Hírek
22492 hír az adatbázisban
Már a fogyasztók fele online igényli a személyi kölcsönt
Marketinginfo.hu - 2013-11-26 09:29
Kutatás

A Cetelem adatai szerint minden második kölcsönigénylés a bankfiókok helyett az internetről érkezik.

Több évnyi stagnálás után újra megindult a személyi kölcsön állomány növekedése: 2013 első kilenc hónapjában 12%-kal több hitelt vettek fel a fogyasztók, mint a tavalyi év hasonló időszakában. Az online ügyintézés pedig egyre népszerűbb: a Cetelemnél minden második (50%) személyi kölcsön igénylés már az interneten zajlik. Lényeges szempont, hogy ezzel meg lehet kerülni a bankfiókok nyitva tartásából eredő problémát. Az online hiteligénylések negyede (25%) munkaidőn kívül, 18 óra után történik.

Korábban az online szolgáltatások igénybevétele az interneten otthonosabban mozgó, a technikai újdonságok iránt nyitott fiatalabb korosztály "kiváltsága" volt. A változás itt is jól érzékelhető: ma már az idősebbek sem idegenkednek a netes ügyintézéstől, hiszen az online kölcsönök közel felét (42%) a 40-60 év közöttiek veszik fel a Cetelem friss adatai szerint.

Ha az online személyi hitel területi "eloszlását" vizsgáljuk, az adatokból jól látszik, hogy az igénylések 87%-a fővároson kívüli településekről érkezik. A kisebb vidéki települések lakói is szívesen használják az online ügyintézést, hiszen számukra különösen fontos, hogy ne kelljen hosszú utat megtenni a bankfiókig.

A lassan múló válság felelős gondolkodásra és tudatosabb pénzügyi döntésekre sarkall. Személyi kölcsön esetében olyan összegre és futamidőre esik a választás, ami nem terheli túl a családi költségvetést. A Cetelem adatai alapján az átlagos kölcsönösszeg 900.000 forint, amihez a legtöbb esetben belátható, 5 éves futamidő társul. A szabad felhasználású személyi kölcsön esetében a leggyakoribb hitelcél a lakásfelújítás, ezért a "renoválási szezonban", tavasszal és ősszel történik a legtöbb hiteligénylés. A növekvő tudatosság itt is megmutatkozik: új lakás vásárlása helyett előtérbe kerül a felújítás, új autó helyett pedig a használtra esik a választás, emellett sokan finanszírozzák a családi eseményeket is kölcsönből.
NYOMTATÁS       FÓRUM       KÜLDÉS E-MAILBEN      
Kapcsolódó cikkek:

  Gyorskölcsönt keresel? Megtaláltad! (x)
  Élénkíti az áruhitel-piacot a foci EB
  A Magyar Cetelem az év pénzintézete
  Vásárlási szokásokat elemzett a Cetelem
  A Cetelem a Tesco új pénzügyi partnere

További hírek ebben a kategóriában

Az informatikai szakemberek élet...
A fiatalok csupán 31 százaléka t...
Az elektromos mobilitásra való á...
Többen dolgoznak rövidített munk...