Hírek
22246 hír az adatbázisban
Egyre komolyabb a műszaki-mérnöki szakemberhiány
Marketinginfo.hu - 2015-04-10 17:00
Kutatás

Átfogó kutatás mérte fel a nagyvállalati szakemberigény 2017-ig várható alakulását.

A Macro-Talent 2015-2017 kutatás a HVG HR Center megbízásából mérte fel az elkövetkező évek közép- és nagyvállalati diplomás munkaerő-szükséglet és a felsőoktatás szakember kibocsátásának viszonyát.

"A 100 főnél nagyobb hazai vállalatok a műszaki - mérnöki területen számolnak elhúzódó szakemberhiánnyal." - mondta Kóthay Péter, a kutatást megrendelő HVG HR Center operatív vezetője. "Ugyanakkor meglepett minket, hogy érdemi fiatalításban a megkérdezett cégek nem gondolkodnak. A vállalatoknak csak 12%-a számol úgy, hogy friss diplomást vesz fel az elkövetkező három évben, a megüresedő diplomás pozíciók nagy részét inkább úgynevezett junior és szenior szakemberekkel kívánják betölteni. A friss diplomásokkal kapcsolatban kitapintható az a félelmük, hogy a fiatalok nem fognak helyt állni. A vállalatvezetők jelentősnek érzik a távolságot az egyetemekről kikerülő fiatalok tudása és a rájuk váró feladatok elvégzéséhez szükséges ismeretek között" - mondta Kóthay Péter.2017 végére a vállalatok 21%-a legalább két stratégiablokkoló foglalkozási csoporttal számol. Elsősorban a műszaki - mérnöki szakmák, valamint az értékesítők esetében valószínűsítenek a cégek jelentős szakemberhiányt.
"A cégek 40%-a a gépészmérnökök, 34%-a pedig a villamosmérnökök hiányával számol, és ez akár stratégiai céljainak megvalósulását is akadályozhatja. Ebből következik, hogy ezeknél a foglalkozási csoportoknál építenek a legnagyobb arányban pályakezdők felvételére. Gépész-, villamos- vagy járműipai mérnökként szinte garantált a jó munkahely." - mondta Kóthay Péter.

A legjobban felkészült fiatal mérnökökért és értékesítőkért vívott harcban a magyar cégeknek számolniuk kell a munkaerő-piaci veszteségekkel is. Bár a pályaelhagyók aránya a népszerű szakmák esetében nem jelentős, a külföldi munkavállalás lehetősége viszont érzékelhető elszívóerőt jelent. A keresett mérnöki szakmák és a reklám - marketing végzettségűek esetében a 2-5 éven belül végzettek 17-20%-nál lehet a külföldi munkavállalás esélyével számolni.

NYOMTATÁS       FÓRUM       KÜLDÉS E-MAILBEN      
Kapcsolódó cikkek:

  Szakemberhiány korlátozza a mesterséges intelligencia terjedését
  A szakemberhiány enyhülésére számít a Mapei
  A szakemberhiány hatalmas gondot jelent a cégvezetők számára
  Fizetésemelési hullám a szakemberhiány miatt
   Indulnak az ABB egyetemi programjai
  Hay Group: általános a mérnökhiány
  Sok sebből vérzik a szakember-utánpótlás
  MOL elismerés pedagógusoknak
  Szakközépiskolának adományoz az ABB
  Programok frissdiplomásoknak
  Mérnökversenyt támogat a Continental
  A jövő mérnökeit keresi az Audi
  Egyre nagyobb az online média szerepe a toborzásban
  Alig növekedett a magyarok fizetési igénye
  Magyar egyetemisták fejlesztik a Canon irodai berendezéseit
  Nincs összhang az álláspiacon
  A fizetés és a világos elvárások a legfontosabbak a munkahelyválasztásnál

További hírek ebben a kategóriában

Miért nem adnak a cégek visszaje...
Nagy az egyetemisták vállalkozó ...
Szembeszökő kettősség jellemzi a...
A vezérigazgatók minden eddiginé...