Hírek
22780 hír az adatbázisban
A legnépszerűbb német chipsben is magyar paprika van
Marketinginfo.hu - 2013-05-03 10:40
Kereskedelem

Idén 190 tonna magyar fűszerpaprikát vásárol fel a Chio termékeket gyártó Intersnack. Ezzel fűszerezik a németek legkedveltebb snackjét is.

Évente megközelítőleg 2000 tonna fűszerpaprika terem Magyarországon, főképpen Kalocsa és Szeged környékén. A hungarikumnak számító fűszer mintegy 10 %-át, idén kb. 190 tonnát a Chio termékeket gyártó Intersnack Vállalatcsoport vásárolja fel, amit a németországi fűszerfeldolgozóiba szállít- közölte a Chio. Itt sót vagy más fűszereket kevernek a paprikához, majd a fűszerkeveréket továbbküldik az Intersnack 29 gyárának valamelyikébe, többek között Csehországba, Franciaországba, Romániába.

A fűszerkeverék egy része az Intersnack hazai, győri gyárába kerül, ahol a ropogtatnivalókra szórják. "Nagyon örülünk, hogy nemcsak nagy mennyiségű étolaj és búza, hanem egy ilyen hungarikum vásárlásával is támogathatjuk a magyar élelmiszergazdaságot, illetve a Szeged és Kalocsa környéki termelőket." - mondja Merkler Róbert, az Intersnack Magyarország ügyvezetője.
A fűszerkeverékben felhasznált magyar paprikát legnagyobb mennyiségben Németországba szállítják a cégcsoport termékeinek ízesítésére.

Érdekesség, hogy a németek legkedveltebb burgonyachipse a "Funny Frisch Ungarisch", azaz a szintén az Intersnack csoporthoz tartozó Funny Frisch márka magyaros, paprikás fűszerezésű változata. Az összes német chipsfogyasztás 18%-át ez az egyetlen termékváltozat teszi ki, amelyre tehát a Kalocsa és Szeged környéki paprikaültetvények termése kerül. Jelentős mennyiségű paprikás fűszerkeverék jut a vállalat győri gyárába is. Az itt készülő lisztes termékeket aztán a világ számos pontjára szállítják, többek között Kína, Kuvait és Uruguay lakosai is magyar paprikás snacket ropogtathatnak.

Az Intersack évi kb. 2 milliárd forint értékben vásárol paprikát magyar termelőktől, ezzel a magyar fűszerpaprika-termelés legnagyobb felhasználója. A fűszert két fő beszállítójától, a Kalocsai Fűszerpaprika Zrt.-től és a Rubin Szegedi Paprikafeldolgozó Kft.-től szerzi be a vállalat. Előbbi a magyar fűszerpaprika vezető feldolgozója, és társvállalataival együtt a teljes magyar termés 80%-át termelteti és dolgozza fel. Fő beszállítóként másfél évtizede működik együtt az Intersnack-kel. A 100%-ban magyar tulajdonú vállalkozás a paprikát közvetlenül a hazai termelőktől vásárolja, a feldolgozást pedig kalocsai üzemében végzi. Az Intersnack másik jelentős partnere a szegedi termesztői bázison működő Rubin.
NYOMTATÁS       FÓRUM       KÜLDÉS E-MAILBEN      
Kapcsolódó cikkek:

  Bemutatjuk az 5 Guinness rekorder chilit (x)
  Új vezető az Intersnack Magyarország élén
  500 millió forint támogatást kap a fűszerpaprika
  Az Intersnack a legnagyobb magyar fűszerpaprika exportőr
  Szalmonellás a Lidl fűszerpaprikája
  Így javítják a márkák a chipsek megítélését
  Felbolydult a sós snack piac, veszélyben a ropi
  Tolltartók és kutyaitatók készülnek a chips-es zacskókból
  Ízesebb a magyar búzából készült ropi
  Speciális termékkel készül a VB-re a Chio
  Magyar paprikával ízesít Európa
  Paprikát vásárol fel a Nestlé
  Egymilliárdos beruházás végéhez ért az Intersnack
  Öt év után újra nőtt a Chio árbevétele
  Így kompenzálja a chipsadót az Intersnack
  Már 20 ezer chips-es zacskót gyűjtött be a Chio
  "Tartósan lejtőre került a sós snack piac"
  Amerikában is megjelent a kukoricás pufi
  Magyar búzából készült ropit ropogtatnak Uruguayban
  Indul a Chio csomagolások újrahasznosítása
  Új ügyvezető a Chio Magyarországnál
  Sörmenüt vezet be a Borsodi
  A Saatchié a Chio megbízás
  Új áruterítő flotta a Chionál

További hírek ebben a kategóriában

Háromból kettő magyar még soha n...
Két tipp elektromos autó vásárlá...
Hogyan készítsen jól konvertáló ...
Kaukázusi kefirt hív vissza az A...
Értékesítő
A Műhelysor Kft. építőanyag kereskedelemmel foglalkozó cég értékesítő kollé...