Hírek
22365 hír az adatbázisban
Romlottak a kkv-k várakozásai
MTI - 2011-10-06 09:32
Kutatás

A Policy Agenda-Ipsos felmérése szerint mélyponton vannak a kis- és középvállalkozások (kkv) várakozásai, a cégek vezetői a 2008-as válságnál is súlyosabb krízistől tartanak.

A korábbi negyedévekhez képest főképpen a magyar gazdaságba vetett bizalom, illetve a saját cégének jövőbeli perspektívái romlottak a legnagyobb mértékben. Míg három hónappal ezelőtt még a cégvezetők 30 százaléka gondolta, hogy romlani fog a magyar gazdaság helyzete a következő félévben, addig ez az arány a legutóbbi felméréskor 64 százalékra nőtt. Az optimisták száma is kisebb lett, mivel a javulást várók aránya negyedéve még 32 százalék volt, míg legutóbb csak 11 százalék.

A cégek 46 százaléka kapacitás felesleggel számol, és minimális, 4 százalék azok aránya, akiknek a számításaik szerint szükségük lenne kapacitás bővítésére. Ezzel függ össze az is, hogy 74 szálék nem tervez a következő egy évben technológiai jellegű beruházást.

A kutatás során azt is vizsgálták, hogy a vállalatvezetők a fogyasztói árak alakulását nézve mit várnak a következő 12 hónapban: a cégvezetők várakozásai szerint 9,7 százalékkal nőnek majd a fogyasztói árak és 1,2 százalékkal az értékesítési árak.

Vizsgálták a családi vállalkozások helyzetét is. A közlemény szerint a kkv-szektor nagyságrendileg felét olyan cégek teszik ki, ahol a családi tulajdon meghaladja az 50 százalékot. A családi vállalkozások nagyságrendileg a bruttó hazai termék (GDP) 15 százalékát állítják elő, a mintegy 400 ezer főt foglalkoztatnak.

A kutatás szerint a családi vállalatok kkv-konjunktúra indexe hasonló a teljes kkv-szektoréhoz, 41,8 százalék.

A kis- és közép vállalatok körében végzett konjunktúra felmérés reprezentatív mintán, 700 cég vezetőjének válaszai alapján készítették el. A lekérdezést az Ipsos közvélemény kutató cég végzi az on-line vállalati panelen keresztül.NYOMTATÁS       FÓRUM       KÜLDÉS E-MAILBEN      
Kapcsolódó cikkek:

  Elkészült Magyarország Krízistérképe
  Magyarország Krízisterképe a MPRSZ-tól
  Mélyponton a hazai kis-és középvállalkozások várakozásai
  Túl a válság okozta mélyponton a kkv-k?
  Erősen visszaestek a fogyasztói várakozások
  Javulhat a kkv-k fizetőképessége
  Nem változott jelentősen a magyar kkv-k jövőképe
  Újra nő a kkv-k bizalma
  Bizonytalanok a kkv-k üzleti várakozásai

További hírek ebben a kategóriában

iStock Mennyire kell az autó?
2020-05-04 12:11
A cégek piaci értékét is meghatá...
Gal Gadot lett a smartwater márk...
Szakemberhiány korlátozza a mest...
Ilyen állást keresni most a magy...