Hírek
22459 hír az adatbázisban
Az autósok kétharmada kevesebbet használja kocsiját
MTI - 2011-11-09 13:15
Kutatás

Az üzemanyagárak emelkedése az autósok többségét "parkolópályára" kényszeríti - derül ki egy friss kutatásból.

Az autósok 36 százaléka nem autózik kevesebbet az üzemanyagár emelések ellenére sem, 30 százalékuk ezt nem is teheti meg, miközben a Forensis Autóklub legújabb felmérése szerint a válaszadók közel kétharmada kevesebbet használja autóját, 45 százalékuk pedig több mint negyedével csökkentette a kocsi használatot. A közlemény szerint a válaszadók 1,7 százaléka döntött átmenetileg az autója leállítása mellett.

Az autóklub legutóbbi, nyári felmérése óta eltelt négy hónap alatt az üzemanyag árak elérték és meg is haladták a korábban lélektaninak vélt 400 forintos határt. Mivel azonban az elmúlt időszakban nemcsak az üzemanyagok ára emelkedett, az autóklub az őszi kutatásban arra is kíváncsi volt, hogy a háztartásokban csökkent-e az üzemanyagra szánt összeg.

A válaszokból kiderült, hogy az autósok 43 százaléka többet költ üzemanyagra mint egy éve, még azok is, akik már kényszerűségből csökkentették az autóhasználatot. A legtöbben, 30 százalék, 3.000 és 10.000 forint közötti összeggel költenek havonta kevesebbet üzemanyagra. Az autók 10 százalékát már nem tankolják rendszeresen, az arány a nyári felmérés óta 2,5 százalékkal emelkedett.

A felmérés szerint az autósok igyekeznek a legolcsóbb benzint megtalálni, s ebben semmit sem változott a helyzet a nyár óta. Az autósok 90 százaléka továbbra is az ár alapján választ két azonos minőségű kút között. A megtakarítási módoknál a válaszadók között duplájára nőtt azok száma, akik a tankolás kedvéért utaznak külföldre, ősszel már a válaszadók 3 százaléka ezt a módszert választotta.

A felmérésben a megtakarítások technikai lehetőségeire is rákérdeztek: kiderült, egyre népszerűbbek az elérhető alternatív üzemanyagok, az etanol és a gáz (LPG). Az autógázra váltást már a válaszadók 3 százaléka tervezi, ami már az E85-öt is megelőzi.

A válaszadók több mint 7 százaléka már nem hagyományos - benzin, gázolaj - üzemanyagot tankol a kutakon.

Az őszi kutatásban a fizetési módokat is vizsgálták. Az autósok nagyjából fele készpénzzel fizet, míg az egyéb fizetési eszközt használók jellemzően bankkártyákkal egyenlítik ki a számlát, s megjelentek a fizetéseknél az üzemanyag kedvezményeket biztosító hitelkártyák is.

Az őszi kutatásban is megkérdezték az autósokat az üzemanyagárak lélektani határáról. A felmérés közben hétről hétre dőltek meg az üzemanyagár csúcsok, ezért a kutatás a 400 és a 450 forint közötti literenkénti ársávot vizsgálta. A gázolaj árának hatását most is rugalmasabban ítélték meg az autósok, még mindig sokan vannak, akik 450 forint feletti áron is ugyanannyit tankolnának, mint most. A benzinnél 420 forintos árnál a válaszadók többsége már nem tankolna annyit mint korábban, s jelentősen csökkentené az autó használatát.

A Marketinginfo.hu támogatja a társadalmi gyűjtést, amely a Nemzeti Segélyvonalon keresztül folyik az egyiptomi buszbaleset áldozatainak hozzátartozói, illetve annak sérültjei számára. Olvasóink a 1752-es telefonszám felhívásával egyszeri 250 forintnyi pénzadományt juttathatnak el számukra az öt legnagyobb magyar segélyszervezeten keresztül.

Kérjük, hívják a 1752-es Nemzeti Segélyvonalat!
NYOMTATÁS       FÓRUM       KÜLDÉS E-MAILBEN      
Kapcsolódó cikkek:

  Hogyan alakulnak át az utazások?
  A magyar autósok európai viszonylatban is szabálykövetők
  Kevesebbet költünk éttermekre
  Csökkent az üzemanyag fogyasztás
  Tovább élénkült tavaly a használtautó-kereskedelem
  Folyamatosan öregszik a magyar személyautó-állomány
  Kevesebbet kell dolgozni ma egy autóért, mint tíz éve
  A kampányon kívül kevés autós vált kötelező biztosítót
  A magyar vásárlók felét nem érdekli az autógumi márkája
  Otthon szervizel a többség

További hírek ebben a kategóriában

Az informatikai szakemberek élet...
A fiatalok csupán 31 százaléka t...
Az elektromos mobilitásra való á...
Többen dolgoznak rövidített munk...