Hírek
22112 hír az adatbázisban
Készpénzfüggők a magyarok a vakáció alatt
Marketinginfo.hu - 2014-07-16 13:25
Kutatás

A magyar lakosság valamivel kevesebb mint fele vakációzik az idén, a belföldi utazási célpontok a legnépszerűbbek - derült ki a Budapest Bank megbízásából készült reprezentatív kutatásból.

A felmérés szerint a többség a spórolt pénzét költi a pihenés alatt, csak kevesen vesznek igénybe hitelt. Nyaralás alatt az emberek kétharmada készpénzzel fizet, a második legnépszerűbb fizetési mód a bankkártya.

Idén a hazai lakosság 46%-a tervez üdülést. A Budapest Bank felméréséből az is kiderült: a nyaralást tervezők 79%-a júliusban vagy augusztusban utazik el, és átlagosan nyolc napot szán a pihenésre. A legtöbben a fiatalabb, 18-29 éves korosztályból (57%), a legkevesebben a 40-49 évesek közül (33%) vakációznak. A nyaralók 80%-a családostól, egy háztartásból átlagosan 2-3 fővel utazik.

A felmérés szerint a többség belföldi utazási célpontot választ: 36% nyaral a Balatonnál, míg 51% más hazai helyen tölti a szabadságát. Európai tengerpartra idén a vakációzók 16%-a jut el, és nagyjából ugyanennyien mennek egyéb európai helyre. Európán kívülre mindössze 5% tervez utazást.

Erre spórolunk évközben

A nyaralásra a családok átlagosan 118 ezer forintot szánnak. Egynegyedük 50 ezer forint alatti összegből gazdálkodik, minden második válaszadó pedig 50 és 150 ezer forintot költ a nyári pihenés alatt.


A felmerült költségeket a nyaralók 69%-a előre spórolt pénzből fedezi. Azok, akiknek van tartalékuk, jellemzően az üdülés felét tudják ebből finanszírozni. A nyaralók 34%-a mondta, hogy a kiadásokat az aktuális havi bevételekből fedezi, 22%-uk pedig a SZÉP-kártyán lévő összegből igyekszik kigazdálkodni a vakációt. Banki kölcsönt 6% vesz igénybe - leggyakrabban a hitelkártya-keretet használják erre a célra (4%).

Készpénz vagy bankkártya?

Noha a nyaralás alatt a nálunk lévő túl sok készpénz számos probléma forrása lehet - pl. elveszítjük, ellopják, netán túlköltekezésre ösztönöz -, a vakációzók többsége mégis ezt a fizetési módot részesíti előnyben. Az utazásért, a szállásért, étkezésért, belépőjegyekért és a nyaralás alatt felmerülő egyéb kiadásokért 68%-ban készpénzzel, 18%-ban bankkártyával fizetnek.

NYOMTATÁS       FÓRUM       KÜLDÉS E-MAILBEN      
Kapcsolódó cikkek:

  A nyári vakációt tervező magyarok közel fele külföldre is ellátogat
  Tél végi utazási szokások
  Idén is díjazzák a legjobb céges honlapokat
  Készpénzmentes nagyváros
  Megnő az ATM-ek forgalma decemberben
  Sikeres az első készpénzmentes kávézó

További hírek ebben a kategóriában

A megváltozott munkaképességűek ...
Ismét a Google a legerősebb márk...
Az alkalmazottak fele elégedetle...
Mennyire kell messzire költözni ...