Hírek
22232 hír az adatbázisban
Önszabályoznak a közvetlen értékesítők
Marketinginfo.hu - 2011-09-19 09:26
DM

Szigorúbb Etikai Kódexet fogadtak el magukra nézve kötelezőnek a Közvetlen Értékesítők Szövetségének tagjai.

A Közvetlen Értékesítők Szövetségének (KÉSZ) új Etikai Kódexe, mint az önszabályozás legfőbb eszköze, számos új rendelkezést tartalmaz, amelyek célja a kereskedelemi színvonal emelése, a fogyasztói bizalom növelése valamint a tisztességes verseny elősegítése.

A fogyasztók fokozott védelme érdekében a Kódex megköveteli a KÉSZ tagcégeinek minden értékesítőjétől, hogy egyértelműen azonosítsák be önmagukat és az értékesíteni kívánt terméket. Csalók ugyanis gyakorta kötnek meg szerződéseket, majd tűnnek el a fogyasztók pénzével, akár másnap, más néven új céget alapítva - így szinte lehetetlen velük szemben a fogyasztói igények érvényesítése.

A termékekkel kapcsolatos szóbeli és írásbeli tájékoztatásnak egyértelműnek, világosnak és a valóságnak megfelelőnek kell lennie. A fogyasztót a kereskedők kizárólag ésszerű módon és elfogadható időpontban kereshetik meg ajánlataikkal a tolakodás elkerülése érdekében.

Különösen a kiszolgáltatott, a csalók fő célközönségét jelentő idősebb korosztály védelme érdekében a Kódex előírja, hogy a közvetlen értékesítők nem élhetnek vissza a fogyasztók bizalmával, és tiszteletben kell tartaniuk azok kereskedelmi tapasztalatainak hiányát. A közvetlen értékesítők nem használhatják ki a vásárlók korát, betegségét, testi vagy szellemi korlátait, hiszékenységét, tárgyi ismereteik hiányát vagy nyelvi nehézségeit.

A vállalkozásoknak a megrendelés aláírásától számított legkésőbb 30 napon belül teljesíteni kell a szerződést. A jogszabályban előírt 8 munkanapos elállási időn túl azonban a KÉSZ tagjai esetenként 30 napos, vagy ennél is hosszabb határidőt biztosítanak a fogyasztóknak, hogy indoklás nélkül felbontsák a szerződést.

Az Etikai Kódex előírásainak betartását egy független testület, az Etikai Bizottság ellenőrzi. Amennyiben felmerül a gyanú, hogy a KÉSZ egyik tagcége megsértette az Etikai Kódex előírásait, a fogyasztók panasszal élhetnek az Etikai Bizottság felé, amely ingyenesen eljár 90 napon belül.NYOMTATÁS       FÓRUM       KÜLDÉS E-MAILBEN      
Kapcsolódó cikkek:

  Új elnök a Közvetlen Értékesítők Szövetsége élén
  Megújult a pr-szakma Etikai Kódexe
  Lendületben a direkt értékesítés
  Fogyasztóvédelmi előadások a termékbemutatókról
  Pr-ügynökséget választott az Amway

További hírek ebben a kategóriában

Kép: Perlaforyou.hu Az idei nyár színe
2019-06-27 09:34
Bryan Adams új turnéjának első b...
Díjmentes hívás és 90 GB interne...
Megvannak az ország legszebb han...
Szakmai szövetségekkel közös táj...