Hírek
22492 hír az adatbázisban
Beérett a Mercedes - Knorr-Bremse együttműködés
Marketinginfo.hu - 2016-02-29 17:01
CSR

2012 szeptemberében a Knorr-Bremse Fékrendszerek Kft.-nél 14, a Mercedes-Benz Manufacturing Hungary Kft.-nél pedig 11 duális járműmérnök hallgató kezdte meg tanulmányait.

A magyar felsőoktatásban elsőként indított el 2012-ben a Kecskeméti Főiskola GAMF Kara a két partnercéggel (Mercedes-Benz Manufacturing Hungary Kft. és a Knorr-Bremse Fékrendszerek Kft.) együttműködésben járműmérnöki alapszakon a gyakorlatorientált (duális típusú) képzést.

A képzés célja a hosszú távú kötődés megalapozása a vállalathoz és termékeihez, valamint egy biztonságosan tervezhető életpálya és karriermodell létrehozása volt. A gyakorlati időszakok során a partnercégek az iparvállalat által igényelt készségeket és képességeket is beillesztették a mérnökképzésbe (csapatmunkában történő együttműködés, kommunikációs és prezentációs készség fejlesztése, tulajdonosi szemlélet, kreativitás és újítás). A hallgatók a 3,5 év során változatos, de egyben nagyon intenzív, gyakorlatorientált tantervet teljesítettek.

Dr. Ailer Piroska, a Kecskeméti Főiskola rektora beszédében hangsúlyozta, 2012-ben a főiskola kísérletnek tekintette a képzéstípus bevezetését, de ahogyan fogalmazott: "...örömmel mondhatjuk, hogy a kísérlet nem egyszerűen sikeres volt, hanem azóta országosan ismert és elismert, példaértékű képzési modellé vált. És hogy ez így történt, az legalább annyira a végzős duális hallgatók, mint amennyire az érintett vállalatok és a főiskola érdeme."

2012 szeptemberében a Knorr-Bremse Fékrendszerek Kft.-nél 14, a Mercedes-Benz Manufacturing Hungary Kft.-nél pedig 11 duális járműmérnök hallgató kezdte meg tanulmányait. Jelenleg a Kecskeméti Főiskolán mintegy 30 partnercéggel együttműködve közel 200 duális hallgató tanul. A járműmérnöki alapszak mellett a gépészmérnöki, a műszaki menedzser, az anyagmérnöki, a mérnökinformatikus, a gazdálkodási és menedzsment, valamint a kertészmérnöki alapszakok is elérhetők duális formában. A képzést indító partnercégek a választható szakokat is bővítve 2012 óta minden évben felvételt hirdettek. A végzős hallgatókon kívül a Mercedes-Benz Manufacturing Hungary Kft.-nél és a Knorr-Bremse Fékrendszerek Kft.-nél is további 24 duális hallgató tanul.

Az első duális hallgatók közül 17-en vehették át diplomájukat a diplomaátadó ünnepi szenátusi ülésen. A cégek képviseletében Bíró Attila, a Knorr-Bremse Fékrendszerek Kft. vezérigazgatója és Kovács Tamás, a Mercedes-Benz Manufacturing Hungary Kft. műszaki ügyekért felelős ügyvezető igazgatója köszöntötték a végzősöket.

Bíró Attila a Knorr-Bremse Fékrendszerek Kft. vezérigazgatója úgy véli, hogy a mérnök és kvalifikált munkaerő-utánpótlásra a duális képzés jó megoldásnak bizonyul. "A Knorr-Bremse olyan technológiai és műszaki tudást kínál, mely egyedülálló értéket képvisel és minden duális képzésben részt vevő hallgató számára piacképes tudást biztosít. Elégedettek vagyunk a diákokkal és örömmel látjuk, hogy ez a befektetés hosszútávon kompenzálja a munkaerőpiac kihívásait, valamint példaértékű tud lenni más hazai vállalatok számára is."

"Vállalatunk életében hatalmas mérföldkő volt a duális képzés néhány évvel ezelőtti megtervezése és a főiskolán való bevezetése. Külön öröm számunkra, hogy az említett hallgatók közül öten februártól már a Mercedes-Benz Manufacturing Hungary Kft. csapatának jól képzett szakembergárdáját erősítik" - nyilatkozta Kovács Tamás, a Mercedes-Benz Manufacturing Hungary Kft. műszaki ügyekért felelős ügyvezető igazgatója.

A diploma átvételével a duális hallgatók munkaszerződése lejárt, így mindkét fél - a frissdiplomások és a cégek is - mérlegelhették a továbbiakat. A Knorr-Bremse Fékrendszerek Kft.-nél hat végzős a vállalat kutatási és fejlesztési központjában, egy végzős pedig beszállító-fejlesztési projektekben kapott állásajánlatot, ezzel együtt a hallgatók több mint fele a cég támogatásával mesterképzésben folytatja tanulmányait.NYOMTATÁS       FÓRUM       KÜLDÉS E-MAILBEN      
Kapcsolódó cikkek:

  Innovációs Díjat nyert a Knorr-Bremse Fékrendszerek Kft.
  Diplomát kaptak a Mercedes-Benz művezetői
  Körhintás tesztvezetést nyújt a Europcar és a Mercedes
  Lányokat toboroz duális képzésére a Mercedes

További hírek ebben a kategóriában

Kép: Bridgestone Adomány a Bridgestone-tól
2020-11-06 09:15
Újabb területen mutat példát az ...
Országos kampánnyal segíti a Coc...
Segítség a járvány alatt a Coca-...
P&G: több mint 150 raklap termék...