Hírek
22818 hír az adatbázisban
Napi három órát interneteznek a magyarok
Marketinginfo.hu - 2013-05-20 07:09
Digitális

A mobil eszközökön böngészéssel töltött idő kimagaslóan nő, ehhez főleg wifit használunk - derült ki a GfK Hungária kutatásából.

Évről évre nő Magyarországon a 18-49 évesek körében az internethasználattal töltött idő és egyre inkább a mobil eszközökre tevődik át a világhálón történő kommunikáció - ez derül ki a GfK Hungária Digital Connected Consumer felmérésének legfrissebb eredményeiből. Míg 2011-ben összesen 201, 2012-ben pedig 207 percet töltött az interneten egy átlagos nethasználó fiatal felnőtt, addig 2013 első negyedévében ez az érték már 209 perc, azaz közel három és fél óra.

Az asztali PC-k folyamatosan csökkenő szerepét e téren jól látható módon a mobil eszközök, így notebookok, mobiltelefonok és legújabban táblagépek veszik át. Az okostelefonok térhódításával ugrásszerűen - a 2011-ben mért 3 százalékról 2013-ban már 23 percre - nőtt az interneten telefonon keresztül eltöltött idő. A különböző hordozható számítógépek a legfrissebb adatok szerint a világhálón eltöltött összes időből 76 perccel részesül szemben a 2012. évi 71,és a 2011. évi mindössze 47 perccel.

"Mobiltelefonon internetezéskor tízből négyen ha csak lehet, előnyben részesítik a wifi kapcsolatot, további 21 százalékuk pedig túlnyomórészt wifin keresztül csatlakozik a netre" - mondta el Bacher János, a GfK Hungária ügyfélkapcsolati igazgatója. "Ezzel szemben a mindig, illetve túlnyomórészt mobilhálózaton keresztül netezők aránya 2013-ban az előző évhez képest állandó súlyt, 28 százalékot képvisel" - tette hozzá a szakember.

Az adatok alapján a mobilinternetet használók jellemzően a más egyéb módon nehezen hasznosítható időt töltik ki mobileszközön való böngészéssel. Tízből hat válaszadó nyilatkozott úgy, hogy utazáskor, illetve várakozással töltött idejében használ mobileszközt. A megkérdezettek 57 százaléka akkor folyamodik a mobiltelefonja, vagy más mobileszköze használatához, ha nem akarja bekapcsolni a számítógépét, tízből négyen pedig akkor, ha sürgősen van szükségük valamilyen információra. Ágyban fekve reggel és esti lefekvéskor az internetezők 44 százaléka böngész a neten ilyen készülékeken keresztül, 35 százalék az iskolában vagy munkahelyén tesz így. Érdekes, hogy a válaszadók 28 százaléka tévénézés közben, 23 százalék pedig otthoni tevékenységeinek végzése (főzés, pihenés) közepette netezik vezeték nélküli készülékén.

A mobileszközökön végzett tevékenységek sorában kiemelkedő szerepe van a térképalkalmazások használatának: minden harmadik nethasználó szokott ilyet betölteni. Jellemző a közösségi oldalak látogatása, fórumokra való visszajelzés, a mobiltelefonálást részben költséghatékonyan kiváltó chatelés, de az online telefonálók arányában is ugrásszerű növekedés következett be a 2012. évi 9 százalékról idén 23 százalékra.
NYOMTATÁS       FÓRUM       KÜLDÉS E-MAILBEN      
Kapcsolódó cikkek:

  Hogyan működnek az Ethernet kábelek, és hogyan válassza ki az optimálisat? (x)
  Kapósak a háztartási kisgépek
  Miért csökkent a fogyasztás Magyarországon?
  Elindult a Legjobb Európai Gyermekbarát Tartalom Díj versenye
  A magyar háztartások kedvelik a tejet
  Milyen életkorúak használnak internetet?
  E-kereskedelem: 200 milliárdos forgalom jöhet idén
  A JátékNet.hu lett az Év Internetes Kereskedője
  A képek és videók miatt pontatlan a targetálás
  Még nem minden az okostelefon

További hírek ebben a kategóriában

Startol \\\'Az Év Honlapja 2022\...
Időmegtakarítás digitális HR seg...
Hogyan találd meg az ideális lap...
Szereld fel programozható vezérl...