Hírek
22709 hír az adatbázisban
Visszaesnek a beruházások
Marketinginfo.hu + MTI - 2016-02-29 09:24
Egyéb

A magyar gazdaság idei lassulásának fő oka nem az export fékeződése, hanem a beruházások 5 százalék körüli visszaesése lesz a GKI Gazdaságkutató Zrt. szerint.

Az MTI-hez eljuttatott előrejelzésben kifejtik: az uniós támogatások csökkenése és az üzleti szféra alacsony beruházási hajlandósága miatt várható a beruházások visszaesése. Ugyanakkor a fogyasztás kissé gyorsulva 2,5-3 százalékkal bővülhet, az erősödő bérkiáramlás és az 1 százalékpontos szja-csökkentés hatásánál kisebb, 0,8 százalék körüli fogyasztóiár-emelkedés miatt.

Az elemzés megállapítja, hogy a magyar gazdaság növekedési üteme tavaly a negyedik negyedévben átmenetileg ismét felgyorsult, több mint 1 százalékponttal haladta meg az EU átlagát, a régióban azonban a szlovák, a román, a lengyel, a cseh és a bolgár fejlődés így is gyorsabb volt.

Éves átlagban idén a lassulás folytatódása várható, a 2014. évi 3,7 százalék és a tavalyi 2,9 százalék után 2016-ban 2,3 százalék körüli dinamika valószínű. Az EU előrejelzése szerint a régió 11 országa közül a magyarnál csak a horvát, a bolgár és a szlovén növekedési ütem lesz alacsonyabb - közölte a gazdaságkutató.

Tavaly folytatódott a tőke kiáramlása, a tőkeexport mintegy 0,4 milliárd euróval haladta meg a tőkeimportot, s ebben fordulat idén sem várható a GKI szerint. A gazdaságkutató 2016-ban az ipari termelés 5 százalékos bővülésével és az építőipar stagnálásával számol. Előrejelzése szerint a munkanélküliségi ráta 6 százalékra mérséklődik az év végére.NYOMTATÁS       FÓRUM       KÜLDÉS E-MAILBEN      
Kapcsolódó cikkek:

  A magyar gazdaság fontosabb ágazatainak növekedése
  Folytatódott a beruházások újraéledése
  Eltűnőben a kkv-k beruházási kedve
  Jövedelmezőbb az exportpiac
  Döcögnek a nagyvállalati beruházások
  Csendes egyensúlyrontó változás kezdődött
  Csökkent a GKI konjunktúraindex
  Javul a kkv-k beruházási kedve
  Lassuló növekedés – gyorsuló fogyasztás
  Lassul a gazdaság
  A „költségvetési csoda”: miért törékeny a stabilitás?
  Idén folytatódik a fékeződés
  Decemberben idei csúcsára jutott a GKI fogyasztói bizalmi index
  A kkv-k harmada uniós támogatásból finanszírozná beruházásait
  Beruházás nélkül nem megy
  Az uniós források nagyban befolyásolják a kkv beruházásokat

További hírek ebben a kategóriában

Az Airbus újranyitotta gyárait
Elhunyt Jack Welch, a General El...
Kutyaellenes kampány Iránban
Megállapodott az Audi és a szaks...