Hírek
20217 hír az adatbázisban
PwC: a fiatalok pörgetnék a gazdaságot
Marketinginfo.hu - 2015-11-03 17:55
Kutatás

Közép-európai országok (Svájc, Németország és Ausztria) állnak a dobogón a PwC új fiatal munkavállalói indexében, amely azt mutatja, hogy a nemzetek mennyire sikeresek a 25 év alattiak lehetőségeinek bővítésében.

A felmérés a fiatalok foglalkoztatását, valamint oktatásában és képzésében való részvételét vizsgálja 34 OECD-országban. Ha a vizsgált országok képesek lennének követni az eddigi legjobb gyakorlatot, azaz a németországi szintre csökkenteni a nem foglalkoztatott, oktatásban és képzésben nem részesülő fiatalok arányát, a legtöbb OECD-ország tartós GDP-növekedéssel számolhatna.

Az idősebb és női munkavállalókkal kapcsolatban végzett korábbi PwC felmérésekkel ellentétben, amelyben a skandináv országok voltak a listavezetők, úgy tűnik, a közép-európai országok - Németország, Svájc és Ausztria - szolgálnak követendő példaként a fiatalokban rejlő lehetőségek kiaknázásához. Ezekben az országokban ugyanis a fiatalok körében kisebb mértékben nőtt a munkanélküliség a globális recessziót követően, mivel az oktatási rendszer, a szakképzés és a gyakornoki programok minimálisra csökkentik a munkaerőpiacon kívül rekedtek számát.

"A magyarországi helyzet javításában nagy szerepet játszhat a fiatal munkaerő itthon tartása és integrálása. A szakképzésből és a felsőoktatásból kibukott fiatalok jó része vagy nem vállal munkát, vagy külföldön próbál szerencsét. A helyzet kezelése két lépcsőben oldható meg. Egyrészt a felsőoktatásból kihullók számára vonzóvá kell tenni a szakképzést, másrészt a szakképzést is vonzóbbá kell tenni az általános iskolát végzettek számára" - nyilatkozta Bencze Róbert, a PwC Magyarország HR-tanácsadási üzletágának igazgatója.

Fiatal munkavállalók és a GDP

A tanulmány arra is kitér, hogy hosszú távon várhatóan milyen mértékben bővülne az OECD-országok gazdasága, amennyiben viszonylag alacsonyan tartanák a nem foglalkoztatott, oktatásban és képzésben nem részesülő 20-24 éves fiatalok arányát. A lehetséges növekedés Svédországban és Dániában a GDP 1%-át, az Egyesült Államokban, az Egyesült Királyságban és Franciaországban akár a 3%-át is elérheti, míg a legnagyobb, 7-9% körüli növekedés Törökországban, Olaszországban, Görögországban és Spanyolországban várható. Valamennyi OECD-országot figyelembe véve a teljes GDP-növekedés hosszabb távon 1 200 milliárd dollár körül várható (2015-ös GDP-értékkel számolva).

Munkaerőhiány és a fiatalkori munkanélküliség

"A vállalkozások számára rövid távon a képzett munkaerő hiánya jelenthet kihívást, amelynek oka a magas ifjúsági munkanélküliség. Ugyanakkor hosszú távon alacsonyabb termelékenységre és az innováció visszaesésére is számíthatunk. Ezért rendkívül fontos a vállalkozások számára, hogy megtartsák, illetve bevonzzák a fiatal tehetségeket - például úgy, hogy többet invesztálnak a gyakornoki programokba és a fiatal munkavállalók szakmai képzésébe" - mondta Jon Andrews, a PwC globális személyzeti és szervezeti vezetője.
NYOMTATÁS       FÓRUM       KÜLDÉS E-MAILBEN      
Kapcsolódó cikkek:

  A fiatalok a képességalapú álláskeresést szeretik
  A fiatalok 80 százaléka lakóhelye közelében vállalna munkát
  570 milliárd eurót termelhet a sharing economy Európában
  Szívesen mennének kiküldetésre a női munkavállalók
  Jobban bíznak állásukban a munkavállalók
  Karácsony előtt: költekezés vagy megtakarítás?
  Hogy zajlik a sharing economy térnyerése?
  PwC Global Economy Watch: világszerte nő a foglalkoztatottság
  PwC: világszerte nő a foglalkoztatottság
   PwC: ez vár ránk 2050-ben
  Nők vezető szerepben
  Munkavállalók nem megfelelő pozícióban
  A felsőoktatás nincs összhangban a munkaerő-kereslettel

További hírek ebben a kategóriában

Több mint hárommillióan vásárolt...
Jelentősen nőtt az internetezők ...
Forradalom előtt áll a gyógyszer...
Nem hatékony az ellátási lánc a ...