Hírek
22709 hír az adatbázisban
Hordozható, folttisztító „minimosógép” nyerte a formatervező versenyt
MTI - 2011-09-09 07:58
Design

Szlovákiai versenyző "mosógépe" nyerte idén a nemzetközi formatervező verseny fődíját, de a legjobb nyolc között ezúttal is volt magyar ötlet.

A fődíjat a pozsonyi Képzőművészeti Főiskola hallgatója, Adrian Mankovecky nyerte el hordozható folttisztítójával. A szerkezetet szét kell szedni és ráhelyezni a foltos, vagy kellemetlen illatú tisztítandó felület két oldalára, majd ki kell választani a megfelelő tisztítóprogramot. A gép negatív ionok és gőz használatával kitisztítja a ruhát.

Második helyen az ausztrál versenyző végzett szalagszerű melegítő- és hűtőberendezésével. A szalag hajlékony és bármilyen felületre rátekerhető, fehér oldala hűt, fekete oldala pedig melegít. Kiterítve főzőlapként is használható. Környezetbarát is, mert akkumulátora képes megfordítani a töltési folyamatot és a felesleges hőt elektromos árammá alakítja. Harmadik a szórakozató és környezetbarát új-zélandi turmixgép lett.

A legjobb nyolc közé bejutó magyar versenyző, Miklósi Ádám sejtes főzőrendszert alkotott, amely vákuum alatt, akár több nappal előre beprogramozhatóan készíti el az ételeket. A géphez jár egy olyan alkalmazás, amellyel interneten vagy okostelefonon keresztül be lehet szerezni a hozzávalókat az elkészítendő ételhez, valamint segít a menük megtervezésében. A készülék a vákuumos zacskóba helyezett ételeket vízfürdőben főzi meg az átlagos főzési idő sokszorosa alatt. Ennek köszönhetően az ételek ízletesebbek és egészségesebbek lesznek, mert megőrzik vitamin- és ásványianyag-tartalmukat.

Az Electrolux Design Lab nemzetközi versenyt 2003 óta rendezik meg diákok százainak részvételével. A megmérettetés célja, hogy a hallgatók olyan háztartási gépeket tervezzenek, amelyek motiválják a felhasználókat a háztartási készülék használatára. A terv legyen személyre szabható, intelligens, valamint a cég örökségéhez méltón a koncepció tükrözze a skandináv dizájnértékeket, legyen környezetbarát, könnyen használható és esztétikus - fogalmaz a versenykiírás.

Az első helyezett 5000 eurót és hathónapos gyakornoki állást kap a vállalat valamelyik globális terméktervező központjában. A második díj 3000, a harmadik 2000 euró.

Magyar diákok mindig szép számmal képviseltetik magukat a versenyen és a döntőben egyaránt. A 2003-as versenyen az első négy között volt a Moholy-Nagy Művészeti Egyetem (MOME) két diákja falra szerelhető főzőlapjukkal, 2007-ben pedig a szintén MOME-n tanuló Szabó Levente első helyen végzett E-wash nevű kompakt mosógépével.

Az eddigi újítások között szerepelt már intelligens táplálék-előállító, zselés - akár plafonra szerelhető - lap hűtőszekrény, távoli számítógépről is elindítható mosógép és kerekeken guruló tűzhely.NYOMTATÁS       FÓRUM       KÜLDÉS E-MAILBEN      
Kapcsolódó cikkek:

  A tökéletes mosógépek kiválasztásának kulcsa (x)
  Átadták a formatervezési és design management díjakat
  Rekord mennyiségű pályázat a Magyar Formatervezési Díjra
  Ismét magyar győztese lehet az Electrolux Design Lab versenynek
  Magyar pályamű az Electrolux Design Lab 2011 középdöntőjében

További hírek ebben a kategóriában

Jön a hideg, viselj stílusos fej...
A falmatricákat nemcsak a falra ...
Milyen dísz kerüljön a falra és ...
Tűnjön ki a termékével fémgőzölé...