Hírek
22942 hír az adatbázisban
Környezetkímélő benzinkút a MOL-nál
Marketinginfo.hu - 2012-01-23 09:07
Márkák

A MOL Budapest XII. kerületében átadott töltőállomásának beruházása során ügyeltek az anyag- és energiatakarékosságra.

Az Istenhegyi úti MOL-kút homlokzatának jelentős részét és tetejét is örökzöld növények borítják, amelyek télen szigetelnek, meleg nyári napokon pedig csökkentik a hőmérsékletet az épületben, valamint mintegy 10 tonna CO2 gázt semlegesítenek évente. A háromrétegű speciális üvegfelületek jelentősen csökkentik a téli-nyári hő veszteségét.

A kútoszlopok feletti un. előtetőn, és a fölé magasodó "szolárfán" elhelyezett integrált napelemek a megújuló napenergiát átalakítják elektromos árammá, és ellátják vele a töltőállomást. Az épület és a külső kiszolgáló területek megvilágítására Power LED lámpákat építettek be, melyek energiafelhasználásukat és élettartamukat tekintve a leggazdaságosabbak. Az önellátáshoz az épület fűtését-hűtését és melegvíz ellátását is kellett megoldani, amit egy "levegő-víz" hőszivattyús rendszer biztosít, mely költséghatékonyabb a modern kazánoknál és villanybojlereknél.

Az esővíz összegyűjtésével és ciszternában való tárolásával a tetőn és a falakon elhelyezett növények öntözése egyszerűbb, és ily módon minimális ivóvíz felhasználást igényel.

A MOL, az ABB-vel karöltve, az új töltőállomáson elsőként helyez üzembe olyan gyorstöltőt, ami 20 perc alatt képes feltölteni egy elektromos autó akkumulátorait menetkészre.

A shop kialakításakor igyekeztek minél inkább újrahasznosított alapanyagokra támaszkodni, A belsőépítészeti megoldások közül kiemelendők az újrahasznosított papírból készült berendezések (Terbe Design). Különlegesség a három darab zöld északi zuzmóval díszített gömb is, amely az eladótér páratartalmából nyeri táplálékát, miközben kellemes mikroklímát teremt a helyiségben. A padlóburkolat vinyl textile, a mennyezetről belógatott "dugó" lámpatest pedig 512 darab használt parafa dugó felhasználásával készült - természetesen LED világítással.
A shop élelmiszerkínálatból sem hiányoznak a biotermékek.

"Az alternatív energiaforrások bevonása és a hatékony energiafelhasználási technológiák önmagukban mintegy 20%-os többletköltséget okoztak a hagyományos építéshez képest, ugyanakkor több mint 7000 m3 gáz- és 120 ezer kWh elektromos energiát takarítunk meg évente. A töltőállomás napsütéses nyári napokon önállóan megtermeli a saját energiaszükségletét. " - mondta el Horváth Dori Jenő, a MOL magyarországi kiskereskedelmi igazgatója. "Az Istenhegyi úti projektnél a legmodernebb környezetvédelmi technológiákat alkalmaztuk. A környezetkímélés gondolata mentén kezdtük el kútjainkon tavaly a lakossági használt sütőolaj gyüjtését és alakítottunk ki BringaPontokat is országszerte." - tette hozzá Pánczél Andrea, a MOL magyarországi kommunikációs igazgatója.NYOMTATÁS       FÓRUM       KÜLDÉS E-MAILBEN      
Kapcsolódó cikkek:

  A húsfogyasztás csökkentésére kevésbé nyitottak a magyarok
  Ki vásárol energiatakarékos ingatlant?
  Bezárnak éjszakára a benzinkutak
  Magyar ízek a MOL kutakon
  Zöldítené a fővárost a MOL
  A tehetséggondozást díjazta a MOL
  Díjat kapott a MOL sütőolaj kampánya
  A Mol nyerte az idei Zöld Béka Díjat
  MOL, Audi és Nokia a legnagyobb hazai vállalatok

További hírek ebben a kategóriában

A Toyota magyarországi működésén...
A Márka Üdítőgyártó energiaitall...
Ismert kozmetikai márkák térnek ...
Nőtt a Waberer's harmadik negyed...