Hírek
20360 hír az adatbázisban
Atradius: felpörgeti az élelmiszeripart és az italgyártást az EB
Marketinginfo.hu - 2016-06-13 18:00
Kutatás

A magyar sörfogyasztás várhatóan nő, Ausztriában pedig valószínűleg átmenetileg megáll a sörpiac zsugorodása, ez áll az Atradius hitelbiztosító ágazati elemzésében.

Az elemzés szerint a magyarországi italgyártás lekörözte az osztrák ágazatot az elmúlt három évben, de a foci Eb mindkét országban felpörgeti az élelmiszeripart és ezen belül az italgyártást is. Itthon 2,5%-os lehet a sörpiac növekedése, míg Ausztriában az idén vélhetően nem csökken tovább a sörfogyasztás.

A hitelbiztosító elemzése szerint az élelmiszeripar a magyar gazdaság egyik legfontosabb ágazata: a termékgyártás területén a második legnagyobb munkaadó, és egyben a harmadik legnagyobb termelő. Ez az iparág állítja elő az ország teljes ipari termelésének több mint 10%-át. Az élelmiszerexportból származó bevétel nagy szerepet játszik abban, hogy Magyarország külkereskedelmi mérlege összességében pozitív.

2016-ban várhatóan tovább nő Magyarországon az élelmiszerek forgalma, és bár az ágazathoz tartozó vállalkozások jövedelmezősége 2015-ben javult, 2016-ban pedig várhatóan változatlan marad, az ország többi iparágához képest továbbra is alacsony lesz. Az élelmiszeripari cégek számára a legnagyobb kihívást a lakossági fogyasztást visszafogó, magas adóterhek jelentik.

Az ausztriai italgyártás nagyobb ütemben bővült, mint az élelmiszeripar egészének átlaga. Ennek két fő oka az volt, hogy nőtt az energia- és szénsavas italok exportja, és hogy az osztrák bortermelők az exportpiacokon profitálni tudtak a jobb minőségnek köszönhetően elért magasabb eladási árból. Az ausztriai sörfogyasztás tavaly 1%-kal csökkent, párhuzamosan az egészséges életmód népszerűbbé válásával. Az osztrák fogyasztói szokások megváltoztak az elmúlt években: a fogyasztók kevesebb, de minőségibb sört isznak szívesen.

A hitelbiztosító ágazati párosítása azt mutatta ki, hogy a magyar élelmiszeripar a fizetési szokások szempontjából egyértelműen az osztrák mögé szorul. Magyarországon a számla kiállításától a fizetésig átlagosan 60 nap telik el. A késedelmes fizetések, a nemfizetések és a fizetésképtelenségek száma az elmúlt hat hónap során állandó volt, és ez az Atradius elemzése szerint nem változik a következő hónapokban sem. Ugyanakkor az élelmiszeripari fizetésképtelenségi ráta tavaly 3,5% volt, míg a gazdaság egészének átlaga 2,7%-k körül alakult. Emellett az elmúlt két évben több élelmiszer-nagykereskedő ment csődbe, mint korábban.


NYOMTATÁS       FÓRUM       KÜLDÉS E-MAILBEN      
Kapcsolódó cikkek:

  Akár 3,5 %-kal is nőhet a GDP jövőre
  Tovább javult a magyar cégek fizetési morálja, és kevesebb a behajthatatlan követelés
  Sörfogyasztással a strandok megmentéséért
  A vidékfejlesztési programok ellenére is stagnál a hazai élelmiszeripar
  Lendületet kap a sörfogyasztás
  Hitelbiztosító az Avantgarde új ügyfele

További hírek ebben a kategóriában

Hangalapú lehet a vásárlás is
A grillkolbász a kertipartik slá...
Energiaitalon pörög Budapest
Tízből hat magyar a szelektív hu...