Hírek
22763 hír az adatbázisban
30 milliós bírság az OLX-nek
Marketinginfo.hu - 2015-10-15 14:04
Egyéb

Az apróhirdetési site akkori üzemeltetője nem tudta igazolni, hogy piacvezető.

A Gazdasági Versenyhivatal (GVH) megállapította, hogy a Dante International Kft. (korábbi nevén: Allegro Group HU Kft.) jogsértő módon reklámozta piacvezetőként a www.aprod.hu, később a www.olx.hu apróhirdetési oldalát, mert a vállalkozás nem tudta igazolni sem piacelsőségi állításait, sem a piacvezető pozíció fogyasztói szempontú tartalmát. A jogsértésért 30.000.000 forint bírságot szabott ki a GVH.

A GVH azt vizsgálta, hogy megalapozottak voltak e a Dante 2013 szeptemberi kampányában szereplő "piacvezető" jelző, és a "Szabadulj meg nem használt tárgyaidtól a lehető leggyorsabban, hirdess vagy vásárolj ott, ahol a legtöbben" szlogen használata. A GVH döntése szerint a piacelsőségi állítások kifejezetten alkalmasak a fogyasztói figyelem felkeltésére és a döntések befolyásolására.

A GVH megállapította, hogy nem volt egységes módszer a piaci pozíció fogyasztói szempontú mérésére a vizsgált időszakban, és a Dante többféle tartalmat is társított és kommunikált piacelsőségéről. A piacvezető kifejezés sokféle tartalmat jelenthet az adott piacon, és még az eltérő tartalmak megjelölése, elhatárolása vagy mérése sem egységes vagy minden kétséget kizáróan egyértelmű a szakma, és még kevésbé a fogyasztók számára. A GVH úgy ítélte meg, hogy a Dante igazolatlan, így valótlan állításokat közölt az www.aprod.hu, illetve a www.olx.hu oldalak piacelsőségéről.

NYOMTATÁS       FÓRUM       KÜLDÉS E-MAILBEN      
Kapcsolódó cikkek:

  Fogyasztói megtévesztés miatt bírságolt a GVH
  Elindult az OLX-Jófogás összeolvadás
  Hétfőtől OLX az Apród

További hírek ebben a kategóriában

Az Airbus újranyitotta gyárait
Elhunyt Jack Welch, a General El...
Kutyaellenes kampány Iránban
Megállapodott az Audi és a szaks...
Értékesítő
A Műhelysor Kft. építőanyag kereskedelemmel foglalkozó cég értékesítő kollé...