Hírek
23030 hír az adatbázisban
Csökkent az ipari termelés
Marketinginfo.hu - 2013-01-18 15:28
Kutatás

Tavaly novemberben az ipari termelés 6,9%-kal maradt el az egy évvel korábbitól, ami főleg annak volt tulajdonítható, hogy kevesebbet fűtöttünk és kevesebb elektronikai cikket vásároltunk - ismerteti a KSH.

A termelés az év első tizenegy hónapjában 1,5%-kal alacsonyabb volt, mint az előző év azonos időszakában. A megelőző hónaphoz képest az index novemberben 0,1%-kal mérséklődött.

Az ipari export 2012 első tizenegy hónapjában 0,2, novemberben 4,9%-kal csökkent tavalyhoz képest. Novemberben a feldolgozóipar exportértékesítésében jelentős súllyal szereplő járműgyártás kivitele 12,1%-kal nőtt, ezzel szemben a számítógépek, elektronikai és optikai termékek exportja drasztikusan, 26,8%-kal visszaesett.

Az ipar belföldi értékesítése január-novemberben 3,7, novemberben 12%-kal alacsonyabb volt a 2011 azonos időszakinál. A feldolgozóipar belföldi eladásai novemberben 7,7%-kal maradtak el az egy évvel korábbitól.

Az ipar nemzetgazdasági ágai közül 2012 novemberében a feldolgozóipar termelése 6,4, a csekély súlyú bányászaté 13,8%-kal csökkent az előző év azonos időszakához képest. Az energiaipar kibocsátása 9,4%-kal visszaesett, mindenekelőtt az előző évinél sokkal enyhébb időjárás hatására (az Országos Meteorológiai Szolgálat közlése szerint 2012 novemberében a 2011. novemberi átlagos középhőmérsékletnél 5,1 Celsius fokkal magasabbat mértek).

2012 novemberében a feldolgozóipar tizenhárom alága közül mindössze háromban figyelhető meg termelésbővülés. A jelentősebb súlyú alágakból a feldolgozóipari termelés több mint egyötödét képviselő járműgyártás 9,7%-kal bővült tavaly novemberhez képest. Az iparág hajtóereje kizárólag az exportértékesítés, a hazai eladások súlya elenyésző.

Folytatódott az erőteljes visszaesés a második legnagyobb súlyú alágban: a "számítógép, elektronikai, optikai termék gyártása" kategóriában - az alágak közül a legnagyobb mértékben -, 26,1%-kal csökkent, főként a híradás-technikai berendezések és az elektronikus fogyasztási cikkek iránti kereslet apadása következtében. A harmadik legnagyobb alág - a feldolgozóipari termelésből közel egy nyolcaddal részesülő élelmiszer, ital és dohánytermék - gyártása 1,2%-kal mérséklődött.

Harmadik hónapja növekszik a közepes súlyú vegyi anyag, termék gyártása: a termelés volumene, 4,9%-kal emelkedett, nagyrészt a műanyag-alapanyaggyártás szakágazatnak köszönhetően. Gyorsult viszont a csökkenés üteme a kokszgyártás, kőolaj-feldolgozásban: az alág kibocsátása 11,2%-kal maradt el az egy évvel korábbitól, részben a korábban felhalmozott készletek értékesítése miatt.
NYOMTATÁS       FÓRUM       KÜLDÉS E-MAILBEN      
Kapcsolódó cikkek:

  A szilárd tüzelésű berendezések karbantartása (x)
  5,3%-kal nőtt az ipari termelés januárban
  Decemberben 7,1%-kal nőtt az ipari termelés
  Októberben 1,7%-kal nőtt az ipari termelés
  Júniusban 0,6 százalékkal csökkent az ipari termelés volumene
  Tovább csökkent az ipari termelés
  Nőtt az ipari termelés volumene
  Folyamatosan csökkent az ipari termelés tavaly
  Tavaly év végén is nőttek az ipari termelői árak
  Továbbra is lejtmenetben az építőipar
   Ipari termelés: 1,7%-kal csökkent a volumen
  Egyaránt bővült az export és az import
  Enyhén csökkentek az ipari termelői árak
  Csökkent az ipari termelés volumene
  Tovább csökkent az ipari termelés

További hírek ebben a kategóriában

A húsfogyasztás csökkentésére ke...
Ingatlant és gépjárművet biztosí...
A kutya a magyaroknál is teljes ...
Korábban kezdtünk vásárolni és t...