Hírek
23446 hír az adatbázisban
A Ford gyalogosérzékelő technológiája
Marketinginfo.hu - 2015-10-30 11:07
Mobilmarketing

A célja, hogy jelezze az autó előtt felbukkanó gyalogosokat, illetve azokat, akik kiléphetnek az autó elé, és fékezzen, ha a vezető nem reagálna.

Manapság, az okostelefonok bűvöletében élő gyalogosok korában már egy járda vagy folyosó sem biztonságos. Ennél is aggasztóbb azonban, hogy sokan még akkor is használják okostelefonjaikat és más hordozható eszközeiket, amikor forgalmas utakon kelnek át.

A Ford 10.000 európai megkérdezésével készíttetett egy felmérést arról, hogy mennyire figyelnek a gyalogosok a közúton való átkelés során - beleértve a nem kijelölt gyalogosátkelőhelyeket is (2015. szeptember 9. és 2015. szeptember 13. közt lefolytatott felmérés. Mintavétel: 10.022 felnőtt, okostelefont vagy hordozható eszközt használó személy Belgiumban, Dániában, Franciaországban, Németországban, Olaszországban, Hollandiában, Romániában, Spanyolországban, Törökországban és az Egyesült Királyságban). A hivatalos adatok szerint 2003 és 2013 között több mint 85.000 gyalogos vesztette életét az európai utakon, és a 18-24 évesek között az autóbaleset volt a vezető halálozási ok (Az Európai Bizottság közúti baleseti adatbázisa szerint).

A megkérdezett okostelefon-felhasználók legnagyobb része (57%) elismerte, hogy az utakon történő átkelés közben is használja a telefont - még akkor is, ha nem a kijelölt gyalogosátkelőnél sétál át az úttesten, és nagyjából a felük (47%) ilyenkor beszél a telefonon. A 18-24 évesek között fordul elő leggyakrabban, hogy mobileszközt vagy telefont használnak (86%), beszélnek rajta (68%), zenét hallgatnak (62%), üzenetet küldnek (34%), és volt már, vagy majdnem volt balesetük (22%), az úton való átkelés közben.

"Egy dolog az út mellett sétálni, miközben a fejhallgatón zenét hallgatunk, de üzenetírás, játék, vagy online keresés közben áthaladni az úton rendkívül veszélyes," mondja Jim Graham, a Ford DSFL igazgatója.

Összességében a gyalogosok 32 százaléka ismerte el, hogy zenét hallgat, 14 százalék, hogy üzeneteket ír, 9 százalék, hogy keres a neten, 7 százalék, hogy közösségi oldalt néz, és 3 százalék, hogy videót néz vagy játszik, miközben átkel az úton. A legtöbb megkérdezett belátta, hogy viselkedésük veszélyes, és 60 százalék érezte magát nagyobb biztonságban abban a tudatban, hogy az önállóan közlekedő járművek, vagy a félautomata technológiával felszerelt járművek képesek beavatkozni egy baleset elkerülése - vagy súlyosságuk mérséklése - érdekében, ha az autóvezető nem reagálna időben a riasztásra.

A Ford a közelmúltban vezetett be egy új gyalogosérzékelő technológiát, ami segíthet az autóvezetőknek csökkenteni a balesetek súlyosságát, vagy elkerülni azokat. A Galaxy, Mondeo és S-MAX modellekhez már megrendelhető Gyalogosészlelővel kiegészített Ütközésre Figyelmeztető Rendszer bizonyos körülmények között képes érzékelni a gyalogosokat az úttesten (vagy amikor esetleg az autó útjába kerülhetnek) és automatikusan fékez, ha az autóvezető nem reagál a riasztásra.

A rendszer a szélvédőre szerelt kamera és a lökhárítóba épített radar segítségével gyűjt információkat, s ezeket összeveti az adatbázisában tárolt "gyalogos alakokkal", hogy felismerje az embereket a tipikus forgalmi helyzetekben. Az új rendszer igen hasznos lehet a váratlan szituációkban, ám nem helyettesítheti az autóvezetőt, és vannak korlátai, például az éjszakai sötétség, a gyenge és kedvezőtlen fényviszonyok, bizonyos időjárási viszonyok, valamint a más irányban haladó járművek.

A felmérésben szereplő 10 ország lakói közül a románok kelnek át az úton legnagyobb eséllyel mobiltelefont, vagy más hordozható eszközt használva (83%), s utánuk következnek az olaszok (67%) és a spanyolok (65%). Szintén leginkább a románok hajlamosak ilyenkor is folytatni a telefonhívást (79%) és zenét hallgatni (46%). A dánok a leginkább hajlamosabbak üzenetet írni (21%); míg az olaszok keresnek leggyakrabban a neten (12%), játszanak (5%) és néznek TV-t/videót (4%). A törökök használják ilyenkor leggyakrabban a közösségi médiát (10%).

A legnagyobb brit független közlekedésbiztonsági szervezet, az Institute of Advanced Motorists (IAM) által beszerzett hivatalos adatok szerint 2013-ban az Egyesült Királyságban a gyalogosok sérülésével járó autóbalesetek 23 százalékát a gyalogos gondatlansága vagy sietsége okozta.

"Jelenleg a gyalogosok között emelkedik gyorsabban a halálozási arány, ezért létfontosságú, hogy az autóvezetők jobban odafigyeljenek rájuk, és több megértést mutassanak irántuk vezetés közben," mondta Sarah Sillars, az IAM vezérigazgatója. "Egyik félre sem kell mutogatni, amikor arról beszélünk, hogyan csökkenthetjük az utakon megsérülő vagy elhalálozó emberek számát; minden közlekedőnek figyelnie kell a többire, és gondoskodni arról, hogy minimalizálja a kiszámíthatatlan magatartás veszélyét, akár a maga, akár mások részéről."
NYOMTATÁS       FÓRUM       KÜLDÉS E-MAILBEN      
Kapcsolódó cikkek:

  A BeeRides nyerte a Ford Mobility Tour startup versenyét
  Összefog a Google és a Ford
  A gekkótól vett ötletet a Ford
  Családi autózás stressz nélkül
  A Ford Fenntarthatósági Jelentése
  Hologram óvja a mozgáskorlátozott parkolóhelyeket
  200 ezer dollárt küld Nepálba a Ford
  Ford az etikus cégek között
  Tudatos tizenévesek és a járműipar

További hírek ebben a kategóriában

Tippek profi Instagram Storykhoz...
Mi mindenre hasznosíthatók a mod...
Megfontolandó dolgok telefonszer...
A Fitpuli nyerte a 2019-es Start...