Hírek
20073 hír az adatbázisban
Szervezetek az adományok átláthatóságáért
Marketinginfo.hu - 2012-05-16 09:54
CSR

Megalakult az Adománygyűjtő Szervezetek Önszabályozó Testülete, amelynek célja, hogy a civil szektorban lévő visszaéléseket kiszűrje, és segítse az adományozókat az eligazodásban.

2010-ben 21 milliárd forint egyéni adománnyal gazdálkodhatott a civil szektor, miközben nap mint nap hallunk visszaélésekről. A helyzetért azonban nemcsak a civilek felelősek, hanem azok az adományozók is, akik döntéseiket pusztán érzelmi alapon hozzák meg. Ezen a hozzáálláson szeretne javítani a 2012 márciusában megalakult Adománygyűjtő Szervezetek Önszabályozó Testülete.

A testület egyik alapító tagja, a Nonprofit Információs és Oktató Központ Alapítvány adatai alapján hazánkban csak a felnőtt lakosság fele adományoz legalább évente egyszer. Harmaduk csak passzívan, vagyis az szja 1%-nak felajánlásával. A személyi jövedelemadó 1%-áról 2011-ben mintegy 1 millió 900 ezren rendelkeztek, vagyis több mint 1,5 millió adófizető nem ajánlotta fel 1%-át. Ennek egyik oka lehet, hogy az adományozók nem bíznak a civilekben.

Az adományozás a NIOK felmérése szerint szoros összefüggésben van az emberek társadalmi helyzetével, demográfiai jellemzőivel, valamint az általuk kiépített és fenntartott kapcsolati hálókkal. A legaktívabb és legvalószínűbb adományozó a 40 körüli, egyetemi végzettségű városi nő. A témában publikált korábbi kutatások pedig azt bizonyítják, hogy az adományozás elsősorban érzelmi alapon dől el, nem kíséri tudatos értékelés, pedig ahhoz, hogy adományunk ne csak ablakon kidobott pénz legyen, erre lenne szükség.

Fontos, hogy a civilek hozzák nyilvánosságra gazdálkodási adataikat, számoljanak be az adományok felhasználásáról, de az is, hogy a támogatók ne sajnálják az időt attól, hogy utánanézzenek hova is megy a pénzük.

Most kilenc szervezet csatlakozott a testülethez, de a jövőben várják azok belépését, akik vállalják, hogy betartják az Adománygyűjtő szervezetek etikai kódexében foglaltakat. A tagok magukra nézve kötelezőnek tartják az adománygyűjtő tevékenységükkel és a befolyt adományok felhasználásával kapcsolatos adatok közzétételét. Az adományozók pedig panaszaikkal a testülethez fordulhatnak. A Testület által adományozott logóhasználati jog hozzájárulhat a bizalmatlanság csökkenéséhez, és megváltoztathatja a civil szektorról kialakult torz képet is.

hozzájárulhat a bizalmatlanság csökkenéséhez, és megváltoztathatja a civil szektorról kialakult torz képet is.

Most kilenc szervezet csatlakozott a testülethez, de a jövőben várják azok belépését, akik vállalják, hogy betartják az Adománygyűjtő szervezetek etikai kódexében foglaltakat. A tagok magukra nézve kötelezőnek tartják az adománygyűjtő tevékenységükkel és a befolyt adományok felhasználásával kapcsolatos adatok közzétételét. Az adományozók pedig panaszaikkal a testülethez fordulhatnak. A Testület által adományozott logóhasználati jog hozzájárulhat a bizalmatlanság csökkenéséhez, és megváltoztathatja a civil szektorról kialakult torz képet is.NYOMTATÁS       FÓRUM       KÜLDÉS E-MAILBEN      
Kapcsolódó cikkek:

  EY EMEIA Visszaélési Felmérés
  Példátlan összefogás a KÉPES-sel
  Díjátadót tartanak az adományozók

További hírek ebben a kategóriában

A Scania 2025-re felére csökkent...
Az AB InBev a környezetért
A LEO „Szeretem a szakmám&...
Diákhitel Ösztöndíj Pályázat