Hírek
20370 hír az adatbázisban
Közel 4 százalékkal nőtt a GDP
Marketinginfo.hu - 2014-09-03 10:18
Kutatás

Magyarország bruttó hazai terméke 2014 II. negyedévében 3,9 százalékkal nőtt az előző év azonos időszakához viszonyítva. Az építőipar, a feldolgozóipar, valamint a mezőgazdaság teljesítménye bővült jelentősen.

2014 II. negyedévében a szezonálisan és naptárhatással kiigazított adatok szerint a gazdaság teljesítménye az előző év azonos negyedévéhez képest 3,7, az előző negyedévihez képest 0,8 százalékkal növekedett - adta hírül a Központi Statisztikai Hivatal közleménye.

Termelési oldal

A II. negyedévben az ipar hozzáadott értéke 7,2, ezen belül a feldolgozóiparé 9 százalékkal nagyobb lett az előző év azonos időszakához viszonyítva. A feldolgozóiparon belül a közútijármű-gyártás, illetve a hozzá kapcsolódó beszállító ágazatok teljesítménye nőtt jelentősen. Az építőipar teljesítménye 19,1 százalékkal emelkedett, ezen belül elsősorban az épületek és az egyéb építmények építése bővült. A mezőgazdaság teljesítménye a második negyedévben 5,6 százalékkal nőtt.

A szolgáltatások bruttó hozzáadott értéke együttesen 2,1 százalékkal bővült az előző év azonos időszakához képest. A kereskedelem, szálláshely-szolgáltatás és vendéglátás hozzáadott értéke 2,7 százalékkal emelkedett, ezen belül a szálláshely-szolgáltatás, vendéglátás nemzetgazdasági ág növekedése volt jelentős. A szállítás, raktározás ág teljesítménye 4,5 százalékkal nőtt, összhangban az ipar teljesítményével. Az információtechnológiai szolgáltatások bővülése következtében az információ, kommunikáció nemzetgazdasági ág hozzáadott értéke 2,2 százalékkal növekedett. A pénzügyi, biztosítási tevékenység teljesítménye 1,6 százalékkal csökkent, mivel egyrészt a lakáshitelezés élénkülése és a Növekedési Hitelprogram hatása ellenére a hitelkereslet és az új hitelkihelyezés változatlanul alacsony szinten maradt, másrészt a biztosítók tartalékai tovább nőttek. A szakmai, tudományos, műszaki és adminisztratív tevékenység együttes hozzáadott értéke 3,5 százalékkal bővült, ezen belül a tudományos kutatás és fejlesztés növekedése volt jelentős. A közigazgatás, oktatás, egészségügy együttes teljesítménye 1,9 százalékkal emelkedett.

A bruttó hazai termék 2014. II. negyedévi, 3,9 százalékos bővüléséhez az ipar 1,6, az építőipar 0,6 és a szolgáltatások 1,2 százalékponttal járultak hozzá. A mezőgazdaság 0,2 százalékponttal növelte a GDP-t.

Felhasználási oldal

A háztartások tényleges fogyasztása 2014 II. negyedévében 1,6 százalékkal nőtt az előző év azonos időszakához képest. A tényleges fogyasztás összetevői között a legnagyobb arányt képviselő háztartások fogyasztási kiadása 2,4 százalékkal emelkedett. A háztartások fogyasztási kiadásán belül a nagy súlyú kiadási csoportok közül az élelmiszerek, a közlekedés, a szabadidő és kultúra és a lakásszolgáltatások esetében nőtt a volumen. Az élvezeti cikkek (szeszes ital, dohányáruk) körében stagnálást, az egyéb szolgáltatások esetén csökkenést mértünk. A magyarok külföldi fogyasztása nagyobb arányban nőtt, mint a külföldiek magyarországi fogyasztása.

A kormányzattól kapott természetbeni juttatások mértéke 2,4 százalékkal csökkent, míg a közösségi fogyasztás 0,4 százalékkal meghaladta az egy évvel korábbi szintet. Ezen folyamatok eredményeként a végső fogyasztás 1,4 százalékkal emelkedett az előző év azonos időszakához mérten.

A bruttó állóeszköz-felhalmozás a korábbi negyedévieknél gyorsabb ütemben, 18,7 százalékkal bővült. Mind az építési beruházások, mind a gép- és berendezésberuházások volumene erőteljesen emelkedett. A nemzetgazdasági ágak döntő többségében a beruházási teljesítmény nőtt. A nagyobb súlyúak közül a szállítás, raktározás, a feldolgozóipar, a közigazgatás, védelem, kötelező társadalombiztosítás, valamint a mezőgazdaság területén jelentős bővülés történt. Az ingatlanügyletek beruházásai stagnáltak.

A bruttó felhalmozás 17,4 százalékkal emelkedett az egy évvel korábbi szinthez képest. A belföldi felhasználás a II. negyedévben összességében 4,3 százalékkal nőtt.

A nemzetgazdaság külkereskedelmi forgalmában - folyó áron - 624 milliárd forint aktívum keletkezett. Az export 6,7, az import 7,3 százalékkal emelkedett.

Az áruforgalom kivitele 6,7, behozatala 8,3 százalékkal növekedett. A nemzetgazdaság külkereskedelmi forgalmán belül a szolgáltatások (beleértve az idegenforgalmat is) exportja 6,7, az importja 1,6 százalékkal meghaladta az egy évvel korábbit.

A bruttó hazai termék 2014. II. negyedévi, 3,9 százalékos bővüléséhez a végső fogyasztás 1 a bruttó felhalmozás 2,9 százalékponttal járult hozzá. A kiviteli többlet ebben a negyedévben nem volt hatással a GDP növekedésére.

A GDP változása az előző negyedévhez képest

A szezonálisan és naptárhatással kiigazított adatok1 szerint 2014 II. negyedévében a gazdaság teljesítménye 0,8 százalékkal nőtt az előző negyedévihez képest, ezen belül a mezőgazdaság bruttó hozzáadott értéke 4,7, az iparé 2,1, az építőiparé 1,7, a szolgáltatásoké 0,6 százalékkal emelkedett. A háztartások fogyasztási kiadása 0,7 százalékkal bővült, a kormányzattól származó természetbeni juttatások 0,7 százalékkal csökkentek. A közösségi fogyasztás alig változott.

Mindezek együttes hatására a végső fogyasztás 0,2 százalékkal magasabb volt. A bruttó állóeszköz-felhalmozás volumene 4,5 százalékkal emelkedett. Az export 1,2, az import 1,9 százalékkal nőtt.

Az Európai Unió (EU-28) tagországainak együttes bruttó hazai terméke 0,2 százalékkal nőtt, míg Németország bruttó hazai terméke 0,2 százalékkal csökkent 2014 II. negyedévében az Eurostat gyorsjelentése szerint az előző negyedévhez viszonyítva.NYOMTATÁS       FÓRUM       KÜLDÉS E-MAILBEN      
Kapcsolódó cikkek:

  Akár 3,5 %-kal is nőhet a GDP jövőre
  Növekedést vár a Coface
  2014 III. negyedévében 3,2%-kal nőtt a GDP
  Közel 4 százalékkal nőtt a GDP
  Nőtt a GDP
  Nőtt a GDP
  Nőtt a GDP
  Nőtt a GDP
  Közel 2 százalékkal nőtt a GDP
  2013. II. negyedévében 0,5 százalékkal nőtt a GDP
  Másfél százalékkal csökkent a GDP
  Másfél százalékkal csökkent a GDP
  Egy százalékkal csökken a GDP

További hírek ebben a kategóriában

Élénkül a verseny a logisztikai ...
Hangalapú lehet a vásárlás is
A grillkolbász a kertipartik slá...
Energiaitalon pörög Budapest