvédelmi Egyesülés, több mint 3.500 tejes és gyümölcsleves doboz felhasználásával. Az 58 négyzetméteres "hulladék műalkotás" megépítésével az IKSZ új Guinness Rekordot állíthat fel, amellyel az italos kartondobozok szelektív gyűjtését és újrahasznosítását kívánja népszerűsíteni.

A mozaik képének alapjául szolgáló rajzot egy általános iskolások számára kiírt rajpályázaton, több mint 220 gyermekrajz közül választotta ki az IKSZ, így a Guinness rekordkísérlet alapját a 9 éves Kiss Bence, berettyóújfalui kisfiú "A kedvenc fám" c. alkotása adta. A Budapest VII. kerület Erzsébetváros Önkormányzata, a Fővárosi Közterület-Fenntartó Zrt., a Sió-Eckes Kft., a Naszálytej Zrt., a Nemzeti Hulladékgazdálkodási Koordináló és Vagyonkezelő Zrt., valamint a Regency Suites Hotel Budapest szakmai támogatásával megépült mozaikot Budapesten, a Madách Imre téren rakta ki két nap alatt egy fiatal kreatív csapat, Zenovitz Zénó képzőművész irányításával.

Az italos kartondobozok visszagyűjtési aránya hazánkban jelenleg az EU-s átlag felét sem éri el, ezért az IKSZ kiemelten fontosnak tartja, hogy látványos környezetvédelmi eseményekkel hívja fel a figyelmet arra, hogy a tejes és gyümölcsleves kartondobozok szelektíven gyűjthetőek és újrahasznosíthatóak. Ezért az Egyesülés általános iskolások számára országos "zöld" rajzpályázatot hirdetett, majd a beérkezett több mint 220 gyermekrajz közül, a megvalósíthatóságot is figyelembe vevő, kétkörös szakmai zsűrizést követően választotta ki Kiss Bence, egy 9 éves berettyóújfalui kisfiú "A kedvenc fám" c. alkotását.

Kiss Bence "A kedvenc fám" rajzát Zenovitz Zénó képzőművész tervezte át egy italos kartondobozokból kirakható "hulladék műalkotássá", amelyet az általa irányított kreatív csapat két nap alatt rakott ki a Budapest Főváros VII. kerület Erzsébetváros Önkormányzata által rendelkezésre bocsátott Madách Imre téren. A művészek a Guinness rekordkísérlet során több mint 3.500 italos kartondobozt használtak fel, amelyeket a szemléletformáló akciót követően az FKF Zrt. munkatársai szelektíven összegyűjtenek és újrahasznosításra elszállítanak.

"A Guinness rekordkísérletünk során a maga nemében új kategóriát nyithatunk a rekordok nagy könyvében, mert a világon első alkalommal készül ilyen méretű környezetvédelmi célú, "hulladék műalkotás" - mondta Baka Éva, az Italos Karton Környezetvédelmi Egyesülés ügyvezető igazgatója. "Az akciónkkal szeretnénk ismét felhívni a figyelmet arra, hogy az italos kartondobozoknak mindig a szelektív gyűjtőedényekben a helyük" - tette hozzá.NYOMTATÁS       FÓRUM       KÜLDÉS E-MAILBEN      
Kapcsolódó cikkek:

  Mit érdemes tudni a FLAT termékcsaládról? (x)
  Több milliárd forintnyi értéket teremtett a kartonok gyűjtése

További hírek ebben a kategóriában

Alkotások használt gumiabroncsok...
A MÁV bringás reggeli
Igazi \'zöld\' kemping a Szigete...
#loveislove - a Coca-Cola a Szig...