Hírek
21405 hír az adatbázisban
A lakosság negyede fordul magánegészségügyi szolgáltatókhoz
Marketinginfo.hu - 2013-03-11 09:34
Kutatás

Romlott a járóbeteg és a kórházi ellátás megítélése, és a magánegészségügyi szolgáltatásokba vetett bizalom is csökkent - derül ki a Szinapszis- WEBBeteg.hu megbízásából készített felméréséből.

A piackutató cég legutóbb 2008-ban vizsgálta, mennyire bíznak a magyarok a különböző egészségügyi szolgáltatásokban. Jelentős változás a 4 évvel korábbi eredményekhez viszonyítva, hogy egyes területeken szignifikánsan nőtt a tapasztalattal (vagy legalább percepcióval) rendelkezők aránya.

A mentőszolgálatba, betegszállításba vetett bizalom fokáról 2008-ban még 44% nem tudott érdemben nyilatkozni, ez az arány tavaly év végére a negyedére csökkent. A magánklinikák, magánrendelés esetén korábban mindössze 40% volt azok aránya, akik adtak valamilyen osztályzatot a bizalom megítélésére, 2012-re közel megduplázódott (75%) táboruk - nem meglepő módon főleg a fiatalabb korosztályok körében.

A vizsgált egészségügyi szolgáltatások közül a háziorvosi ellátás megítélése nem változott, a lakosság közel 65%-a egy ötös skáláról még mindig legalább 4-es osztályzatot ad a családorvosokba vetett bizalom fokára (átlagosan 3,8-as osztályzat). A járóbeteg, de különösen a kórházi ellátás esetében csökkent ez az arány, az átlagos osztályzat az előbbi esetében 3,4-ről 3,2-re, az utóbbi esetében 3,3-ról 3,1-re mérséklődött. Növekedés egyedül a mentőszolgálat esetében figyelhető meg, 2008-ban 3,7 volt az átlagos osztályzat, 2012-ben 3,9.

Érdekesség, hogy a magánegészségügybe vetett bizalom átlagos értéke is valamelyest csökkent 4 év alatt (4,3-ról 4,1-re). Ennek vélhető oka lehet, hogy e terület bővülése rendkívüli mértékben felgyorsult az elmúlt években, így a nyújtott szolgáltatások minősége is egyre szélesebb skálán mozog. Másik oldalról a növekvő kereslet elvárásai fokozódnak, és a letisztított piaci viszonyok között a fogyasztók is kritikusabbak a pénzükért elvárt szolgáltatás megítélésében.

Ennek ellenére a magánegészségügybe vetett bizalom így is magasan vezet, különösen a fiatalabbak esetében. (A felmérés eredményei alapján egyébként a tavalyi évben átlagosan a lakosság 26%-vett igénybe magánfinanszírozású egészségügyi ellátást.)


NYOMTATÁS       FÓRUM       KÜLDÉS E-MAILBEN      
Kapcsolódó cikkek:

  A magyar magánegészségügy
  Egyre fontosabb a magánegészségügy
  Tízmilliárdokat költ el a lakosság számla nélkül a magánegészségügyben
  Az egészség is ráment a válságra
  Kedvelik az orvosok a tabletes látogatást
  Összejátszottak a gyógyszer kereskedők?
  Gyógyszerpromóció: további visszaesést várnak
  Javult az egészségügy megítélése
  Világranglistát vezet egy magyar egészségügyi intézmény
  Tele-Scope: gyenge az ügyfélszolgálat az egészségügyben
  Már lehet pályázni az Év egészségügyi kommunikációs szakembere díjra
  Egészségügy: a betegek egyre inkább ügyfelek és fogyasztók
  Felújítási pályázat egészségügyi alapítványoknak
  Hálapénz fehérítés egészségpénztárral?

További hírek ebben a kategóriában

Nem indulunk el kártya nélkül kü...
Az egyetemi hallgatók harmada má...
Idén a többség nem egyszer akar ...
A magyar munkavállalók stabilnak...