Hírek
22763 hír az adatbázisban
Lezárult a MasterCard-OTP ügy
Marketinginfo.hu - 2015-06-09 15:03
Egyéb

A Gazdasági Versenyhivatal egy 2012-es MasterCard-OTP együttműködési megállapodásról állapította meg, hogy korlátozta a versenytársak piaci pozícióit. Büntetést nem kell fizetni a szerződőknek.

A Gazdasági Versenyhivatal (GVH) elfogadta a MasterCard Europe Sprl (MasterCard) és az OTP Bank Nyrt. (OTP) vállalását, miszerint a két cég összehangolja a szerződésük kikötéseit a versenyjogi rendelkezésekkel.

A GVH előírta, hogy az OTP a kártyaarány vállalására vonatkozó kikötését és a MasterCard ennek elérését ösztönző támogatását 2014. január 1-jei hatállyal visszamenőlegesen szüntessék meg a köztük fennálló, öt éves időtartamra szóló támogatási megállapodásban.

Az ügy háttere

A kártyatársaságok célja egyrészt, hogy minél több olyan kártya legyen a piacon, amely az ő logójukat viseli, másrészt, hogy minél több helyen fogadják el e kártyákat. A kibocsátó bankok pedig abban érdekeltek, hogy minél jobb termékeket és szolgáltatásokat, minél jövedelmezőbben tudjanak ügyfeleiknek kínálni. E célok és elvek mentén kötött szerződést az OTP és a MasterCard 2012-ben. Az OTP akkor azt vállalta, hogy eléri a MasterCard által évente meghatározott forgalmi szinteket és kártyaarányszámot. A MasterCard pedig azt, hogy különböző támogatásokat nyújt az OTP-nek a fenti célok megvalósításához.

Egy év múlva már vizsgálódott a GVH

A GVH 2013-ban indított eljárást, mert valószínűsítette, hogy az OTP és a MasterCard közötti szerződés korlátozhatja az értékesítési lehetőségek közötti választást, illetve akadályozhatja a versenytársak piacra lépését. A hivatal vizsgálta mind a forgalmi, mind a kártyaarány-kikötést, azonban csak utóbbi esetén jutott arra, hogy az egyedi márkakikötésnek minősül, mert meghaladja az Európai Bizottság gyakorlatában szereplő 80%-os lekötöttségi mértéket.

Büntetés helyett...

A GVH a kötelezettségvállalási nyilatkozat tartalmának mérlegelése után úgy ítélte meg, a két cég közös vállalásaival megszűnt a versenykorlátozás a betéti kártyapiacon, bővülhet a termékkínálat, amely csökkentheti a fogyasztói árakat és hozzájárul az érintésmentes technológia elterjedéséhez.
NYOMTATÁS       FÓRUM       KÜLDÉS E-MAILBEN      
Kapcsolódó cikkek:

  Visszaélt gazdasági erőfölényével a MasterCard
  2020-ra Európában mindenhol lehet majd egy érintéssel fizetni
  Nőtt a PayPass-használat a legnagyobb hazai fesztiválokon
  A GVH 38 millió forintra bírságolta az OTP-t

További hírek ebben a kategóriában

Az Airbus újranyitotta gyárait
Elhunyt Jack Welch, a General El...
Kutyaellenes kampány Iránban
Megállapodott az Audi és a szaks...
Értékesítő
A Műhelysor Kft. építőanyag kereskedelemmel foglalkozó cég értékesítő kollé...