Hírek
22945 hír az adatbázisban
Hetvenkétezer katicabogár a bevásárlóközpontban
MTI - 2013-04-26 15:37
CSR

Mintegy hetvenkétezer katicabogarat engedtek szabadon egy amerikai bevásárló- és szórakoztatóközpontban, hogy hadat üzenjenek a zárt épületkomplexumban élősködő levéltetveknek.

A Minnesota állambeli Bloomingtonban található Mall of America nevű központba annak idején harmincezer növényt - köztük 400 fát - telepítettek, hogy természetes légtisztítóként szolgáljanak. Csakhogy a zöld növényzettel együtt jöttek a levéltetvek is, amelyek azóta fölöttébb elszaporodtak a hatalmas, hét amerikaifutball-stadionnyi alapterületű komplexumban. A levéltetveknek van azonban egy ősellenségük: a katicabogár, amely szívesen lakmározik mindenféle rovarkártevőket.

"A katicabogarakra afféle biológiai védelmi rendszerként tekintünk" - idézte a LiveScience tudományos hírportál a Mall of America igazgatóját, Lydell Newbyt.

A központ már korábban is igénybe vette a bogarak "velük született" szolgáltatását rovarirtó szerek alkalmazása helyett. Bár kezdetben akadtak vásárlók, akik attól féltek, hogy a katicák esetleg rászállnak az ételre, a szóvivő megnyugtatóan közölte, hogy szinte kizárólag a növényeken tanyáznak, és nem igazán érdekli őket az emberi ennivaló.

A komplexumnak nem ez az egyetlen természetbarát kezdeményezése. Az éttermeiből kikerülő elhasználódott sütőzsírt biodízellé alakítják át "házon belül", és azzal üzemeltetik a biztonsági szolgálat járműveit. Bár arrafelé igencsak kemények a telek, az épületnek nincs központi fűtőrendszere: "zöld" megoldásként a nap melegét használják fűtésre a 1,5 kilométernyire elnyúló tetőablakokon keresztül.

A 390 000 négyzetméter alapterületű központot 1992-ben adták át. Évente több mint negyvenmillió látogatót fogad - durván nyolcszor annyit, amennyi Minnesota állam teljes lakossága -, alkalmazottainak a száma tizenkétezer. Három szintjén közel 530 üzlet található, parkolójának befogadóképessége 12 300 jármű.
NYOMTATÁS       FÓRUM       KÜLDÉS E-MAILBEN      
Kapcsolódó cikkek:

  A rejtőzködő ellenség: milyen élősködők jelentenek veszélyt a cicádra? (x)
  A Mammut lett Magyarország legjobb bevásárlóközpontja
  Az Allee volt a legforgalmasabb pláza
  Induló ruházati vállalkozásokat keres az Árkád
  Tartalomgyártásba fogott a Corvin Plaza
  Családokat támogatott a Savoya Park
  A fővárosi Árkád lesz a legnagyobb magyar bevásárlóközpont

További hírek ebben a kategóriában

42 millió forint sorsa múlik a T...
A BKK az ukranokért
Térítésmentesen látja el az Álla...
Több mint 11 ezer ajándékcsomag ...