Hírek
21405 hír az adatbázisban
Megugrott a kereslet a magánegészségügyi szolgáltatások iránt
Marketinginfo.hu + MTI - 2016-03-30 11:02
Egészségmarketing

Az elmúlt két évben negyedével nőtt azok száma, akik egészségügyi problémáikkal magánkézben lévő szolgáltatóhoz fordultak.

A Diagnoscan Magyarország Kft. megbízásából a Szinapszis piackutató által idén februárban készített, négyszáz fős reprezentatív felmérésből kiderül, a diagnosztikai szolgáltatások közül a magánorvosi rendszer keretében a legtöbben - 63 százalék - ultrahangvizsgálatot vettek igénybe, a megkérdezettek fele labor-, negyede röntgen-, MR-, illetve kardiológiai vizsgálatért fizetett. Inkább a fiatalabbak (18-35 évesek) veszik igénybe a fizetős orvosi ellátást, továbbá az iskolai végzettség szintjének emelkedésével és a jövedelmi helyzet javulásával nő az igénybevevők aránya.

Kun Eszter, a Szinapszis kutatási igazgatója elmondta, a megkérdezettek arra a kérdésre, hogy miért választottak inkább magánorvosi ellátást, a rangsor első három helyén (33-32 százalékkal) a következő válaszok szerepelnek: "amikor időpontra megyek, hamar sorra kerülök"; "nincs várólista"; "megválaszolják a kérdéseimet, több információhoz jutok". A válaszadók fontosnak tartották még a személyes figyelem, a barátságos bánásmód előtérbe helyezését, 23 százalékuk pedig azért választott magánorvosi ellátást, mert nem kell fizetni hálapénzt.

A nők számára a magánorvosi szolgáltató választásakor fontosabb szempont a várólista hiánya, az egészségügyi személyzet szakértelme, és az, hogy nem kell hálapénzt fizetniük, a férfiaknak jobban számít a rendelések műszerezettsége. A fiataloknak (18-35 évesek) fontosabb, hogy a kérdéseikre választ kapjanak, és a lelet kiadásakor pontos magyarázatot adjon nekik a szakember. A 35 éven felüliek azt tartják meghatározóbbnak, hogy a helyszínen ne kelljen várakozniuk.

Leitner György, a Diagnoscan vezérigazgatója arról beszélt, hogy a budapestiek és az agglomerációban élők többsége vett már igénybe magánegészségügyi szolgáltatást, az egy főre jutó magánköltések is meredeken emelkednek. Az általa ismertetett adatokból kitűnik, hogy ez 2012-ben 31 ezer, 2014-ben már 57 ezer forintot jelentett. A vezérigazgató hozzátette, a 250 legnagyobb magánegészségügyi szolgáltató cég mintegy 60 milliárd forint forgalmat ért el tavaly, és ugyanezen cégek 27 milliárdos közfinanszírozott forgalmat bonyolítottak le.

Leitner a magánegészségügyi szolgáltatásokat erősítő tényezők közé sorolta azt, hogy bizonyos esetekben a közellátás színvonala nem fog lényegesen javulni, erősödik a középosztály és előtérbe kerül az egészségtudatos életmód. A negatív tényezők közt említette a humánerőforrás-krízist, a hálapénz meglétét, a köz- és magánellátás szabályozási anomáliáit, valamint az egyértelmű politikai állásfoglalás hiányát.NYOMTATÁS       FÓRUM       KÜLDÉS E-MAILBEN      
Kapcsolódó cikkek:

  A magyar magánegészségügy
  Egyre fontosabb a magánegészségügy
  Tízmilliárdokat költ el a lakosság számla nélkül a magánegészségügyben
  Egyre jelentősebb alternatíva a magánegészségügy
  Az egészségtudatosság erősítése az első lépés az egészségmegőrzés terén
  Számítógépekkel segített a K&H gyógyvarázs
  Reklám, PR és marketing az egészségügyben
  Egészségügyi szolgáltató szerződött a FLOW PR-ral
  Anyukák ötletét valósítja meg a GE
  Társadalmi szerepvállalásért díjazták a Teva-t
  A GE Healthcare új befektetése

További hírek ebben a kategóriában

Helyes táplálkozással a klímavál...
A NaturAqua újabb támogatása
Új mentőautóra gyűjt a Máltai Sz...
Egészségesebbé teszi termékeit t...