Hírek
22365 hír az adatbázisban
Megállt az élet 2010-ben a hipermarketek számára Romániában
PMR Publications - 2011-08-09 09:35
Kereskedelem

A gazdasági krízis véget vetett a hipermarketek terjeszkedésének Romániában. Tavaly az eddigi legnagyobb visszaeséssel kellett szembenéznie a piacnak. 2010-ben mindössze 12 új áruházat nyitottak meg.

Habár 2011-től a fogyasztás és a beszerzések további gyengülését várják, a hipermarketek vezetői mégis a terjeszkedés felé hajlanak, kihasználva az alacsony bérleti díjakat és az olcsó munkaerőt. A PMR Publications elemzése szerint összesen tizenkilenc új hipermarket megnyitását tervezik Romániában.

A gazdasági problémák első hulláma már 2009-ben jelentkezett. A román hipermarket szektort akkor 3-3,2 milliárd eurósra becsülték, ami az eladásokból származó bevételek felét tette ki a piacon. Ugyanakkor ez volt az első év, amikor a hipermarketek bezárták a profitot nem termelő üzleteiket. Mindezt együttvéve a hipermarketek forgalma csökkent, mind az öt Romániában üzemelő láncnak jelentős bevételkieséssel kellett szembenéznie. Csaknem felére csökkent az újonnan megnyitott áruházak száma, ami egyesek szerint annak tudható be, hogy számos 2009-re tervezett bevásárlóközpont beindítását elhalasztották. Az áruházaknak évről évre folyamatos bevételcsökkenéssel kellett szembenézniük a korábbi, 2009. előtti 10-20 százalékos növekedéshez képest.

A 2009-es hanyatlás után a hipermarketek piaca 2010-ben teljesen befagyott. A két legnagyobb lánc, a Real és az Auchan, egyáltalán nem nyitott új üzletet az elmúlt év utolsó negyedévében. Többek közt ez volt az oka annak, hogy a Red Management - a Carrefour legnagyobb partnere Romániában - két 2010-re tervezett bevásárlóközpont megépítését is leállította, annak ellenére, hogy az eredeti tervek szerint ezeket még 2009-ben akarták megnyitni. A Carrefour 2010-ben egyetlen hipermarketet nyitott meg Romániában.

Nem a Carrefour volt az egyelten azonban, ahol megállt a terjeszkedés. Az Auchan lánc szintén kénytelen volt elhalasztani az új üzlete megnyitását Konstancában, mivel a TriGranit ingatlanfejlesztéssel foglalkozó cég elhalasztotta a romániai Pólus Center megépítését 2010-ről 2011-re. Ez volt az első év, hogy 2006-os megjelenése óta az Auchan nem nyitott új üzletet Romániában.

A Real, ahol legalább 1-2 új áruház megnyitását tervezték 2010-ben, összesen egyetlen új bukaresti üzlettel zárta a tavalyi évet. A Kaufland és a Cora lassan kezdte átalakítani cégpolitikáját azzal, hogy óriási áruházak helyett több kisebb üzletet nyitott.

Az alacsony költségek miatt terjeszkednek Romániában

Idén a tervek szerint összesen 19 új áruházat nyitnak majd meg, ami azt jelenti, a kétévnyi stagnálás után a vezetők bíznak a gazdasági fellendülésben. A 19 tervezett projekt körülbelül 250 millió eurós költséggel jár majd. Az elmúlt években az áruházláncok a fenntarthatóságért kellett küzdeniük, így a terjeszkedés helyett a meglévő üzletek fenntartására fókuszáltak. A következő években azonban kiemelt figyelmet kell fordítaniuk a megfelelő helyszín és áruházforma megválasztására.

Bár az előrejelzések szerint Romániában a kereslet és fogyasztás még nem fog jelentősen fellendülni 2011-ben, a bérleti díjak csökkenése és az olcsó munkaerő mégis terjeszkedésre ösztönzi az áruházláncok üzemeltetőit. A Real négy új áruház megnyitását tervezi a következő években, míg az Auchan tervei szerint a következő két-három évben megduplázza áruházai számát Romániában. A Cora csak 2011-ben öt új üzlet megnyitását tervezi, a Carrefour pedig végre megvalósíthatja 2007-es terveit és áruházat nyit Bukarestben. A Kaufland az egyetlen hipermarket lánc, amely csak a már meglévő területein terjeszkedik tovább.

B. G.NYOMTATÁS       FÓRUM       KÜLDÉS E-MAILBEN      
Kapcsolódó cikkek:

  Elkészült Magyarország Krízistérképe
  Megállt az élelmiszerüzletek számának csökkenése
  Az orosz élelmiszerláncok tarolnak az orosz piacon

További hírek ebben a kategóriában

Jelentősen csökken a használtaut...
300 álláshelyet hoz létre a Jysk
Többet és többször rendelnek a v...
Létszám limitet vezet be áruháza...