Hírek
23200 hír az adatbázisban
Valentin napi szolgáltatásokat vizsgált a DIMSZ
Marketinginfo.hu - 2016-02-16 17:00
DM

A szövetség és jogi partnere a szerelmesek napja alkalmából a véletlenszerűen kiválasztott áru-, ajándék-, virágküldők Valentin napi ajánlatai mellett figyelmet fordított a társkereső oldalak megfelelőségére is.

Az új koncepció alapján a legfontosabb adatvédelmi elvárások mellett fogyasztóvédelmi szempontok szerint is értékelt a Direkt és Interaktív Marketing Szövetség a Knight Bird & Bird Irodával és a Crane-nel együttműködésben. A szövetség új jogi partnere a szerelmesek napja alkalmából a véletlenszerűen kiválasztott áru-, ajándék-, virágküldők Valentin napi ajánlatai mellett figyelmet fordított a társkereső oldalak megfelelőségére is.

A Valentin Napi Szemle folyamán a jogi szakértők a megújult szempontrendszer alapján azt vizsgálták, hogy a kiválasztott cégek honlapján elhelyezett, adatvédelemhez köthető funkciók mellett az elektronikus úton, illetve távollévők között kötött szerződésekre vonatkozó tájékoztatások mennyiben felelnek meg a vonatkozó szabályozásnak.

Az adatfelvétel idén február elején zajlott, összesen 20 weboldal kiválasztásával. A vizsgált weboldalak nevét nem hozza nyilvánosságra a szövetség, de az érintetteknek lehetőségük lesz a rájuk vonatkozó értékelés megismerésére.

A vizsgált weboldalak 2,75-ös átlageredménye javítható és javítandó fogyasztói tájékoztatást jelent. Jó hír, hogy a fogyasztóvédelmi szabályozásnak való megfelelés, 3,38-as átlagértéke ennél magasabb szintet mutat (sőt, a legjobb eredmény a maximálisan adható 5-ös értéket kapta), ezt azonban sajnálatosan árnyalja az adatvédelmi megfelelőség 2,56-os átlaga - itt a legjobb eredmény a 4,4 volt.

Eredmények az 5-ös értékelési skálán

Legrosszabb eredmény: 1,28
Legjobb eredmény: 4,48
A vizsgálat weboldalak összesített átlaga: 2,75
Az adatvédelmi megfelelőség átlaga: 2,56
A fogyasztóvédelmi megfelelőség átlaga: 3,38

Jellemző hibák

1.Hatálytalan jogszabályi hivatkozások (régi Ptk., régi adatvédelmi törvény, régi távollévők között kötött szerződésekre vonatkozó 17/1999-es Korm. rendelet);

2.Csak angol nyelvű adatvédelmi tájékoztató, ÁSZF elérhető, így a világos, könnyen érthető tájékoztatás nem valósul meg;

3.A cookie használatról való tájékoztatás hiányos (nyitóoldalon felugró rövid tájékoztatás hiánya, hiányos információk az adatvédelmi, cookie szabályzatban)

4.Hírlevél küldésére nincs külön checkbox, a regisztrációval automatikusan hozzájárul a felhasználó a hírlevelek fogadásához;

5.Nem áttekinthető, nehezen követhető adatvédelmi tájékoztatók / ÁSZF-ek;

6.Hiányzik a részletes, egyértelmű tájékoztatás az adatalany jogairól, jogorvoslati lehetőségeiről az adatvédelmi tájékoztatóban.


NYOMTATÁS       FÓRUM       KÜLDÉS E-MAILBEN      
Kapcsolódó cikkek:

  Ma már nem ciki művirág csokorral kifejezni érzéseidet (x)
  A Valentin nap káros hatásai
  3 magyarból 1-nek nem kell a Valentin-nap
  Adatvédelmileg jók a hazai webshopok
  A Crane-nel kommandózott a DIMSz

További hírek ebben a kategóriában

Ezek a világ legetikusabb vállal...
Add el először a személyiséged, ...
A Suzuki Vitara az Elviszlek mag...
Hogyan hódítsunk meg egy pasit? ...