Hírek
21634 hír az adatbázisban
Szokásos év végi gyengülés a beszerzésekben
Marketinginfo.hu - 2016-01-04 11:06
Kutatás

A Beszerzési Menedzser Index (BMI) szezonálisan kiigazított decemberi értéke: 49,1.


A válaszadók novemberhez képest összességében kedvezőtlenebb folyamatokról számoltak be, melyekben meghatározó szerepe van az ünnepek miatti rövidebb hónapnak és sok válaszadónál az év végi tervezett leállásoknak. Huszonnyolc hónapig tartott a bővülés, aminek most decemberben vége szakadt. A 2015. december havi index 6,7 százalékponttal alacsonyabb a novemberi (55,8) értéknél, és az idei évben az eddigi legkisebb. Az elmúlt egy évben jellemzően 55 pont, illetve 51 pont körül tömörültek a havi megfigyelések. Az idei érték a harmadik legalacsonyabb decemberi érték 1995 óta.


A Beszerzési Menedzser Index komponensei

A termelési mennyiség indexe csökkent novemberi értékéhez képest, és három havi bővülés után a termelt mennyiség csökkenését jelzi első hónapja. A mostani érték alacsonynak számít, az elmúlt 20 évben egyszer volt alacsonyabb az index értéke decemberben.

Az új rendelések indexe visszaesett, és a mostani így a negyedik legalacsonyabb decemberi érték 1995 óta. Az új rendelések állománya alacsonyabb lett, és alulmúlja az 1995 óta mért hosszú távú átlagot, valamint az elmúlt három év átlagát is.

A decemberi szállítási átfutási idő ideje hosszabb lett novemberhez képest, de ennek üteme némileg gyengült. A korábbi decemberi értékeket nézve az idei a hetedik legalacsonyabb érték. Az index értéke szinte folyamatosan 50,0 pont alatt volt az elmúlt hat évben, amire korábban nem volt példa. Utoljára 2013 márciusában és 2015 áprilisában volt 50,0 pont felett az index értéke.

A vásárolt készletek egy hónap bővülés után első hónapja szűkülnek. A decemberi érték az elmúlt húsz év értékei alapján átlag alatti, és a hatodik legkisebb decemberi. 2012-ben nyolc alkalommal jelzett növekedést az index, ez 2013-ban kilencre emelkedett, amit 2014-ben is tartott.


NYOMTATÁS       FÓRUM       KÜLDÉS E-MAILBEN      
Kapcsolódó cikkek:

  Egyenletes nyári bővülés
  Szokásos szinten a BMI
  A Beszerzési Menedzser Index júliusban
  Némileg lassuló ütemű bővülés
  Nincs alapvető változás májusban
  A Beszerzési Menedzser Index márciusban
  Kedvezően alakulnak a megrendelések
  Javul a beszerzési index
  A Beszerzési Menedzser Index januárban
  Optimista évkezdet a gazdaságban
  Továbbra is kedvező adatok
  MLBKT: akadoznak a céges beszerzések
  Átlag felett a Beszerzési Menedzser Index
  Decemberben ismét szűkült a Beszerzési Menedzser Index
  Bővülést jelzett a BMI júniusban is
  Magához tért az euróövezeti BMI

További hírek ebben a kategóriában

A cégek ötöde szerint nem is leh...
Tízből hárman váltottak már állá...
Így utazik az Y és a Z generáció
Social Index 2018: 354 márka nyo...