Hírek
20377 hír az adatbázisban
Nőtt a GDP
Marketinginfo.hu - 2014-06-04 10:00
Kutatás

Magyarország bruttó hazai terméke 2014 I. negyedévében 3,5 százalékkal nőtt az előző év azonos időszakához viszonyítva. Az építőipar, valamint a feldolgozóipar teljesítménye növekedett jelentősen.

2014 I. negyedévében a szezonálisan és naptárhatással kiigazított adatok szerint a gazdaság teljesítménye az előző év azonos negyedévéhez képest 3,2, az előző negyedévihez képest 1,1 százalékkal növekedett - olvasható a Központi Statisztikai Hivatal sajtóközleményében.

Termelési oldal

Az I. negyedévben az ipar hozzáadott értéke 6,7, ezen belül a feldolgozóiparé 9,6 százalékkal nagyobb lett az előző év azonos időszakához viszonyítva. A feldolgozóiparon belül a közútijármű-gyártás, illetve a hozzá kapcsolódó beszállító ágazatok nőttek jelentősen. A tavalyi csökkenés után a gyógyszergyártás is növekedett, az építőipar teljesítménye pedig 25,2 százalékkal emelkedett. Az építőiparon belül elsősorban az épületek és az egyéb építmények építése bővült. A mezőgazdaság hazai teljesítménye az előző évi magas bázist követően 5,8 százalékkal csökkent.

A szolgáltatások bruttó hozzáadott értéke együttesen 1,5 százalékkal nőtt az előző év azonos időszakához képest. A kereskedelem, szálláshely-szolgáltatás és vendéglátás hozzáadott értéke 3,5 százalékkal emelkedett, ezen belül a szálláshely-szolgáltatás, vendéglátás nemzetgazdasági ág növekedése volt jelentős. A szállítás, raktározás ág teljesítménye 4 százalékkal nőtt, összhangban az ipar teljesítményével. A pénzügyi, biztosítási tevékenység teljesítménye 2,1 százalékkal csökkent, ebben szerepet játszott az, hogy mind a vállalatok, mind a lakosság ebben a negyedévben is nettó hiteltörlesztő maradt, gyakorlatilag több hitelt fizettek vissza, mint amennyit felvettek.

Emellett a biztosítók tartalékainak növekedése is hozzájárult ahhoz, hogy teljesítményük elmaradt az előző év azonos időszakához képest. A szakmai, tudományos, műszaki és adminisztratív tevékenység együttes hozzáadott értéke 4,4 százalékkal bővült, ezen belül a tudományos kutatás és fejlesztés növekedése jelentős volt. A közigazgatás, oktatás, egészségügy együttes teljesítménye 0,7 százalékkal nőtt. Az információtechnológiai szolgáltatások bővülése következtében az információ, kommunikáció nemzetgazdasági ág hozzáadott értéke 3 százalékkal nőtt.

A bruttó hazai termék 2014. I. negyedévi, 3,5 százalékos bővüléséhez az ipar 1,6, az építőipar 0,5 és a szolgáltatások 0,9 százalékponttal járultak hozzá. A mezőgazdaság 0,2 százalékponttal mérsékelte a GDP emelkedését. A termékadók és támogatások egyenlegének változása 0,7 százalékponttal növelte a GDP-t.

Felhasználási oldal

A háztartások tényleges fogyasztása 2014 I. negyedévében 1,6 százalékkal növekedett az előző év azonos időszakához képest. A tényleges fogyasztás összetevői között legnagyobb arányt képviselő háztartások fogyasztási kiadása 1,5 százalékkal emelkedett. A háztartások fogyasztási kiadásán belül a nagy súlyú kiadási csoportok közül a közlekedés, a szabadidő és kultúra és a lakásszolgáltatások esetében nőtt a volumen. Az élvezeti cikkek (szeszes ital, dohányáruk) körében továbbra is jelentős a csökkenés. A magyarok külföldi fogyasztása nagyobb arányban nőtt, mint a külföldiek magyarországi fogyasztása.

A kormányzattól kapott természetbeni juttatások mértéke 2,4, a közösségi fogyasztás 3,5 százalékkal meghaladta az egy évvel korábbi szintet. Ezen folyamatok eredményeként a végső fogyasztás 1,9 százalékkal emelkedett az előző év azonos időszakához mérten.

A bruttó állóeszköz-felhalmozás a korábbi negyedévieknél gyorsabb ütemben, 13,3 százalékkal bővült. Mind az építési beruházások, mind a gép- és berendezés beruházások erőteljesen emelkedtek. A nemzetgazdasági ágak döntő többségében a beruházási teljesítmény növekedett. A nagyobb súlyúak közül a feldolgozóipar, a szállítás, raktározás, a villamosenergia-, gáz-, gőzellátás, az információ, kommunikáció, valamint a mezőgazdaság területén jelentős bővülés történt. Az ingatlanügyletek beruházásai viszont kismértékben
csökkentek.

A bruttó felhalmozás 12 százalékkal emelkedett az egy évvel korábbi szinthez képest. A belföldi felhasználás a I. negyedévben összességében 3,3 százalékkal nőtt.

A nemzetgazdaság külkereskedelmi forgalmában - folyó áron - 580 milliárd forint aktívum keletkezett. Az export és az import közel azonos mértékben emelkedett (7,5, illetve 7,6%). Az áruforgalom kivitele 8,5, behozatala 8,4 százalékkal növekedett. A nemzetgazdaság külkereskedelmi forgalmán belül a szolgáltatások (beleértve az idegenforgalmat is) exportja 1,9, az importja 2,3 százalékkal meghaladta az egy évvel korábbit.

A GDP változása az előző negyedévhez képest

A szezonálisan és naptárhatással kiigazított adatok1 szerint 2014 I. negyedévében a gazdaság teljesítménye 1,1 százalékkal nőtt az előző negyedévhez képest, ezen belül a mezőgazdaság bruttó hozzáadott értéke 5 az ipar bruttó hozzáadott értéke 0,1 százalékkal csökkent, míg az építőiparban 8,5 és a szolgáltatások körében 0,4 százalékkal növekedett a bruttó hozzáadott érték. A háztartások fogyasztási kiadása 0,3, a kormányzattól származó természetbeni juttatások 0,9, a közösségi fogyasztás 0,7 százalékkal nőtt, amelyek együttes hatására a végső fogyasztás 0,6 százalékkal emelkedett. Az export 1,8, az import 3,2 százalékkal nagyobb lett. Az Európai Unió (EU-28) tagországainak együttes bruttó hazai terméke 0,3, Németország bruttó hazai terméke 0,8 százalékkal növekedett 2014 I. negyedévében az előző negyedévhez viszonyítva.NYOMTATÁS       FÓRUM       KÜLDÉS E-MAILBEN      
Kapcsolódó cikkek:

  Akár 3,5 %-kal is nőhet a GDP jövőre
  2014 III. negyedévében 3,2%-kal nőtt a GDP
  Közel 4 százalékkal nőtt a GDP
  Közel 4 százalékkal nőtt a GDP
  Nőtt a GDP
  Nőtt a GDP
  Nőtt a GDP
  Közel 2 százalékkal nőtt a GDP
  2013. II. negyedévében 0,5 százalékkal nőtt a GDP
  Másfél százalékkal csökkent a GDP
  Másfél százalékkal csökkent a GDP
  Egy százalékkal csökken a GDP

További hírek ebben a kategóriában

Élénkül a verseny a logisztikai ...
Hangalapú lehet a vásárlás is
A grillkolbász a kertipartik slá...
Energiaitalon pörög Budapest