Hírek
22818 hír az adatbázisban
Újrahasznosítási kampány indul
Marketinginfo.hu - 2011-09-08 09:10
CSR

A hulladék újrahasznosítását népszerűsíti a gyerekek számára az Öko-Pannon most indult kamionos roadshow-ja. E mellett a nyári fesztiválozók is kitettek magukért a szelektív gyűjtésben.

Az ÖKO-Pannon Nonprofit Kft. mozgó kiállítása 2007 óta minden szeptemberben útra kel, hogy interaktív játékokkal, kézzelfogható példákkal, élményszerű formában ismertesse meg a gyerekeket a szelektív gyűjtéssel, a hulladékok újrahasznosításával. Az Újrahasznosítási Hónap idén 19 településen várja a fiatal közönséget, a kamion szeptember 6. és október 5. között minden városban egy-egy napra áll meg. Az országos körút Budapestről, a Millenáris Parkból indult, ahol két napon át több száz óvodás és iskolás gyerek próbálhatta ki a játékokat.

A kamion kiállítóeszközeit a Csodák Palotája tervezői készítették, a mozgó installációban minden kipróbálható, megérinthető. A varázsdoboz, a térképes játék és a papírmerítés új ismereteket kínál, a számítógépes kérdezz-felelek a diákok már megszerzett tudását teszteli. A mini hulladékválogató és mágneses szeparátor kicsiben mutatja meg, hogy ipari méretekben miként osztályozzák, válogatják a szelektíven gyűjtött hulladékokat. A kamion eszközei, játékos feladatai az újrahasznosítás mellett a hulladékmegelőzés fontosságára is felhívják a figyelmet.

Azok a gyerekek, akik nyolc évvel ezelőtt elsők között próbálták ki az ÖKO-Pannon interaktív játékait, ma tizenéves kamaszok vagy fiatal felnőttek. A szelektív hulladékgyűjtés nekik már természetes, szokásukhoz akkor is ragaszkodnak, ha a nyár nagy részét egy fesztiválról fesztiválra hurcolt sátorban töltik. A szelektíven gyűjtött hulladék a Volton, a Balaton Soundon és a Szigeten is újrahasznosul - a játékosan szerzett tudás életformává alakul. Ezt támasztják alá a zöld fesztiválok szelektív hulladékgyűjtését koordináló ÖKO-Pannon és a Zöldövezet Társulás adatai is.

A két szervezet 6 éve dolgozik együtt a nyári zöld fesztiválok hulladékgazdálkodásának tökéletesítésén, mellette szemléletformáló programokkal is felhívják a figyelmet az újrahasznosítás fontosságára. Tavaly 11,4 tonna szelektív hulladék gyűlt össze a rendszerbe bekapcsolt fesztiválokon, az idei mérleg a 20 tonna közelében jár. Bár a Gyereksziget - jellegéből fakadóan - nem termelt sok hulladékot, a VOLT Fesztiválon 8,2 tonna, a Balaton Soundon 5 tonna, a Szegedi Ifjúsági Napokon 1 tonna, a Hegyalja Fesztiválon pedig (az üveghulladékot nagymértékben kiváltó RePohár rendszer miatt) 0,5 tonna hulladék került vissza az újrahasznosítás csatornáiba. A nyár legnagyobb fesztiválján, a Szigeten 4,3 tonna gyűlt össze szelektíven, igaz ez az üveghulladékot nem foglalja magába.

A szép eredmény nem kis részben annak köszönhető, hogy idén a szervezők az Önkéntesség Európai Évéhez kapcsolódva állásbörzén, zöld információs portálon és közösségi oldalakon is toboroztak jelentkezőket a szelektív gyűjtésre. "Mi magunk is eredményesnek ítéljük az idei fesztiválszezont, melynek sikeréhez nagyban hozzájárult a soproni VOLT közönsége. A fesztiválozók itt megháromszorozták a tavaly begyűjtött szelektív hulladék mennyiségét." - nyilatkozott Sziromi-Nagy Tamás, a ZöldÖvezet Társulás Egyesület vezetője.NYOMTATÁS       FÓRUM       KÜLDÉS E-MAILBEN      
Kapcsolódó cikkek:

   Mit kell tudni a pizzásdoboz szelektív gyűjtéséről? (x)
  Az újrahasznosítási pályázat
  Le vagyunk maradva a szelektív gyűjtésben
  Zöld kutatást készített a NaturAqua
  Provident - Inest zöld összefogás
  Utoljára vehetik kézbe a paksi blokkok irányítását a fesztiválozók
  Kreatív újrahasznosítási pályázatot zárt a NatGeo Kids
  A Sugár Üzletközpontban láthatók a tengerből származó porszívók
  Népszerű a szelektív gyűjtés az európai vállalatok körében

További hírek ebben a kategóriában

Több mint 1500-an fogtak össze: ...
Humanitárius segítség az Egis-tó...
Az E.ON Hungária támogatása az o...
A nemzetközi E.ON Csoport 1 mill...