Hírek
22763 hír az adatbázisban
Megtévesztő címkézés a 'pamut' ruhákon
Marketinginfo.hu - 2012-05-18 09:32
CSR

A Teszt Plussz Online magazin vizsgálata szerint minden harmadik, 100 százalék pamutként jelölt termék részben vagy teljes mértékben szintetikus nyersanyagból készül.

"Tényleg pamut?" címmel tartott vizsgálatot a Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóság (NFH) és a Fogyasztói és Betegjogi Érdekvédelmi Szövetség (FEBESZ) fogyasztóvédelmi magazinja, a Teszt Plussz Online. A magazin 2012 februárjában, az Innovatext Textilipari Műszaki Fejlesztő és Vizsgáló Intézet Zrt.-nél végeztett teszteket, a pamutként értékesített ruhaneműk anyagösszetételét vizsgálva.

A HENT hírlevelében olvasható eredmények alapján kiderült, minden harmadik, 100% pamutként jelölt termék részben vagy teljes mértékben szintetikus nyersanyagból készült. A lap a mintákat többféle üzlettípusban, nagyáruháztól a piacig választotta ki. A problémák zöme a piacon és a távol-keleti kereskedőknél jelentkezett.

Az NFH és a Teszt Plussz laboratóriumi eredményekkel alátámasztott vizsgálata szerint rendkívül magas a fogyasztókat megtévesztő, a jelöléssel ellentétben valótlan nyersanyag összetételű ruházati termékek aránya. A vizsgálathoz kiválasztott húsz darab, százszázalékos pamutnak jelzett ruhanemű közül hét teljesen vagy részben műszálból készült.

Az NFH 2010-ben 50 csecsemő- és kisgyermekruhát vizsgált hasonló teszt céljából, amelynek során kiderült, azok 94 százaléka más nyersanyagból készült, mint ami a címkén szerepelt. Az ugyanakkor vizsgált 20 pamuttermékből 13 nem a jelzett alapanyagból készült.

A pamuttermékeket mindenekelőtt az egészségtudatos vásárlók keresik, illetve a szülők vásárolnak ilyen ruhaneműt a gyermekeiknek. Az alapanyag összetétele viszont tapintásra nem állapítható meg, azt csak laboratóriumban, mikroszkopikus vizsgálattal vagy kénsavban történő áztatással lehet tesztelni. A kénsav ugyanis a pamutot oldja, míg a műszálat nem.

A nem megfelelő alapanyag-összetétel hibás teljesítésnek, illetve a fogyasztó megtévesztésének minősül, és végső soron a vételár is visszakövetelhető - ismertette a jogi hátteret Fülöp Zsuzsanna, az NFH szóvivője.NYOMTATÁS       FÓRUM       KÜLDÉS E-MAILBEN      
Kapcsolódó cikkek:

  Miért lényeges, hogy az öntapadó etikett címke megfelelő legyen? (x)
  Új weboldal indult a tudatosabb táplálkozási szokásokról

További hírek ebben a kategóriában

Minden újonnan nyíló ALDI parkol...
Az ukrán háború menekültjeinek s...
Az ukrán háború menekültjeinek s...
Csökkentette a szalámik csomagol...
Értékesítő
A Műhelysor Kft. építőanyag kereskedelemmel foglalkozó cég értékesítő kollé...