Hírek
23416 hír az adatbázisban
Bővíti mozgásterét a Continental
Marketinginfo.hu - 2014-03-06 17:58
Márkák

A konszern 2013-ban bővítette mozgásterét, méghozzá az európai autópiac gyengélkedése és a negatív árfolyamhatások ellenére - közölte a vállalat kommünikéje.

"A tervezett nyereséget több mint 1,9 milliárd euróval ill. 9,62 eurós részvényenkénti értékkel magas szinten teljesítettük. A szabad cash flow több mint 1,8 milliárd euró, így a nettó adósságállományt további egymilliárd euróval csökkentettük. A kötelezettség-állomány 2013 végén 46 százalékos volt, azaz olyan alacsony, mint utoljára 2006 év végén" - mondta Dr. Elmar Degenhart, a Continental igazgatóságának elnöke csütörtökön az előzetes üzleti mutatószámok bemutatásakor az éves sajtókonferencián Frankfurt/Mainban. "Változatlanul sokat fektettünk tárgyi eszközökbe és szoftverekbe, valamint kutatásba és fejlesztésbe. Ugyanakkor megteremtettük egy milliárdos értékű akvizíció feltételeit."

Dr. Degenhart a sajtótájékoztatón kiemelte, hogy a Continental részvények 2013-ban 82 százalékos árfolyamnövekedéssel másodszorra is bekerültek a DAX élbolyába. "Részvénytulajdonosaink a tavalyi évhez hasonlóan közvetlenül részesülnek majd a vállalat sikeréből. Részvényenként 2,50 euró osztalékot kívánunk fizetni, és egy ennek megfelelő javaslatot terjesztünk majd elő. 9,62 euró részvényenkénti nyereségre vonatkoztatva ez közel 26 százalékos osztalékfizetést jelent, ami kissé meghaladja az előző éves értéket" - közölte Dr. Degenhart.

Az igazgatóság elnöke szerint 2014 első negyedéve örvendetesen indult. "3-4 százalékos forgalomnövekedésre számítunk. Az árfolyamok továbbra is kedvezőtlen alakulása változatlanul visszahúzó erőnek számít. 2014 első negyedévében akár 4 százalékponttal is terhelheti a forgalomnövekedést. A korrigált operatív eredmény 2014 első negyedévében meghaladja majd a tavalyi év azonos időszakának értékét."

A Continental konszern 2013-ban 1,8 százalékkal 33,3 milliárd euróra növelte forgalmát. A 800 millió euróra rúgó negatív árfolyamhatásokkal, valamint a konszolidálási módosításokkal korrigálva 4,0 százalékos növekedést kapunk. Az operatív eredmény (EBIT) 2,4 százalékkal közel 3,3 milliárd euróra növekedett. Az EBIT margin 9,8 százalékos volt a 2012-es üzleti év 9,7 százalékos értéke után. A különösen az akvizíciós leírásokkal és speciális hatásokkal korrigált EBIT 3,5 százalékkal jó 3,7 milliárd euróra nőtt. A kvóta 11,3 százalékos volt az előző éves 11,0 százalékot követően.

A Continental több mint egymilliárd euróval növelte saját tőkéjét. A sajáttőke-hányad ezáltal közel 30 százalékkal majdnem 35 százalékra javult. "Ezzel jelentősen meghaladjuk 30 százalékos minimumértékünket" - jelentette ki Dr. Degenhart.

A konszern nettó adósságállománya 2012 év végéhez képest közel egymilliárd euróval 4,3 milliárd euróra csökkent. Ezáltal a kötelezettség-állomány (gearing ratio) jelentősen, 46 százalékra csökkent az előző évhez képest és a 2012 év végi 65 százalékos érték után. "Változatlanul célunk, hogy jól láthatóan erősítsük az autóiparon kívüli portfóliónkat, adott esetben további felvásárlásokkal az ipari szektorban, de az abroncscserére épülő üzleti terület folyamatos kiépítése által is" - mondta Dr. Degenhart.

A lecsökkent nettó adósságállomány és a javuló hitel- és kölcsönfeltételek a jövőben pozitív hatással lesznek a Continental konszern kamateredményére. "A folyó üzleti évben negatív, 400 millió euró alatti kamateredménnyel számolunk" - mondta Wolfgang Schäfer pénzügyi igazgató. 2013-ban a negatív kamateredmény még kissé 800 millió euró felett volt. "A 300 millió eurós emelkedést a 2012-es értékhez képest lényegében négy 2010-ben felvett euróhitel lejárati idő előtti visszafizetésének egyszeri hatása eredményezte: egyrészt ezáltal nem likviditással kapcsolatos értékelési veszteségek keletkeztek, másrészt az idő előtti visszafizetés miatt közel 110 millió eurós felárat is fizettünk" - magyarázta Wolfgang Schäfer.

A 2013-as üzleti évben 1,8 milliárd euró szabad cash flow-val számolhattunk. "A további 166 millió eurós növekedés az előző évhez hasonlóan felülmúlta várakozásainkat" - jelentette ki Wolfgang Schäfer, és rámutatott, hogy ez többek között a működő tőke arány folyamatos és sikeres javításának köszönhető. A 2014-es üzleti évben a Continental legalább 1,2 milliárd euró felvásárlások előtti szabad cash flow-val számol.

A Continental 2013-ban ismét jelentős eszközöket fordított kutatásra és fejlesztésre: A ráfordítás közel 1,9 milliárd euró volt. Ez a forgalom 5,6 százalékának felel meg az előző évi 5,3 százalékos értékhez képest. "Az 1,9 milliárd euró a vállalat történetének eddigi legmagasabb értéke. A DAX német tőzsdeindexben is az innovációba legtöbbet invesztáló vállalatok közé tartozunk. A tavalyi évben ismét közel 2 milliárd eurót fektettünk tárgyi eszközökbe és szoftverekbe" - mondta Dr. Degenhart.NYOMTATÁS       FÓRUM       KÜLDÉS E-MAILBEN      
Kapcsolódó cikkek:

  Neked is képben kell lenned az árfolyamokkal? (x)
  A Continental a CES 2017-es Innovációs Díját nyerte el
  Kreatív installációt készített a Continental
  Vezetésbiztonsági berendezés gyártását kezdte meg a Continental budapesti gyárában
  Szimpátia is kell
  Új ügyvezető igazgató a Continental-nál
  Sajtóügynökséget váltott a Continental
  Megújult a Continental arculata és logója
  Folytatja az együttműködést a Lego és a Continental

További hírek ebben a kategóriában

Decathlon A Decathlon új irányvonala
2024-03-14 10:15
Egyedülálló beruházás a BioTechU...
Ismét díjazták a Borsodi Sörgyár...
Hatalmas tőkebevonással erősít a...
A Volkswagen egyelőre nem tervez...