Hírek
22867 hír az adatbázisban
Egyre népszerűbbek az étrendkiegészítők
Marketinginfo.hu - 2013-09-30 11:51
Kutatás

A vitaminok és étrendkiegészítők kiskereskedelmi forgalma meghaladta a 27 milliárd forintot idén az első nyolc hónapban, ami 9 százalékos növekedés a tavalyi évhez azonos időszakához képest.

A patikákra 85, a kiskereskedelem egyéb üzleteire 15 százalék jutott a vitaminok és étrendkiegészítők kiskereskedelmi eladásából- olvasható a Nielsen felmérésében. Legjobban a C- és B-vitamin eladása nőtt: előbbi 19, utóbbi 11 százalékkal. Ezeket követi 10 százalékkal néhány olyan étrendkiegészítő, amellyel egy-egy konkrét egészségügyi problémát kezelnek.

"A magyar lakosság fokozódó egészségtudatosságát tükrözik a vitamin és más étrendkiegészítő eladások." - állapította meg Osztoics Bernadett, a Nielsen ügyfélkapcsolati igazgatója. "Idén január és augusztus között a termékcsoport összes bevételének egynegyede úgynevezett egyéb étrendkiegészítőkre jutott, amelyekkel egy-egy konkrét egészségügyi problémát, mint például a prosztata nagyobbodását, diabéteszt, izületi fájdalmat vagy mást kezelnek, illetve amelyek a tünetek csökkentésére szolgálnak. További 23 százalékkal részesedtek az összes bevételből a multivitaminok és az ásványi anyagok, amelyek betegségek megelőzését szolgálják."

A legnépszerűbb kategória a vény nélkül kapható termékek körében

A C-vitamin piaca nőtt legdinamikusabban; 15 százalék feletti piaci részesedést ért el legutóbbi nyolc hónap alatt. Főleg a nagyobb kiszerelésben kapható termékek iránt emelkedett a kereslet. 13 százalék a magnézium, 9 pedig a kalcium részaránya, a vitaminok és étrendkiegészítők értékben mért forgalmából.

A patikán kívüli üzletek bevételéből is nőtt a részarány: a kalciumnál 11, egyéb étrendkiegészítőknél 10, a C-vitaminnál 8 százalékkal. A patikán kívüli összes értékben mért eladás legnagyobb részét az egyéb étrendkiegészítők (34%) teszik ki. Utánuk a multivitaminok és ásványi anyagok következnek (24%), a C-vitamin (14%), valamint a magnézium (105).

Hasonló módon oszlik meg a gyógyszertárak értékben mért teljes forgalma is: az egyéb étrendkiegészítőkre 24, a multivitaminokra és az ásványi anyagokra 23, a C-vitaminra 16, míg a magnéziumra 14 százalék jutott 2013. január-augusztus során.

A vény nélkül kapható gyógyszerek és gyógyhatású készítmények értékben számított piacán legnagyobb részaránnyal a vitaminok és az étrendkiegészítők rendelkeznek (30%), utánuk következnek a fájdalomcsillapítók 15, valamint a köhögéscsillapítók és a megfázás elleni szerek 6 százalékos mutatóval.
NYOMTATÁS       FÓRUM       KÜLDÉS E-MAILBEN      
Kapcsolódó cikkek:

  A szakemberek mindenkinek ajánlják a D-vitamin pótlást
  A depresszió megelőzésében is segíthet a mediterrán étrend
  A szénhidrátban túl alacsony és túl magas étrend
  Nőtt a háztartási vegyi áruk forgalma
  Stabil maradt az élelmiszer-kiskereskedelem
  Nielsen: egyre fontosabb, hogy hazai terméket válasszunk
  GfK: továbbra is jó üzlet az ásványvíz

További hírek ebben a kategóriában

Áremelkedés várható a gumiabronc...
Minden Doboz Visszajár - repreze...
A magyarok megszokták az erős üg...
Sokan akár fel is mondanának rug...