Hírek
22520 hír az adatbázisban
Idén rekord- visszaesés lesz a PC-piacon
Marketinginfo.hu + MTI - 2013-12-03 11:57
Kereskedelem

A személyi számítógépek világpiaci értékesítésében rekordnagyságú, 10,1 százalékos visszaesésre lehet számítani az idén az amerikai IDC informatikai és számítástechnikai kutató intézet negyedéves jelentése szerint.

Az International Data Corporation (IDC) előző prognózisban még csak 9,7 százalékos visszaesést becsült. Az intézet szerint a személyi számítógépek iránti vásárlói érdeklődés gyakorlatilag a minőségi csere miatti igényt jelenti.

Az idén 349,4 millió személyi számítógépet (asztali és hordozható kivitelben) értékesítenek a világpiacon az IDC előrejelzése alapján. Az eladások 2014-ben további 3,8 százalékkal csökkennek, majd 2017-re évi 300 millió körül stabilizálódnak.

A vállalati szektor személyi számítógépek iránti kereslete az idén 5 százalékkal mérséklődik, szemben a lakossági 15 százalékkal. A vállalati kereslet mérsékelt visszaesése a hosszabb távon tervezett informatikai beruházásokra, a Windows XP gyártói támogatásának 2014-es befejezését megelőző pótlásokra, valamint a táblagépek iránti, a lakosságinál alacsonyabb érdeklődésre vezethető vissza - állapítja meg az IDC. A piackutató azonban megjegyzi, hogy hosszabb távon a két piac keresletének várható alakulása nem mutat lényeges eltérést egymástól.

A személyi számítógépek napi használata folyamatosan csökken, üzemórában azonban még így is messze megelőzi a táblagépeket és az okostelefonokat. A személyi számítógép változatlanul az uralkodó számítástechnikai eszköz. A PC-kereslet azonban az IDC véleménye szerint azért nem nő, mert a felhasználók indokolatlannak tartják a régebbi eszközök lecserélését. A használatban lévő személyi számítógépek életciklusa folyamatosan nő, ami a piaci forgalom növekedése ellen hat.
NYOMTATÁS       FÓRUM       KÜLDÉS E-MAILBEN      
Kapcsolódó cikkek:

  Beszéljünk a mindenre (is) használható prémium számítógépekről! (x)
  Stratis: paradigmaváltás előtt az informatikai piac
  Beüzemelték az első PC-s online kasszát
  Engedélyezték az első PC-alapú pénztárgépet
  Innovációra erősít a Dell

További hírek ebben a kategóriában

Hogyan hatott a vírus az interne...
Szalmonella miatt visszahívja to...
Komoly válságban a svájci óragyá...
Visszaesett a Skoda autók eladás...